Moet je als man ook een zonbescherming gebruiken?

Zonbescherming

In tegenstelling tot wat veel mannen denken, moet je als man ook een zonbescherming gebruiken. De zon is namelijk schadelijker dan je denkt, zelfs op een bewolkte dag. De tijd van onbezorgd de hele dag bakken is echt voorbij. Met de juiste zonnecrème bescherm je de huid namelijk tegen UVA- en UVB-stralen en voorkom je zaken als huidveroudering en verbranding. Het is dus van essentieel belang om een zonbescherming te gebruiken. In dit blog gaan we je meer vertellen over zonbescherming voor mannen, niet alleen voor het lichaam maar ook voor het gezicht.

Wat zijn UVA en UVB stralen?

Inmiddels hebben we allemaal wel eens van UV stralen gehoord en de meesten van ons weten ook dat deze stralen schadelijk kunnen zijn voor de huid. Wat veel mensen echter niet weten, is dat er een verschil is tussen UVA en UVB stralen. UVA stralen zijn verantwoordelijk voor huidveroudering en verdikking. Dat wil zeggen dat huid door te veel bloot gesteld te worden aan UVA stralen sneller ouder wordt en gaat rimpelen. Het lijkt ons vanzelfsprekend dat je daar echt niet op zit te wachten. UVB stralen zorgen voor de bruining maar ook voor de verbranding van je huid. Natuurlijk willen we allemaal een lekker bruin kleurtje, met name in de zomer, maar verbranding van de huid is zo’n beetje het slechtste wat je huid kan gebeuren met alle eventuele gevolgen van dien. Het is dus zaak om je huid goed te verzorgen en daarom dus een zonbescherming te gebruiken.

Wanneer gebruik je een zonbescherming?

Kort door de bocht: iedere dag! Als we er iets genuanceerder naar kijken is het zaak 365 dagen per jaar een crème te gebruiken die voorzien is van een SPF factor. SPF staat voor Sun Protection Factor. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je dit in de zomer als de zon uitbundig schijnt een zonbescherming met SPF factor voor je hele lichaam gebruikt of in ieder geval de delen van je huid die niet door kleding bedekt worden. In de winter wordt hoofdzakelijk je gezicht bloot gesteld aan UV stralen dus is het zaak om een goede dagcrème op je gezicht te smeren die voorzien is van SPF.

Een fabel over zonbescherming uit de weg geruimd

Eén van de grootste fabels over zonbescherming die nog altijd de ronde doen is dat je met een zonbescherming niet bruin wordt. We kunnen met een gerust hart stellen dat dit klinkklare onzin is. Met een SPF word je zeker wel bruin en krijg je absoluut ook een lekker gezond kleurtje. Het enige verschil is dat het iets langer duurt voordat je het kleurtje hebt wat je zou willen hebben. Voordeel is dat je langer in de zon kunt zitten zonder te verbranden.

Hoe gebruik je een zonbescherming?

Voor de dagelijkse verzorging van je gezicht kun je volstaan met een moisturizer met een SPF factor van minimaal 15. Heb je echter een hele lichte huid die nel verbrand, raden we je aan om voor een hogere SPF te gaan en dit iedere ochtend op je gezicht te smeren. De SPF factor varieert van 15 tot 50. Ga je echter lekker liggen bakken op het strand, dan heb je écht een zonnebrand nodig. Minstens één met factor/SPF 30. Om de zonbescherming goed te gebruiken, smeer je jezelf minstens twintig minuten voor het naar buiten gaan in. Doe je dit namelijk pas op het strand ben je dus eigenlijk al te laat. Door het zweten trekt je crème niet goed in waardoor het minder effectief is. Eén keer per dag smeren is overigens niet voldoende en beschermt je niet de hele dag. Het is zaak iedere twee uur bij te smeren. Je ziet dat het ook als man heel belangrijk is om een zonbescherming te gebruiken.