Zo voorkom je te veel betalen voor een autoreparatie

Zo voorkom je te veel betalen voor een autoreparatie

De kosten voor de reparaties van je auto kunnen flink oplopen als je niet uitkijkt. Een snelle vergelijking leert dat de prijzen van een autoreparatie flink uiteen kunnen lopen tussen de diverse garages onderling. Door deze blog te lezen (en de tips op te volgen) voorkom je te veel betalen voor een autoreparatie.

Waarom de kosten van reparaties van je auto vaak zo hoog zijn

De uitzonderingen bevestigen de regel: als je de auto moet laten repareren vallen de kosten altijd hoger uit dan je verwacht had. De stijgende arbeidskosten, het moeten inzetten van toch meer uren dan verwacht, de extra service waar een flink prijskaartje aan hangt of gewoon het slimme verdienmodel van de garage, zijn herkenbare oorzaken van een rekening die veel hoger blijkt te zijn dan waarop je gerekend had. 

Natuurlijk, de garage kan bij het inspecteren van je auto een defect vinden dat zeker verholpen moet worden. Daarnaast wordt het meedenken van de garage zeer gewaardeerd, zeker als je zelf niet de benodigde technische kennis over je auto hebt maar hier wordt nog wel (meer dan) eens misbruik van gemaakt. Laten we eerlijk zijn: dit is een van de reden waarom de kosten van reparaties van je auto vaak zo hoog zijn.

Verschillen in prijsstellingen tussen garages

Diverse onafhankelijke instanties (waaronder de ANWB) doen regelmatig onderzoek naar de verschillen in prijsstellingen tussen garages. De resultaten zijn bijna schokkend te noemen als de prijsstelling van merkdealers, lokale algemene garagebedrijven en de zogenaamde ‘fastfitters’ zoals Carglass met elkaar vergeleken worden. Het verschil kan oplopen tot wel honderden euro’s. Genoeg reden dus om te zorgen dat je kunt voorkomen dat je te veel moet betalen voor autoreparaties.

Voorkomen dat je te veel moet betalen voor autoreparaties

De meest eenvoudige manier om te voorkomen dat je te veel moet betalen voor autoreparaties is eigenlijk door je te verdiepen in de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. In veel gevallen kun je op internet al veel informatie vinden over jouw auto en het betreffende defect maar als je een autokenner in je directe omgeving hebt, is dat helemaal handig. De volgende stap die je moet zetten om te voorkomen dat je te veel moet betalen voor de reparatie aan je auto is het vergelijken van de mogelijkheden. Door hierover navraag te doen bij de merkdealers, lokale algemene garagebedrijven en de zogenaamde ‘fastfitters’ zoals Carglass zul je al snel ontdekken dat je hiermee zeer veel geld kunt besparen. Vraag hierbij een opgesplitste offerte zodat je beter inzicht krijgt hoe het prijsverschil ontstaat.

Waar ben je het voordeligste uit voor autoreparaties?

Bij het zoeken naar antwoorden op de vraag waar je het voordeligste uit bent voor autoreparaties is het wel van belang dat je ook naar andere factoren kijkt dan alleen naar de prijs. Bij een merkdealer wordt je auto voorzien van onderdelen van het betreffende merk iets wat bij een algemeen autobedrijf niet altijd het geval is. Daarnaast zul je merken dat een garage dat aangesloten is bij de BOVAG wat duurder is dan een garage die dat niet is maar je hebt dan wel garantie. 

De conclusie van alle onderzoeken is ook dat je bij gespecialiseerde bedrijven als Carglass wel voordeliger uit bent dan algemene garages. Een voorruit vervangen doe je dus het beste bij Carglass als je wilt voorkomen dat je te veel moet betalen. Uiteraard biedt ook Carglass extra services (raamfolie auto) aan maar de prijsverhouding hierin is vergelijkbaar. Voor het laten bevestigen van autoruitfolie ben je het voordeligst uit bij dit soort gespecialiseerde autobedrijven.