Zin om eens een nieuw wijntje te ontdekken? Zo kom je uit je comfortzone!

Zin om eens een nieuwe wijnsoort te proberen Ontdek deze Italiaanse pareltjes!

Als je eenmaal een wijnsoort hebt ontdekt die je lekker vindt, heb je vaak de neiging om voor het gemak deze favoriete wijnsoort elke keer opnieuw te kopen, of steeds weer te bestellen tijdens het uitgaan. Lekker vertrouwd, gemakkelijk en bovendien kan het niet misgaan. Maar ook in dit geval is uit je comfortzone stappen een aanrader. Als je immers altijd voor de veilige keuze gaat, ontdek je natuurlijk nooit eens een nieuwe wijn die je misschien nog wel lekkerder vindt!
Vind je dat spannend omdat je bang bent een miskoop te doen? Lees dan vooral verder. Wij geven je een aantal wijntips van minder bekende soorten uit jouw straatje die het proberen waard zijn.

Kennismaken met nieuwe wijnsoorten? Ontdek eerst je smaakprofiel!

Allereerst is het handig om erachter te komen van wat voor soort wijn jij houdt. Wil je dan eens een andere soort wijn bestellen, dan kun je zoeken in de categorie waar jouw voorkeur naar uitgaat. Je kunt wijn namelijk indelen in een aantal algemene categorieën. Zo heb je de droge witte wijnen tegenover de zoete witte wijnen, en de volle witte wijnen tegenover de frisse witte wijnen. Bij rood zijn er de soepele soorten tegenover de stevige en krachtige wijnen, en hiertussen vind je nog vele variaties. Ook zijn er nog de mousserende wijnen en de dessertwijnen.

Stel, je wil kennismaken met een nieuwe soort en je houdt van Chardonnay. Dan kijk je bij volle witte wijnen. Zo ontdek je meteen andere soorten uit deze categorie, zoals de Roero Arneis of Viognier.

Een nieuwe wijnsoort proberen uit hetzelfde straatje als jouw favoriet

De meest bekende wijnsoorten zoals bijvoorbeeld Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Bordeaux ken je waarschijnlijk wel.

Is jouw favoriet bijvoorbeeld Sauvignon Blanc of Pinot Gris en ben je weleens benieuwd naar een wijn die hierop lijkt uit hetzelfde straatje? Kijk dan eens bij de categorie lichte, frisse witte wijnen en je zult waarschijnlijk al gauw nieuwe favorieten ontdekken. Een echte aanrader voor de liefhebber van fris en licht wit, is een Pouilly-Fumé. Deze witte wijn uit de Franse Loire, gemaakt van Sauvignon Blanc druiven, is elegant, licht en knisperend fris van smaak.

Ben je juist een liefhebber van soepele rode wijn, en wil je eens iets anders dan Merlot proberen, een wijn met net zo’n zacht en soepel karakter? Probeer dan bijvoorbeeld eens een Barbera, een Italiaanse allemansvriend die iets minder bekend is dan de Merlot, maar minstens zo lekker.

Ook voor de liefhebber van een krachtige wijn zoals Cabernet Sauvignon valt er heel wat nieuws te ontdekken. Heb je bijvoorbeeld al eens een mooie Italiaanse Primitivo geprobeerd of een klassieke Franse kasteelwijn? Rijke, stevige rode wijnen met allure en stijl die jij als liefhebber van Cabernet Sauvignon vast erg op prijs zult stellen!