Zo maak je je eigen gin

zelf gin maken

Gin tonic is voor veel mannen by far de favoriete zomercocktail. Wist je dat je gin ook eenvoudig zelf kunt maken? In dit artikel nemen we de stappen met je door hoe je op een relatief simpele wijze, je eigen gin kunt maken en kunt experimenteren met de smaak. Dat wordt volop genieten deze zomer!

Zelf gin maken 

Als de eerste zonnestralen zich laten zien, zorgen veel mannen dat ze een fles gin een paar flessen tonic hebben staan om lekker te genieten van een zomerse cocktail. Je kunt hiervoor naar de slijter rennen om een fles te halen, of de slijter deze bij jou thuis laten bezorgen, maar het zelf gin maken is ook heel leuk. Dit kun je immers op een hele eenvoudige wijze doen. Een ander voordeel van zelf gin maken, is dat je de smaak helemaal kunt afstemmen op jouw voorkeur. Het is namelijk een hele neutrale alcoholische drank die op smaak kan worden gebracht door er verschillende kruiden aan toe te voegen. Welke botanicals je kiest voor je recept hangt af van jouw voorkeur. Je kunt bijvoorbeeld kaneel, kruidnagel, steranijs, korianderzaad, venkelzaad, gedroogd zeewier, sinaasappel, citroen, limoen of grapefruit gebruiken en dit zijn nog slechts voorbeelden uit veel meer keuzemogelijkheden die je hebt. Let wel op, doe er niet te veel kruiden in, want de smaak is vaak sterker dan je verwacht.

Zelf gin tonic maken? Dit is jouw stappenplan!

Je kunt zelf gin tonic maken door zelf je graanalcohol te destilleren (met pure alcohol dus) maar je kunt het jezelf ook een stuk makkelijker maken door wodka te gebruiken. Daarnaast is dit een goedkopere optie en je bent sneller klaar. Als je dat weet, is de keuze snel gemaakt. Gin tonic maken doe je met twee flessen wodka, je kruiden en uiteraard een aantal flessen tonic die alvast binnen handbereik zijn. Daarnaast heb je afsluitbare glazen lessen nodig, een kaasdoek (of een neteldoek) en een waterfilter (of eventueel koffiefilters).  

Volg de volgende stappen (onze online workshop) voor het maken van je eigen gin:

  1. Verwarm 1 fles wodka tot minimaal 50 graden
  2. Voeg je kruiden toe aan deze wodka
  3. Sluit de fles af en zet deze weg op een plek op kamertemperatuur waar het donker is, bijvoorbeeld in een kast.
  4. Nu moet je geduld opbrengen en de het mengsel minimaal een week laten staan. Het is wel van belang dat je even de tijd neemt om dagelijks goed te schudden.
  5. Je ziet gedurende de week een wat bruinig mengsel ontstaan. Dit is een goed teken.
  6. Als de wodka goed bruin is geworden, is dat het moment om de tweede fles wodka erbij te gieten. Deze tweede fles moet worden verwarmd tot op een temperatuur dat tussen de 40 en 50 graden ligt.
  7. Je kunt nu beginnen met filteren. Door de vloeistof oven een kaasdoek heen te gieten, worden de kruiden uit de vloeistof gehaald en krijgt het een lichtbruine kleur. Daarna kun je de vloeistof een aantal keren door een waterfilter heen halen. Je zult zien dat de vloeistof hierdoor steeds helderder wordt.
  8. Als de vloeistof volledig helder is, wordt het tijd om de tonic uit de kast te halen. Deze heldere vloeistof is immers jouw gin. 
  9. Proost!     

Zelf gin maken pakket

Het zelf gin maken past volledig bij de foodtrends van dit moment. Steeds meer mensen vinden het leuk om zelf hun dranken te maken waaronder wijn én gin. Hiervoor kun je gebruik maken van een zelf gin maken pakket dat eenvoudig via Bol.com te bestellen is. In dit zelf gin maken pakket zit onder andere een reeks botanicals, 2 flessen om gin in te maken, een trechter met filter en meerdere recepten. Leuk om te krijgen, te geven en vooral om te gebruiken.