Wil je spierballen kweken? Lees hier hoe

Tips om sterker te worden en meer spieren te krijgen hebben wij voor je op een rijtje gezet. Gewichtheffen geeft je spiergroei een impuls, maar let dan wel op dat je het goed doet. Onze tips helpen je daarbij. Om met sporten de resultaten te behalen die je voor ogen hebt is de juiste voeding van belang. Kom je daar zelf niet uit dan kan een professional je altijd ondersteunen.

Cafeïne

Jawel, cafeïne is een goede drank om voor je work-out te drinken. Het kan zorgen voor meer energie en mentale verkwikking. Het uitgangspunt is om een half uur van te voren ongeveer 200 ml te drinken. De optimale hoeveelheid is per persoon anders dus het kan zijn dat je een aantal keer moet testen wat voor jou het beste werkt. Teveel cafeïne is dan weer niet bevorderlijk voor je slaap en dat heb je wel nodig voor herstel en groei, dus kijk uit dat je niet te veel en te laat nog cafeïne drinkt.

Opbouwen

Het is aan te raden om een training te starten met een lichte set voordat je je helemaal geeft. Om deze manier warm je je beter spieren op, alleen een warming up is namelijk niet voldoende. Met een lichte set bedoelen we een set met 50% van het maximale gewicht. Omdat je je spieren nu goed opwarmt voorkom je dat ze meteen verzuren, dat is namelijk niet goed voor je spieren.

Maestro muziek

Muziek kan je helpen om optimaal te presteren, het vergroot je motivatie waardoor je meer uit jezelf kan halen. Ga je voor een nieuw personal record, zet dan je PR-song op. Kies één lied om te luisteren als je voor je PR gaat, de herhaling zorgt voor herkenning en een psychologisch effect waardoor je spieren automatisch reageren en krachtiger worden.

Visualisatie strategie

Veel grote sporters maken gebruik van deze strategie. Door je in te beelden dat je doelen haalt en de manier waarop je dat doet voor je te zien, stimuleer je de hersenen en vergroot je het zelfvertrouwen. Dit heeft een positieve invloed op je prestaties waardoor je je doelen ook daadwerkelijk kan halen. Deze strategie heeft wel tijd nodig, hoe vaker je jouw resultaten visualiseert hoe beter de werking.

Negatief trainen

Veel mensen gaan voorbij aan het negatieve of excentrieke deel van de oefening. Door de focus te verleggen naar dit punt train je automatisch om voorbij het lastige punt te gaan. Ook tijdens de negatieve beweging train je je spieren.

Afwisseling

Mensen zijn in het algemeen geneigd om te blijven hangen in het bekende en vertrouwde. Sporters zijn hierin geen uitzondering. Stap uit die comfortzone en probeer eens wat anders. De afwisseling is ook een goede prikkel voor je spieren. Je hoeft echt geen rare capriolen uit te halen, kleine aanpassingen kunnen al zorgen voor een afwisseling. De training in een andere volgorde doen of twee keer zo veel met minder gewicht is al een hele vernieuwing. Vooral als je merkt dat je vooruitgang stagneert is vernieuwing aan te raden.