Wat te smeren op een brandwond: Effectieve behandelmethoden voor snelle genezing

Wat smeren bij brandwonden

Je hoopt er nooit mee te maken te krijgen. Toch zijn de risico’s op een brandwond altijd aanwezig. Soms kan je die brandwond zelf goed behandelen om te zorgen dat de genezing op gang komt. Maar wat te smeren op een brandwond om dit proces op gang te brengen? Welke middeltjes heb je in huis om te gebruiken? Het zal je verbazen welke bekende crème jou de eerste hulp kan bieden die je nodig hebt. We hebben in dit artikel alle informatie die je nodig hebt bij elkaar gebracht. Het helpt je om in geval van nood direct zelf een brandwond te kunnen verzorgen!

Stel dat je met een brandwond te maken krijgt, bijvoorbeeld omdat een barbecue in je achtertuin net even verkeerd afloopt, dan is het wel belangrijk om direct vast te stellen hoe zwaar het is!

Wanneer je brandwonden oploopt, dan kan dit best wel een flinke pijn bezorgen. Heel jouw lichaam krijgt er een tik van. Dat betekent dus ook dat goede behandeling wel heel belangrijk is. Juist doordat je straks goed weet wat je zelf kan doen, kan je dus ook zorgen dat het allemaal een stuk beter voor jou of voor een vriend kan aflopen. Dit maakt deze kennis wel heel waardevol.

Ik was zelf eigenlijk verbaasd welke middelen je moet gebruiken om zelf brandwonden te verzorgen. Je kan er dingen op smeren die iedereen in huis heeft. Ik gebruik ze zelf ook wel eens, maar dan om de reden waarvoor ze echt bedoeld zijn. Dat klinkt mysterieus, maar je zal het hierna zelf lezen, zodat ook jij deze lifehack kan gebruiken.

Wat te smeren op een brandwond

Brandwonden wat te doen

De verschillende soorten brandwonden

Het is allereerst belangrijk om een goed onderscheid tussen de verschillende soorten brandwonden te maken. De lichtste wonden worden eerstegraads brandwonden genoemd. De iets zwaardere worden oppervlakkige tweedegraads brandwonden genoemd. Daarna volgt vanzelfsprekend de tweedegraads brandwond. De zwaarste soort is de derdegraads brandwond. Het is belangrijk om dit verschil te kennen voor de behandeling ervan.

Wat smeer je op een eerstegraads brandwond?

Als het gaat om het zelf behandelen van brandwonden, dan gaat het vooral om de eerstegraads brandwond. Dit is de wond waarbij de huid nog niet kapot is, zoals bij verbranding door de zon. Je koelt deze met water en je gebruikt daarna aftersun. Niet alleen als het door de zon komt, maar ook bij andere eerstegraads brandwonden. Het is dus altijd belangrijk om de aftersun binnen handbereik te hebben in huis.

Wat kan je nog meer doen?

Buiten koelen met water en het gebruik van aftersun is er eigenlijk niet veel wat je kan doen aan je brandwonden. Mocht het pijn doen, dan kan een normale pijnstiller zoals paracetamol misschien wel wat helpen. Die mag je dan ook gewoon innemen wanneer je met brandwonden te maken hebt. Verder is het vooral zaak om geduld te hebben. Op die manier kan je dan herstellen van de klachten die je hebt opgelopen.

Wat smeer je op zwaardere brandwonden?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je zwaardere brandwonden niet zelf kan behandelen. Het is zaak om naar de dokter of de eerste hulp te gaan en daar om hulp te vragen. Daar zal dan flammazinezalf gebruikt worden om de wonden mee te behandelen. In sommige gevallen wordt gekozen voor een behandeling met vette gazen. Ook dan gaat het dus om smeren, alleen laat je het dan wel aan een echte specialist over om zeker te zijn. 

Hoe lang duurt het genezingsproces?

Hoe lang het genezingsproces duurt hangt natuurlijk af van het soort brandwond. We richten ons hier op de eerstegraads brandwonden die je zelf behandelt met aftersun. Wanneer je dit doet, zal je binnen enkele dagen, vaak twee of drie, al merken dat de roodheid en de pijn volledig verdwenen zijn. Mocht de verbranding door de zon komen, trek er dan een les uit. Mocht het door onhandigheid met vuur komen, wees dan vooral voorzichtiger.

Brandwonden aanpakken

Veelgestelde vragen: wat smeren op een brandwond?

Hoe kan je sneller genezen van brandwonden?

Sneller genezen van brandwonden doe je door direct goede behandeling toe te passen. Dat betekent eerst zo’n 15 minuten koelen onder de koude kraan. Vervolgens moet je smeren met aftersun. Je zal dan snel het probleem verhelpen.

Zijn er andere crèmes die helpen tegen brandwonden?

Er zijn andere crèmes die helpen tegen brandwonden. Dit zijn wel vergelijkbare soorten middelen als aftersun. Wanneer je dus een ander merk gebruikt, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Het zijn altijd de vettige soorten middelen die goed werken.

Helpt vaseline tegen brandwonden?

Vaseline tegen brandwonden gebruiken helpt als het om wonden die eerstegraads zijn gaat. Dan heeft het hetzelfde effect als bijvoorbeeld het gebruik van de middelen die je gebruikt bij verbranding door de zon. Dit kan dus altijd een goed alternatief zijn.

Moet ik uit de zon blijven met een brandwond?

Het is aan te raden om uit de zon te blijven met een brandwond. Hoe zwaarder de wond was, hoe langer je dit ook moet doen. Met tweede- of derdegraads brandwonden is het zelfs zo dat tot een jaar uit de felle zon blijven wordt geadviseerd.

Conclusie

Wat smeren op brandwonden? Wanneer je met een lichte brandwond te maken hebt, dan kan je deze zelf behandelen met crème. Je gebruikt dan aftersun of een vergelijkbaar middel. Ook Vaseline kan een goed idee zijn. Zorg wel dat je de wond eerst 15 minuten goed gekoeld hebt met koud water uit de kraan. Wanneer je te maken hebt met zwaardere brandwonden, dan moet er flammazine of een vergelijkbaar middel op gesmeerd worden. Dit doe je niet zelf, maar laat je doen door de huisarts of bij de eerste hulp. Bij dit soort wonden is vaak ook meer verzorging nodig. Wanneer je een wond op een goede manier behandelt, dan kan je er al snel van genezen.