Bij incontinentie (ongewenst urineverlies) wordt vaak gedacht dat dit vooral bij vrouwen voorkomt. Inderdaad is incontinentie vaak een (tijdelijk) gevolg van een zwangerschap, maar ook bij mannen is het verschijnsel op hogere leeftijd niet onbekend. Bij mannen onderscheidt de medische wereld drie verschillende vormen:
Aandrangincontinentie
Dit kan ontstaan bij een overactieve blaas als gevolg van een goedaardige prostaatvergroting, medicijngebruik of leefstijl (denk aan roken).
Stressincontinentie
Bij deze vorm is sprake van urineverlies bij inspanning. Het kan veroorzaakt worden door een operatie maar ook door minder functioneren van de spieren op hogere leeftijd.
Gemengde incontinentie
Dit komt in het algemeen vaker voor: er is sprake van beide vormen.
Behandeling van incontinentie bij mannen
Er zijn diverse methoden om ongewenst urineverlies te bestrijden. Overleg met de huisarts of specialist is hierbij noodzakelijk om te kiezen uit de juiste of mogelijke opties. Hierbij moet gedacht worden aan:
Aanpassing leefstijl
Het stoppen met roken of alcohol kan al zorgen voor een behoorlijke verbetering. Soms is minder koffie ook al afdoende.
Medicijnen
Het aanpassen van bestaande medicatie of starten met blaasontspanners kan een verbetering geven als er met name sprake is van een overactieve blaas
Operatief
Er zijn een aantal opties zoals een katheder of een zogenaamde male sling. Bij de laatste optie wordt een ‘mannenbandje’ ingebracht dat urineverlies tegengaat
Fysiotherapie
In enkele gevallen is bekkenbodemfysiotherapie een optie. Hiermee worden de spieren van de bekkenbodem versterkt.
Incontinentiemateriaal
Incontinentie materiaal kan het probleem van incontinentie verlichten.
Toepassing van incontinentiemateriaal
In de meeste gevallen zal ongewenst urineverlies bij mannen worden bestreden met incontinentiemateriaal. Dit bestaat met name uit watten voor de pasvorm en het comfort van de gebruiker. Het vocht moet worden opgevangen door korrels die wel 100 keer het eigen gewicht aan vocht kunnen opvangen en vasthouden. Bij gebruik van Tena men kun je geur en vocht wegnemen en valt bij juist gebruik niet te merken in hoeverre een man last heeft van incontinentie.
Er zijn incontinentiematerialen voor diverse omstandigheden. Bij licht urineverlies is het mogelijk om een verband aan te brengen in het eigen ondergoed. Indien er sprake is van maximaal enkele druppels kan het incontinentiemateriaal ook worden aangebracht in een herenslip die vrijwel niet te onderscheiden is van een gewone onderbroek. Deze slips zijn ook verkrijgbaar als wasbaar. Indien het urineverlies duidelijk groter is, zal daarvoor het incontinentiemateriaal in grote hoeveelheden moeten worden gebruikt. Hiervoor biedt Tena man verschillende opties. Pants lijken op een gewone onderbroek en ze kunnen ook op die manier worden aangetrokken. Als de korrels verzadigd zijn, dient deze weggegooid te worden. Dat kan uiteraard ook als de gebruiker eerder een verschoning wil. Luiers voor volwassenen onderscheiden zich van de pants door de manier waarop deze worden bevestigd. Het vastzetten kan ook weer eenvoudig plaatsvinden als er bijvoorbeeld van het toilet is gebruik gemaakt. Ook deze incontinentiematerialen zijn bedoeld voor eenmalig gebruik en kunnen nadien bij het afval worden gedaan.
Ook gedurende de nacht blijft het risico van incontinentie bestaan en vaak zijn de hoeveelheden vocht die worden verloren groter dan overdag. Er zijn om die reden ook speciale incontinentie materialen voor de nacht, om te dragen maar ook ter bescherming van het matras. Incontinentiemateriaal is ook online te koop.