Wat je moet weten over de speciaalbiertrend

Wat je moet weten over de speciaalbiertrend

Speciaalbieren zijn hartstikke hip, de thuisbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond en in de zomermaanden verzuip je in de speciaalbierfestivals waar je allerlei heerlijkheden/brouwsels uit lokale brouwerijen mag proeven. De termen en afkortingen vliegen om je oren, maar wat drink je nou eigenlijk? Wij hebben een versnelde cursus zodat je in ieder geval een beetje weet wat je staat weg te werken en wat fijne feitjes kan delen met je tafelgenoten.

IPA

IPA is een afkorting en staat voor Indian Pale Ale. Bier wordt gebouwen met verschillende ingrediënten te weten, water, hop, mout en gist. Een Indian Pale Ale is een bier waarbij er meer hop is toegevoegd dan bij het normale pils, dit maakt dat het bier langer houdbaar is en vaak een bitterdere smaak heeft.

Stukje interessante geschiedenis

Zoals bekend zijn de Engelsen behoorlijke bierdrinkers en dat was vroeger niet veel anders. In de tijd dat de Engelsen heersten over de zeeën en oceanen, vanaf de 17e eeuw, was het natuurlijk de bedoeling dat men de reis naar de koloniën zoals het mooi India overleefden. Schepen werden bevoorraad met eten en drinken. Omdat het water in die tijd niet te drinken was dronk men bier, tijdens het brouwen wordt het water namelijk gekookt wat het drinkbaar maakt. In die tijd dronk niemand water, maar dronk men bier en wijn.

Lange overtocht

Een enkele reis India duurde in die tijd een maand of 5. Bier was niet zo lang houdbaar en om de houdbaarheid van het bier te vergroten voegden men hop en alcohol toe aan het bier. Van deze twee ingrediënten wist men toen dat zij het bier langer goed hielden. Helaas was het drinken van bier geen remedie tegen andere kwalen zoals scheurbuik dus voor de passagiers was deze toevoeging geen garantie voor het overleven van de overtocht.

Nieuwerwetse varianten

Door de populariteit van speciaal bieren blijven er nieuwe soorten bier op de markt komen. De black IPA dankt zijn kleur aan het gebruik van geroosterd mout. Het mout in het bier bepaalt de kleur van het bier en door het roosteren ontstaat de donkere, zwarte kleur. De double indian pale ale, DIPA wordt ook wel de imperial pale ale, IIPA, genoemd en hebben een hoger gehalte een mout en hop. Het alcohol percentage van dit bier ligt boven de 7%. Dit bier heeft in verhouding tot de reguliere IPA een dubbele dosis hop en 50% meer mout. Proost!

P.s.

Wist je dat het proosten ontstaan is om te controleren of je drinkmaatje geen vergif in je drank had gedaan? Vergiftigen deed men vroeger niet echt subtiel. Door te proosten konden er druppels van de ene in de andere schedel, pul of urn terecht komen. Wilde je gezelschap niet proosten uit angst zelf wat van het vergif binnen te krijgen, dan wist je genoeg. Het klinken van de glazen is daarmee eigenlijk een uiting van wantrouwen. In ieder geval, dat zegt de overlevering.