Wat is een smart tv? Ontdek de mogelijkheden van deze slimme televisies

Wat is een smart tv

Wanneer je tegenwoordig een nieuwe tv koopt, dan om je eigenlijk al snel bij de slimme televisie uit. Dit is het model dat veel meer te bieden heeft dan de klassieke televisies die we tientallen jaren gebruikten. Maar wat is een smart tv? Wat kan je er eigenlijk allemaal precies mee en waarom is dit dan juist zo slim? Om je een idee te geven van wat dit soort modellen allemaal meer te bieden hebben dan de gewone televisie, hebben we in dit artikel de nodige informatie voor je verzameld. Zo snap je direct waarom het een smart tv wordt genoemd!

Wanneer je dus een smart tv in huis haalt, dan haal je veel meer dan alleen een beeldscherm dat je op de kabel aansluit in huis. Je kan er alle vormen van entertainment mee ervaren!

Het is voor een goed gebruik van de smart tv dus wel ook belangrijk dat je een goede internetaansluiting en een abonnement op digitale televisie hebt. Die zaken maken namelijk wel dat je veel meer kijkplezier uit je televisie kan halen. De vele extra opties zijn juist gebaseerd op de kijkmogelijkheden die online geboden worden, dus dit is echt essentieel.

Sinds ik mijn smart tv heb, is er toch wel wat veranderd in de manier waarop ik televisie kijk en entertainment beleef. Ten eerste deel ik mijn tijd veel meer in zoals ik dat wil en niet hoe de verschillende zenders het gepland hebben. Daarnaast heb ik een veel breder palet aan mogelijkheden om me nooit meer te hoeven vervelen!

Wat is een smart tv? Ontdek de mogelijkheden van deze slimme televisies

De opties van een gewone televisie

Het is belangrijk om bij de basis te beginnen. Wanneer je een smart tv koopt, dan heeft die natuurlijk de opties van een gewone televisie. Je krijgt een beeldscherm en je kan verschillende zenders programmeren. Daarnaast kan je naar externe kanalen, bijvoorbeeld wanneer je een dvd-speler of BluRay-speler hebt aangesloten. Dit zijn allemaal zaken die je ook kent van de gewone televisie. Er is echter nog heel veel meer mee mogelijk.

De aansluiting op internet

Het grote verschil tussen de gewone televisie en de smart tv is de aansluiting op internet. Daarmee kan je in ieder geval allerlei webpagina’s bezoeken, zoals je normaal op je laptop of tablet doet. Daarnaast is het ook belangrijk om verbinding met internet te maken vanwege de vele andere opties die je hebt op dit soort televisies. De aansluiting op internet is iets wat je niet op een gewone televisie zal tegenkomen.

Het gebruik van apps

Wanneer je de smart tv aanzet, dan kom je in het menu ook talloze apps tegen. Dit zijn bijvoorbeeld streamingdiensten en andere videomogelijkheden. Zo kan je dus ook bijvoorbeeld Netflix of Prime kijken. Of je kijkt naar de leukste filmpjes van YouTube of Vimeo. Het is ook leuk om te weten dat er vaak een appstore is toegevoegd aan de tv. Dit betekent dus ook dat je nieuwe apps erop kan zetten. Wanneer bijvoorbeeld een nieuwe streamingdienst van start gaat.

Opnemen op je smart tv

Een goede smart tv is ook uitgerust met een harddisk recorder. Zo kan je ook allerlei opnames maken. Het is wel heel fijn om er zeker van te zijn dat je alles wat je wilt bekijken ook gewoon kan bekijken omdat je zaken kan opnemen als je er niet bent of wanneer programma’s gelijktijdig worden uitgezonden. Het opnemen gaat met een harddiskrecorder. Ook kan je live televisie pauzeren. Dit soort mogelijkheden ken je misschien van je digitale televisie box.

Moderne manieren van besturen

Een laatste aantrekkelijke feature van smart tv’s is dat je ze op andere manieren kan besturen. Natuurlijk zit er touchbediening op de tv zelf en krijg je er een afstandsbediening bij. Daarnaast kan je echter ook een app op je smartphone zetten om de televisie zo te bedienen. Ook zijn de meeste moderne modellen met een voice assistent uitgerust. Zo kan je dus ook gewoon commando’s geven aan de televisie, bijvoorbeeld als je wilt zappen.

Veelgestelde vragen: wat is een smart tv?

Van welk merk is een smart tv?

Smart tv’s zijn er tegenwoordig van alle merken. Wanneer je veel goede ervaringen hebt met televisies van een bepaalde fabrikant, dan is de kans groot dat je ook een slimme televisie kan kopen van dit merk.

Kan je streamen op een smart tv?

Streamen met een smart tv is goed mogelijk. Je hebt er allerlei apps op die je kan gebruiken om dit te doen. Denk bijvoorbeeld aan Netflix. Bedenk je wel dat dit niet gratis is, je zal wel een abonnement bij de dienst moeten afsluiten.

Werken smart tv’s op wifi?

Een moderne smart tv kan je gewoon verbinden met wifi. Zo heb je dus geen gedoe met kabels in huis. Het is echter wel ook gewoon mogelijk om een ethernetkabel te gebruiken. Je kan dus altijd een stabiele verbinding verzorgen.

Kan ik digitale televisie aansluiten?

Digitale televisie aansluiten op je smart tv is geen enkel probleem. Bedenk je wel dat je digitale tv vanaf je kastje bestuurt en niet via je televisie. Dit zijn dus wel twee onafhankelijke zaken die je met elkaar combineert. 

Conclusie

Wat is een smart tv? Dit is een slimme televisie. Daarin zitten niet alleen de gewone opties van een televisie, maar ook allerlei extra opties. Het is bijvoorbeeld zo dat je een verbinding met internet kan maken. Zo kan je dus gewoon surfen online. Ook kan je allerlei apps aansturen op die manier. Die apps zijn er bijvoorbeeld om muziek of televisie te streamen. Ook kan je de smart tv gebruiken om op te nemen of live tv te pauzeren. Daarnaast kan je allerlei apparaten erop aansluiten, bijvoorbeeld een dvd-speler of een digitale televisie box.  Het aansturen van de televisie kan je op allerlei manieren doen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de afstandsbediening, een app op je smartphone of zelfs met voicecommando’s en een digitale assistent!