Dit kun je doen tegen een jeukende baard

Jeukende baard

Een jeukende baard is een vaak gehoorde klacht als je je baard laat groeien. Het is een vervelend probleem dat veel mannen uiteindelijk doet besluiten om toch maar weer met het scheermes aan de slag te gaan. Zonde natuurlijk, zeker als je al een aardig eind bent gekomen met je gezichtsbeharing. Gelukkig is er genoeg wat je kunt doen tegen een jeukende baard. Wij gaan je er in dit artikel alles over vertellen.

Waarom een jeukende baard?

De belangrijkste oorzaak van een jeukende baard is ook meteen de meest vreemde oorzaak. De voornaamste reden van baard jeuk is namelijk……… scheren, hoe vreemd het ook klinkt. Door het scheren worden de baardharen namelijk schuin afgesneden wat voor scherpe punten aan de haren zorgt. Als de haren dan weer gaan groeien, prikken deze scherpe punten in de huid wat jeuk veroorzaakt. Vaak is de jeukende baard zo erg dat menig man naar het scheerapparaat of scheermes grijpt om de baard af te scheren en zo van die vreselijke jeuk verlost te zijn.

Als je echter even 2 á 3 weken doorbijt, voel je er niets meer van. De jeuk is namelijk tijdelijk en verdwijnt naar mate de baard langer groeit. Een ander probleem wat baardjeuk kan veroorzaken is een droge huid. Vaak komt dit voor bij een volgroeide baard. Gelukkig zijn ook hier genoeg dingen tegen te ondernemen.

Volgroeide baarden die jeuken

Als je het eerste stadium van baardgroei zonder al te veel jeuk hebt doorstaan, hoop je natuurlijk dat je van die ellendige jeuk verlost bent. Helaas is dit niet altijd het geval. Zelfs een volgroeide baard kan voor jeuk en irritatie zorgen. Meestal komt dit door de verzorging van de baard én door de huid onder de baard. Deze huid kan namelijk uitdrogen. De huid onder de baard moet namelijk hard werken om je baard te laten groeien en tegelijkertijd soepel te houden. Gezichtshaar onttrekt hiervoor vocht aan de huid waardoor deze extreem kan uitdrogen. Zo kunnen er huidschilfers loslaten die in je baard blijven hangen. Verzorg je de baard niet goed dan ontstaat er een ophoping van vuil en huidschilfers. Dit kan irritatie en een flink jeukende baard veroorzaken.

Jeukende baarden verzorgen

Wie dacht dat je baarden als ze eenmaal volgroeid zijn niet hoeft te verzorgen, komt bedrogen uit. Zeker voor mannen met jeukende baarden. Je (jeukende) baard verzorgen is namelijk niet alleen hygiënisch het is ook dé manier om van irritatie en jeuk af te komen. Goede baardverzorgingsproducten zijn hierbij een must. Jeukende baarden verzorgen doe je als volgt:

  • Om te beginnen is het belangrijk om je baard 2 á 3 keer per week wast. Gebruik hiervoor een goede baardshampoo en geen normale hoofdshampoo. Gewone shampoo droogt de haren namelijk te veel uit en dat is nou net wat je niet wilt met je baard.
  • Gebruik na het wassen van je jeukende baard een conditioner. Hierdoor wordt de gezichtsbeharing voorzien van voedingsstoffen waardoor de haren minder stug aanvoelen. De jeuk aan de baard zal hierdoor al aanzienlijk verminderen.
  • De volgende stap is er één die vaak overgeslagen of vergeten wordt maar deze stap is wel belangrijk. Droog je baard. Dan bedoelen we niet net zo ruw als dat je je hoofdhaar droogt maar voorzichtig met een handdoek. Doe je dit namelijk niet dan kunnen je baard en de huid eronder uitdrogen wat weerhuidschilfers en irritatie veroorzaakt.
  • Nadat je de stappen hierboven gevolgd hebt, smeer je je baard in met baardolie. Vergeet hierbij niet om ook de wortels en je huid mee te nemen. Je zult zien dat na deze behandeling je baard niet alleen heerlijk ruikt maar dat de jeuk uit je baard ook nog eens als sneeuw voor de zon verdwenen is.