Inhammen en dun haar, dit doe je ertegen

inhammen en dun haar

Heb jij last van inhammen en dunner wordend haar? Niet getreurd, zo’n 40% van de Nederlandse mannen heeft er last van. Je bent dus niet de enige maar dat wil niet zeggen dat dat een pleister op de wonden is. Zeker niet als je nog relatief jong en vitaal bent. Wij gaan je in deze blog alles vertellen over inhammen en dun haar en wat je ertegen kunt doen.

Waarom ontstaan er inhammen en dun haar op mijn hoofd?

Er zijn verschillende redenen waarom je haar dunner wordt en er inhammen op je hoofd kunnen ontstaan. Eén van de meest voorkomende redenen is erfelijkheid. De naam voor een terugtrekkende haargrens en dunner wordend haar is Alopecia androgenetica. De boosdoener heet dihydrotestosteron. Waarschijnlijk heb je hier nog nooit van gehoord maar dit is een hormoon dat wordt aangemaakt uit testosteron en het enzym 5-alpha-reductase. Doordat het enzym het hormoon afbreekt, bereiken de haarwortelzakjes eerder het einde van hun levensfase waardoor de groei verkort wordt.

Hieronder volgen enkele goede haarproducten voor mannen met dun haar:


Wat te doen tegen dun haar?

Als je last hebt van dunner wordend haar hoef je echt niet meteen naar de tondeuse te grijpen en de boel af te scheren. Deze tips kunnen namelijk helpen tegen dun haar.

  • Vermijd stress

Niet alleen erfelijkheid is van invloed op dunner wordend haar en inhammen maar ook stress kan hier flink aan bijdragen. Als je namelijk lange tijd wordt blootgesteld aan stress kun je niet alleen grijs worden maar kan je haar ook gaan uitvallen. Probeer stress dus zo veel mogelijk te vermijden.

  • Laat een baardje groeien

Misschien zit je helemaal niet op gezichtsbedekking te wachten maar een baardje haalt vaak de aandacht van je hoofdhaar af waardoor het dunner wordende haar bijna niet opvalt.

  • Nieuw kapsel

In plaats van je dunner wordende haar langer te laten groeien om de kalende plekken te bedekken, kun je jezelf beter een nieuw kapsel aan laten meten bij een goede kapper. Zo leg je de nadruk op je gezicht en niet op je haar.

  • Eiwitrijk dieet

Aangezien je haar is samengesteld uit eiwitmoleculen kun je het beste overgaan op een eiwitrijk dieet. Voeg dus meer vis en vlees toe aan je dieet. 

  • Minder wassen

Het klinkt natuurlijk niet al te smakelijk maar voor je haar is het wel beter. Was wat minder vaak je haar. Zo heb je minder kans op beschadigingen en haaruitval.

Wat te doen tegen inhammen

In eerste instantie zullen de meeste mannen geneigd zijn om te proberen de inhammen te verbergen. Dit is een hele natuurlijke reactie maar inhammen zijn tegenwoordig echt niet zo’n drama als het in eerste instantie misschien lijkt. Natuurlijk wordt je eigen oog er continue naar toe getrokken maar voor een ander valt het vaak niet eens op. Zeker niet als je bijvoorbeeld een ander kapsel neemt. Wanneer je je haar bovenop wat langer laat groeien kun je het schuin naar achteren of opzij dragen. Hoewel je inhammen dan wel zichtbaar zijn, geeft dit vaak een hele stoere mannelijke uitstraling. Je kunt er ook voor kiezen om je haar wat nonchalanter te dragen. Gebruik je daarbij producten die je haar wat meer structuur geven creëer je een natuurlijke gestylde uitstraling, waardoor je inhammen minder opvallen.

De uiterste oplossing tegen inhammen is een haartransplantatie. De haren van de achterkant van je hoofd worden dan overgeplaatst naar de kalende plekken aan de voorkant. Dit zorgt voor een blijvend effect maar als je de bovengenoemde tips volgt, hoef je deze stap niet eens te zetten.