Waarop moet je letten bij de keuze voor een geschikte autoverzekering?

Waarop moet je letten bij de keuze voor een geschikte autoverzekering

Je hoeft je er maar even in te verdiepen om te ontdekken dat er zeer veel verschillende autoverzekeringen zijn. Buiten de drie standaard opties, zijn er diverse aanvullende mogelijkheden om je auto te verzekeren. Het is verstandig om je hier goed in te verdiepen ter voorkoming dat je onnodig te veel betaalt. Waarop moet je letten bij de keuze voor een geschikte autoverzekering? Wij geven je het antwoord op deze vraag.

Welke drie soorten autoverzekeringen zijn er?

Het standaard aanbod in autoverzekeringen is grofweg onder te verdelen in drie opties. Het belangrijkste argument met betrekking tot welke optie je kiest is de leeftijd van de auto. Het is immers zonde om de auto op een te uitgebreide manier te verzekeren maar je moet jezelf hierin ook niet tekort doen. De wat oudere auto’s, modellen die vaak 12 jaar of ouder zijn, worden vaak WA verzekerd. Iedere auto moet minimaal voorzien zijn van een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Je bent hierbij gedekt voor de schade die je aan anderen veroorzaakt. Als je kiest voor een WA+ verzekering, heb je een wat uitgebreidere dekking. Deze beperkt casco verzekering dekt de schade die je aan anderen veroorzaakt maar ook je eigen schade die veroorzaakt wordt door externe factoren zoals stormschade of schade door steenslag. Het is een optie waarvoor vaak gekozen wordt voor auto’s die tussen de 6 en 12 jaar oud zijn.

Als je voorkeur uitgaat naar de meest uitgebreide autoverzekering, kom je uit op een allrisk verzekering. Met deze verzekering ben je gedekt voor zowel de schade die je bij iemand anders veroorzaakt als je eigen schade. Deze uitgebreide verzekeringsconstructie is een goede keuze als je een nieuwe auto wilt verzekeren. Bij de betere verzekeringsmaatschappijen kun je ook nog de keuze maken voor een aantal aanvullend autoverzekeringen zoals een pechhulp verzekering, een inzittenden verzekering, een rechtsbijstandverzekering of een verzekering met een verlengde nieuw- of aanschafwaarde.

Ook belangrijk om op te letten bij het vergelijken van autoverzekeringen

Een auto verzekeren begint met het vergelijken van de diverse opties. Iedere verzekeringsmaatschappij biedt dan wel een WA, WA+ en een allrisk verzekering aan maar de onderlinge verschillen zijn groot. Het is dan ook zeker verstandig om je te verdiepen in de polisvoorwaarden om onaangename verrassingen te voorkomen. Juist de kleine lettertjes in deze voorwaarden kunnen een groot verschil maken. Om je een voorbeeld te geven: als jij een allrisk verzekerde auto total loss rijdt, zijn er verzekeringsmaatschappijen die de nieuwwaarde uitkeren maar er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die de dagwaarde of de aanschafwaarde aanhouden. Dit kan financieel zeker een behoorlijk verschil maken.

Daarnaast is het goed om de prijsstelling die de verschillende verzekeringsmaatschappijen vragen naast elkaar te leggen. Er zijn een aantal factoren die hierbij een rol spelen zoals de dekking, de leeftijd van de bestuurder, de woonplaats van deze persoon, het autotype, het aantal schadevrije jaren en het aantal kilometers dat jaarlijks wordt afgelegd. Daarnaast is het tarief van de verzekeringsmaatschappij zelf ook een belangrijke factor en een vergelijking leert dat de verschillen op dit gebied groot zijn. Dit is dan ook zeker iets om op te letten als je de keuze wilt maken voor een geschikte autoverzekering maar wilt voorkomen dat je hiervoor een te hoge premie moet betalen.