Waarom domotica in huis een must-have is

Domotica

Domotica is een term die je steeds meer hoort als het gaat om het inrichten van woningen. Het is een term die je vrij kunt vertalen met de term “huisautomatisering”. Domotica is dus een verzamelterm van de elektronische faciliteiten die je op afstand kunt besturen. Je snapt ongetwijfeld direct waarom domotica in huis een must-have is. Gemak dient immers de mens! Wat meer informatie hierover is zeker geen overbodige luxe.

Domotica in een woning, een hobbyproject of noodzakelijke voorziening?

Het woord “domotica” is een Latijns woord. Het is een samenvoeging van het woord “domos”, wat je letterlijk kunt vertalen als “huis” en “telematica”, de communicatie tussen elektronische voorzieningen. Het is een mogelijkheid om je hele huis te automatiseren en daar kun je best ver in gaan. De mogelijkheden zijn oneindig. Je vraagt je misschien af of domotica in een woning gezien kan worden als een hobbyproject of noodzakelijke voorziening voor dagelijks comfort. Je kunt het antwoord voor jezelf formuleren aan de hand van de onderstaande voorbeelden:

  • Het creëren van bepaalde lichtsferen én slimme verlichting
  • Het aan- en uitzetten van lampen op afstand (aanwezigheidssimulatie)
  • Klimaatbeheersing op afstand
  • Het gebruik van een slimme thermostaat
  • Het beheren van audiosystemen
  • Het besturen van rolluiken, deuren, hekken, gordijnen en zonweringen
  • Het besturen van een camerasysteem
  • Het aanleggen van een goed inbraak- of brandalarm
  • Het besturen van een camerasysteem

Domotica of een gewone elektrische installatie?

Veel mensen vergelijken domotica met de traditionele elektronische installaties. De onderscheidende waarde van domotica ligt in integratie waaruit de mogelijkheid van coördinatie ontstaat. Het is een actie → reactie systeem. Dit huisautomatiseringssysteem werkt op basis van sensoren en controllers. Een voorbeeld hiervan is dat bij het openen van een raam de verwarming automatisch lager kan worden gezet. Je kunt de systemen afzonderlijk bedienen én op elkaar af laten stemmen. 

Verschillende soorten huisautomatiseringssystemen

Er zijn verschillende soorten huisautomatiseringssystemen waarvoor je kunt kiezen. Merken als GIRO, Niko en Legrand zijn de topmerken op dit gebied. Deze merken leveren bedrade netwerken in combinatie met draadloze bediening. KNX is het meest gebruikte protocol bij deze merken. Ook het middensegment is actief op dit gebied. Grote aanbieders als Google, Philips, Apple en Samsung bieden met regelmaat nieuwe slimme oplossingen aan. Doordat hierin een flinke concurrentiestrijd is ontstaan, is er op dit gebied nog veel te verwachten.

Waarom het zeker interessant is om van je huis een smart home te maken

Zoals je uit de bovenstaande tekst kunt opmaken, is het investeren en aanleggen van domotica een manier om je wooncomfort- en veiligheid te verbeteren maar ook een manier om kosten te kunnen besparen. Als je hier slim mee omgaat, kun je zeer veel energiekosten besparen en kan je gasrekening ook veel lager uitvallen. Een ander groot voordeel is dat je een grotere kans hebt op korting op je verzekeringspremies doordat je alle mogelijke veiligheidsvoorzieningen hebt getroffen. Als we je er ook nog even op mogen attenderen dat de aanleg van domotica zal zorgen voor een waardestijging van je woning, zul je zeker met ons eens zijn dat het zeker slim is om van je huis een smart home te maken.