Voordelen van werken als ZZP’er

Voordelen van werken als ZZP’er

Je ziet het steeds vaker, in plaats van in loondienst werken veel mensen als zelfstandige zonder personeel, afgekort tot ZZP’er. Dit is geen erkende rechtsvorm trouwens, bij de kamer van koophandel schrijf je je in als eenmanszaak. In de bouw, ICT en zorg, overal kan je aan de slag. Maar wat zijn nou de voordelen van werken als zelfstandig en waar moet je rekening mee houden?

Ieder voordeel heb zijn nadeel

Als zelfstandige ligt je inkomen per uur over het algemeen hoger dan in loondienst. Houd dan rekening met het feit dat je in loondienst meer krijgt dan alleen je inkomen, vakantiedagen en vakantiegeld bijvoorbeeld. Ook worden er door de werkgever verzekeringen betaald die je als zelfstandige zelf moet regelen. Zaken zoals je oude dag zijn ook je eigen verantwoordelijkheid. Het is dus niet direct te zeggen waar je inkomen hoger ligt, daarin spelen heel veel factoren mee.

Loon vs rekening

In loondienst heeft de werkgever de verplichting om jouw loon op tijd uit te betalen. Als ZZP’er factureer je en ben je afhankelijk van de betalingen, verzaakt iemand dan moet je zelf achter je geld aan. De administratie van je financiën horen nu ook bij je werk, maar daarin kan je je bij laten staan door een professional. Zij zijn ook bekend met de belastingvoordelen die ZZP’ers hebben en weten hoe je zakelijke belastingaangiftes het beste kan doen.

Vrijheid

Je kan zelf je uren indelen en werken waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je deze week tijd voor zes klussen of maar zin in een opdracht, wat jij wil. Een freelance tekstschrijver kan in de avonduren op de bank aan de slag, of aan de andere kant van de wereld. Een metselaar die een wereldreis wil maken hoeft daarvoor geen toestemming te vragen en kan gewoon gaan.

Onafhankelijk en zelfstandig

Als zelfstandige heb je het zelf voor het zeggen. Je werkt niet voor een baas en daarmee is de verhouding opdrachtgever en -nemer in plaats van werkgever en -nemer. Dit heb je ook aan te tonen zodat er geen sprake is van verkapt werkgeverschap. Wanneer je als zelfstandige afhankelijk bent van één opdrachtgever is er weinig zelfstandigs aan. Deze verplichting lijkt vervelend maar dient ter bescherming van de zelfstandigen. Jij hebt de vrijheid om te kiezen welke klussen je aanneemt, dan ga je natuurlijk wel uit van een luxe positie waarbij het inkomen en aanbod voldoende zijn.

Voordelen voor de werkgever

De ZZP constructie is niet alleen voordelig voor werknemers. Ook werkgevers profiteren van deze ontwikkeling. Zij hebben geen contracten meer waar zij zich aan moeten houden. Geen opdrachten, geen werk is voor hen op deze manier minder risicovol. Er zijn geen krachten in loondienst die zij alsnog moeten betalen. In geval van ziekte ligt het risico ook niet meer bij hen. De wet wil daarom dat jij als zelfstandige niet afhankelijk bent van een opdrachtgever, gaat deze failliet dan heb jij ook geen opdrachten meer. Of besluit hij een ander de opdracht te geven dan heb jij het nakijken.