Hoe krijg je een volle baard? 7 tips om snel een vollere baard te kweken!

volle baard

Een baard laten groeien is géén kunst, dat kan iedereen. Het kweken van een mooie volle baard is een ander verhaal. Dat gaat niet zo snel en gemakkelijk als je denkt. Om een volle baard te krijgen, heb je geduld, doorzettingsvermogen en een klein beetje kennis over baardgroei nodig. Aan de eerste twee factoren kunnen we je niet helpen, aan “baard kennis” zeker wel. In dit artikel geven we je antwoord op de vraag hoe je een volle baard krijgt en delen we 7 tips om snel een vollere baard te kweken.

Ingrediënten om een volle baard krijgen: toewijding, tijd en geduld

De vele mannen die ervoor gekozen hebben om hun baard te laten staan, hebben allemaal een overeenkomst. Ze hebben de lastige fase van het kweken van een baard doorstaan. Je zou zeggen dat de natuur zijn gang wel gaat als je besluit om de eerste zelfverzekerde sprietjes onder je kin eens niet af te scheren maar dat is wat te kort door de bocht. De ingrediënten om een volle baard krijgen zijn toewijding, tijd en geduld. Laten we beginnen met het laatste: bij de meeste mannen gaat er minimaal één maand overheen voordat ze voldoende baardhaar hebben “verzameld” om hiermee een mooi verzorgde baard te creëren. Let wel, de snelheid waarop je baard groeit, is erfelijk bepaald. Het kan dus ook nog wat langer duren voordat je baard vol genoeg is zodat je er wat mee kan….

De eerste stap bij het laten groeien van je baard 

Je zou zeggen dat de eerste stap bij het laten groeien van je baard wordt gevormd door de keuze om je niet meer te scheren. Dat is gedeeltelijk waar maar we hebben niet voor niets het woord “toewijding” al gebruikt in deze tekst. Bij laten groeien van je baard ga je door een hele lastige fase waarin een onophoudelijke jeuk en huidirritatie je ongetwijfeld doen overwegen om naar het laatje te doen grijpen waar je scheerspullen in liggen. Veel mannen kunnen deze verleiding niet weerstaan en hebben problemen om door te zetten. Die jeuk en die irritatie zullen sneller merkbaar zijn dan de zichtbare progressie. Een handige tip is om een begindatum vast te stellen en een minimaal aantal weken hieraan te koppelen waarin je de afspraak maakt dat je jouw scheerapparaat niet pakt, ongeacht de jeuk, de irritaties of de opmerkingen uit je omgeving.

Niet meer scheren om een volle baard te kweken

Veel mannen zijn van mening dat het scheren van invloed is op de snelheid van de baardgroei. Dit is echter niet het geval. Het scheren heeft geen invloed op de snelheid van je baardgroei en de baardharen worden er niet voller, dikker of harder door. Het scheren heeft zelfs een tegenovergestelde werking want hierdoor raken je haarzakjes geïrriteerd. Hierdoor zal de groei zelfs gehinderd worden en zouden er lelijke inhammen in een volle baard kunnen ontstaan. Niet meer scheren om een volle baard te kweken is dus het devies! Ook als niet alle haren in dezelfde richting groeien.

Keuzemoment na een maand, kies je voor een vollere baardgroei?

Na een ongeveer maand zul je (in de meeste gevallen) merken dat er echt een baard begint te ontstaan. Na deze eerste vier weken sta je voor een keuzemoment: Je kunt er nu voor kiezen om de baardtrimmer ter hand te nemen om je baard wat bij te werken maar als je een  vollere baardgroei verkiest, moet je deze vooral rustig laten doorgroeien. Een baardgroei wordt uitgedrukt in maanden en niet in centimeters. Het is “even” geduld hebben maar die volle baard komt er echt wel. 

Producten die je kunt gebruiken voor een optimale verzorging van je baard

Nu er echt sprake is van een baard, heb je een aantal verzorgingsproducten nodig voor het verzorgen hiervan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een baardshampoo en baardolie voor de voedende en hydraterende werking van je huid. Een baardborstel is uitstekend geschikt om deze producten gelijkmatig over je baard te verdelen. Baardwax is een baardverzorgingsproduct die je zeker zult gebruiken om je volle baard te stylen en in model te brengen. Veel mannen kiezen ervoor om een baardverzorging set aan te schaffen om al dit soort producten altijd binnen handbereik te hebben en een uniforme geur aan hun baard toe te voegen.

7 tips om snel een vollere baard te kweken

Hoewel de snelheid van de groei van je baard genetisch bepaald is, zijn er wel een aantal factoren die hierop van invloed zijn. Wil jij toch een beetje invloed uitoefenen op je baardgroei en je baard sneller laten groeien? Neem dan zeker deze 7 tips om snel een vollere baard te kweken even door:

  • Met regelmaat cardio- of krachttraining doen werkt bevorderend voor je bloedsomloop wat weer een gunstig effect heeft op de haarzakjes in je lichaam.

Krachttraining werkt bevorderend voor je testosterongehalte en hiermee op de snelheid van je baardgroei.

  • Een goede nachtrust zorgt voor minder stress en dat werkt baardgroei bevorderend.
  • Het gebruik van te veel alcohol werkt vertragend als je als doel hebt om een volle baard te kweken.
  • Maak een bewuste keuze voor natuurlijke verzorgingsproducten dus zonder parabenen en BPA
  • Vitamines en mineralen zorgen voor gezonder haarzakjes. Zorg dus voor een gezond en evenwichtig voedingspatroon en vul dit waar nodig aan moet voedingssupplementen. Vooral voedingssupplementen als Minoxidil of Biotine werken overigens stimulerend voor de baardgroei. 
  • Het gebruik van een dermaroller (het beste is in combinatie van Minoxidil). Een dermaroller prikt kleine microscopische gaatjes in de huid waar jij je baard wilt laten staan. Dit stimuleert de bloedcirculatie waardoor er een snellere toevoer is van voedingsstoffen en hormonen. Een dermaroller is net als alle andere baardverzorgingsproducten verkrijgbaar bij onder andere bol.com.
  • Het gebruik van proteïnen, noten, groenten en fruit werkt bevorderend om snel een vollere baard te kweken