Dit moet je weten als je een verstekzaag gaat kopen

verstekzaag

Fanatieke doe-het-zelvers weten als geen ander dat je eigenlijk niet zonder goed gereedschap kan als je vaak aan het klussen bent. Een goede verstekzaag is eigenlijk onmisbaar voor het afkorten van planken, plinten, staven, buizen en andere materialen van deze vorm. Het aanbod in verstekzagen is echter dusdanig enorm dat de kans groot is dat je jezelf af zult vragen welke verstekzaag je het beste kunt kopen als je op zoek bent naar goed gereedschap. Wij helpen je op weg door je inzicht te geven wat je moet je weten als je een verstekzaag gaat kopen.

Waarom een verstekzaag onmisbaar is als je plinten in verstek gaat zagen

Een verstekzaag is een elektrisch aangedreven zaag met een cirkelvormig zaagblad en een scharnierende arm. Hiermee kun je de zaag op een eenvoudige- en veilige manier op het te zagen materiaal te zetten. Verstekzagen kunnen alleen heen en weer bewogen worden in een verticale richting. Het zaagblad wordt met de hand door het materiaal heen gehaald.

Het grote voordeel van de handbediende verstekzagen is dat je deze op een dusdanige manier kunt draaien dat je ook in verstek kunt zagen. Je kunt je materiaal dus zeer precies in een bepaalde hoek draaien om zeer precies te werk te gaan. Dit is de reden waarom een verstekzaag onmisbaar is als je plinten in verstek gaat zagen. Je kunt feilloos de mooiste hoeken van 45° graden vormgeven om de plinten op een mooie manier op elkaar aan te laten sluiten. Dit is een gemak waarvoor je zelf niet je zaag en verstekbak gaat gebruiken!

Verstekzaag als verzamelterm voor afkortzagen en radiaalzagen

Voordat we een aantal factoren met je delen die je moet weten als je een verstekzaag gaat kopen, is het goed om te weten dat de naam verstekzaag een verzamelterm is van zagen waarmee je onder een bepaalde hoek materiaal kunt zagen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen afkortzagen en radiaalzagen:

  • Een radiaalzaag is een afkortzaag waarmee je bredere materialen kunt zagen. Deze zaag heeft een langere arm. Het voordeel hiervan is dat je materialen ook over de lengterichting kunt doorzagen.
  • Een afkortzaag is de moderne variant van de verstekzaag waarbij moet worden opgemerkt dat de techniek niet gek veel veranderd is. Je kunt afkortzagen kopen met een trek- en verstek functie. Als je kiest voor een afkortzaag met een trekfunctie heb je een iets groter bereik maar niet zo groot als de radiaalzaag.

Waar let je op bij het kopen van verstekzagen?

Er zijn een aantal zaken waar je zeker op moet letten bij de aankoop van verstekzagen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een verstekzaag die werkt op een accu maar uiteraard ook voor gereedschap dat werkt op netspanning. De plaats waar je de machine gaat gebruiken, speelt dus een rol bij deze keuze. Aansluitend hierop: ook het gewicht van de machine speelt hierbij een rol. Let op, er zijn verstekzagen te koop met en zonder onderstellen te koop. Een onderstel is wel handig om een prettige werkhouding aan te nemen. Daarnaast maakt een geïntegreerde laser en een goede stofafzuiging je werk wel een stuk makkelijker en is dit zeker een overweging waard. De maat van het zaagblad is bepalend voor de maximale dikte van het materiaal dat je kunt doorzagen dus let daar zeker op.

Waar kun je een verstekzaag kopen en wat zijn goede merken?

Je kunt uiteraard bij de bekende bouwmarkten zoals Gamma, Praxis en Karwei terecht voor een verstekzaag. Zelfs bij Lidl zou je hiervoor terecht kunnen maar wel slechts voor één merk. Je kunt het jezelf ook makkelijk maken door je gereedschap te bestellen op webshops als Bol.com of Coolblue. In dit laatste geval moet je wel weten wat goede merken zijn op gebied van verstekzagen. Er zijn een aantal merken waar je met een gerust hart voor kunt kiezen als je een verstekzaag gaat kopen. Merken als Metabo, Makita, Ferm, Powerplus, Bosch of Einhell bieden uitstekende verstekzagen aan.