We weten allemaal dat het een gezonde lichaamsreactie is maar soms komt het gewoon slecht uit als je aan het zweten bent. De ene persoon zweet nauwelijks, andere personen zweten relatief veel. Behoor jij tot de laatste groep? Neem dan dit artikel zeker door. Hierin nemen we door wat je kunt doen tegen zweten. Helemaal voorkomen kun je het niet, je kunt het echter wel beperken.
Transpireren als gezonde lichaamsreactie
We delen hieronder een aantal zeer praktisch toepasbare tips tegen zweet maar voordat we dit doen is het goed om je erop te wijzen dat transpireren wel een gezonde lichaamsreactie is. Door te zweten wordt je lichaamstemperatuur immers op peil gehouden. Je kunt dit proces eigenlijk het beste vergelijken met een thermostaat. De druppeltjes zweet komen op je lichaam terecht en zullen hier verdampen waardoor je afkoelt.
Het zweten zorgt ervoor dat de warmte uit je lichaam verdwijnt. Het gevolg hiervan is dat je lichaamstemperatuur ook zal dalen. Andere veroorzakers van zweten zijn stress en emotionele spanningen. Dit is dus de oorzaak van die ongemakkelijke situaties dat je begint te zweten voor belangrijke momenten. In dat geval voelt je lichaam (na in eerste instantie warm aangevoeld te hebben) koud aan maar lopen toch de druppeltjes zweet van je af.
Nooit meer last van klotsende oksels!
Dé beste tip tegen klotsende oksels? Bamboe onderkleding! Bamboe ademt zeer goed en neemt veel meer vocht op dan katoen. Bamboe t-shirts bestel je voordelig en snel op Bamigo.com. Bekend van de vele televisie commercials!
TIP: Gebruik de kortingscode BAMIGO-TAAL om 20% exclusieve korting te ontvangen op jouw bestelling!
Hoeveel zweet je per dag?
Wat je niet beseft is dat je de hele dag zweet. Dit gebeurt over je hele lichaam want je hebt overal zweetklieren zitten. Je hebt er twee tot vijf miljoen. Dit zijn in de meeste gevallen eccriene zweetklieren. Deze zweetklieren produceren geurloos zweet op de bovengenoemde momenten. Denk maar eens aan vochtige handen of zweethanden. Dit ruik je niet omdat zweet geurloos is.
Per dag scheiden de zweetklieren gemiddeld zo’n 1 liter vocht per dag uit. Op warme dagen of bij grote inspanning kan dit oplopen tot wel 10 liter per dag. Bij veel stress, overgewicht, schildklierproblemen, diabetes, nachtelijk zweten of als gevolg van bijwerkingen van medicijnen kan het ook zijn dat je (veel) meer dan 1 liter per etmaal zweet.
Wat te doen tegen zweetoksels?
Je zou het bijna niet geloven maar slechts 1 procent van het zweten vindt onder de oksels plaats. Desondanks is dit een beruchte plek. Dit komt omdat dit een plek is waar weinig ventilatie is. Hierdoor lijkt het dat je alleen onder je oksels zweet (getuige de zweetplekken) maar dit is niet het geval. Wat voor de volledigheid wel vermeld moet worden is dat je onder je oksels de meeste zweetklieren hebt. Daarnaast is dit een plek waar juist je apocriene zweetklieren zitten, dit zijn zweetklieren die de bekende zweetlucht verspreiden. Zweet is van nature geurloos maar op een plek zoals onder je oksels zullen bacteriën op het huidoppervlak dit zweet omzetten in een substantie dat de karakteristieke zweetgeur heeft. Daarom zul je wellicht voor jezelf de vraag stellen wat je kunt doen tegen zweetoksels?
Voordat we een antwoord geven op deze laatste vraag is het goed om te vermelden dat apocrien zweet de hele dag in kleine hoeveelheden wordt geproduceerd. Daarnaast is dit een lucht die emoties oproepen die niet altijd negatief zijn. In sommige situaties kan deze lucht zelfs seksuele verlangens oproepen of versterken! Omdat dit niet altijd het geval is, zullen we hieronder een aantal tips met je delen wat je kunt doen tegen zweetoksels:
- Gebruik anti-transparant deodorant
Deze deodorant pakt de diepere oorzaak van het zweten aan en maskeert niet alleen de geur. Deze anti-perspirants bevatten aluminiumzouten als actieve bestanddeel. Dit lost op in het vocht in je huidoppervlak. Hierdoor ontstaat er een soort gel dat je zweetklier zal afdekken waardoor deze minder vocht kan afgeven.
- Droog je goed af na het douchen
Vaak zijn de vochtige plekken de eerste plaatsen waar je gaat zweten. Daarnaast werkt je deodorant veel minder op vochtige plekken.
- Scheer je oksels
Wellicht is dit een gevoelig punt want veel mannen zien (de meeste) lichaamsbeharing als toppunt van mannelijkheid. Als je kiest om je te scheren onder je oksels zul je echter wel minder zweten en blijft de zweet(geur) niet in je haren hangen. Dit is de reden dat steeds meer mannen er wel voor kiezen om het haar onder hun oksels weg te scheren.
Wat te doen tegen zweten?
Naast de bovenstaande tips, zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen tegen zweten. Het is bijvoorbeeld goed om zeker ook op je voeding te letten. Als je veel scherpe en gekruide maaltijden eet, kan dit het zweten bevorderen. Daarnaast gaat je hart veel sneller kloppen als je veel cafeïne en/of alcohol gebruikt. Hierdoor is de kans op veelvuldig zweten ook veel groter. Daarnaast kan het gebruik van een pH-huid neutrale douchegel, zeep en/of shampoo ook helpen en is het zeker goed om ook naar die andere veelvoorkomende oorzaak van het zweten te kijken: wat is er de oorzaak van dat je veel stress hebt? Als je deze oorzaak weet weg te nemen, is er een grote kans dat je veel minder zult transpireren.
Een van de beste tips tegen zweet: kies voor bamboe kleding!
Een van de beste tips tegen zweet is denken aan je kledingkeuze. Het is allereerst van belang dat je iedere dag schone kleding draagt. Hierdoor zal je minder last hebben van het zweten en zeker van de zweetgeur. Daarnaast is het juist geen verstandige keuze om synthetische kleding te dragen. Deze stoffen ventileren niet goed omdat de stof niet ademt. Dit trekt dus juist zweet aan.
Wat veel op internet wordt aangeraden is om katoenen kleding te dragen maar er is een nog betere keuze en dat is het dragen van bijvoorbeeld bamboe t-shirts. Bamboe kleding wordt gezien als sweatproof. Bamboe neemt immers 70% meer vocht op dan katoen. Dit komt door de microgaatjes in de bamboevezel. Dit zorgt dat het vocht snel geabsorbeerd en verdampt wordt. Daarnaast beschikt bamboe over thermo comfort. in de praktijk betekent dit dat bamboe in de zomer verkoelend werkt en in de winter juist warmer is dan katoen door de open structuur van de vezels. Als je iets wilt doen tegen zweten, is het geen gekke keuze om te kiezen voor bamboe kleding als je een eenvoudige maar zeer praktische oplossing zoekt.
Nooit meer last van klotsende oksels!
Dé beste tip tegen klotsende oksels? Bamboe onderkleding! Bamboe ademt zeer goed en neemt veel meer vocht op dan katoen. Bamboe t-shirts bestel je voordelig en snel op Bamigo.com. Bekend van de vele televisie commercials!
TIP: Gebruik de kortingscode BAMIGO-TAAL om 20% exclusieve korting te ontvangen op jouw bestelling!