Tattoo care, hier moet je aan denken

tattoo care

Een tattoo laten zetten is iets waar je goed over na moet denken. Niet alleen over het ontwerp maar ook over de plek waar je je nieuwe kunstwerk wilt laten zetten. Wat veel mensen vervolgens vergeten, is dat de tattoo (zeker in de eerste weken na het zetten) speciale aandacht en verzorging nodig heeft. Je wilt natuurlijk wel dat je huid goed hersteld en het resultaat zo mooi mogelijk wordt. In dit blog gaan we je meer vertellen over tattoo care en waar je aan moet denken.

Een tattoo is in eerste instantie een open wond, niets meer en niets minder

Wat veel mensen zich vooraf niet beseffen, is dat een tattoo niets meer en niets minder dan een open wond is. De tatoeëerder heeft de huid kapot moeten maken met een naald om de inkt op de juiste plaats te krijgen. Deze wond heeft tijd nodig om te genezen. Hoelang dat gaat duren is natuurlijk afhankelijk van het herstellend vermogen van je huid maar ook van de oppervlakte van je aanwinst. Je zult begrijpen dat een piepklein hartje sneller genezen is dan bij een keuze voor een tattoo over je halve arm het geval is.

Hygiëne is uitermate belangrijk!

Een van de belangrijkste dingen wat betreft tattoo care is hygiëne. De tattoo artist zal alles wat in zijn of haar macht ligt, doen om voor een steriele en hygiënische omgeving te zorgen. Zodra de tattoo gezet en klaar is, zal deze in een soort folie worden gewikkeld. Dit wordt gedaan om de wond te beschermen tegen wrijving en bacteriën. De tatoeëerder vertelt je vervolgens hoe en of je de folie moet vervangen en hoe lang de folie uiteindelijk gebruikt moet worden. Volg deze instructies altijd goed op om te voorkomen dat en bacteriën bij de wond kunnen komen en de boel kan gaan smetten. Was voordat je ook maar met je vingers in de buurt van je tattoo komt altijd je handen grondig met zeep om je handen bacterie vrij te maken. Doe dit ook als je alleen maar de folie gaat vervangen.

De eerste wasbeurt van je tattoo

Zodra je tattoo folievrij is, mag deze voorzichtig gewassen worden. Je zult zien dat er een plakkerige laag van overtollige inkt, bloedresten en wondvocht overheen ligt. Het is belangrijk dit voorzichtig weg te wassen. Was eerst weer je handen grondig met zeep. Ook als je bijvoorbeeld gaat douchen, je tattoo is en blijft de eerste weken kwetsbaar en je wilt het risico op infecties zo klein mogelijk houden. Was je tattoo en het gebied eromheen voorzichtig met warm water tot je het idee hebt dat de plakkerige laag weg is. Laat daarna je tattoo aan de lucht drogen. Gebruik geen handdoek want ook hier kunnen bacillen op zitten hoe schoon de handdoek ook is. Daarnaast kunnen handdoeken pluisjes achterlaten en dat is iets wat je zeker niet wilt. Zorg ervoor dat je je aanwinst minimaal twee keer per dag wast met schone handen.

Je tattoo insmeren

Het is belangrijk dat je je tattoo goed gehydrateerd houdt. Dat wil zeggen, smeren, smeren, smeren. Minimaal twee weken lang smeer je de tattoo drie keer per dag in met een nazorg crème. Zorg ervoor dat deze crème er niet op blijft liggen maar goed intrekt. Een beetje vettigheid aan de oppervlakte is o.k., maar hele dikke lagen verstoppen de huid en kunnen een broeinest van bacteriën worden. Zorg ook altijd dat je nazorg crème bij je hebt als je wat langer van huis gaat. De huid van de tattoo mag namelijk in geen geval uitdrogen!

Tot slot nog een aantal tips voor je tattoo care

Tot slot delen we nog een aantal andere tips met je waar je je voordeel mee kunt doen totdat je tattoo volledig genezen is. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Blijf uit de zon
  • Niet sporten om zweet en vuil in je wond te voorkomen
  • Niet in bad, alleen douchen en niet te lang
  • Niet zwemmen
  • Niet krabben, alleen wat deppen
  • Drink veel water en géén alcohol
  • Mocht je aan je beddengoed vastgeplakt komen te zitten in de eerste dagen, niet los trekken maar los weken

Met deze tattoo care tips is je wond in no time genezen. Onthoud voor na dit proces dat alles wat slecht is voor je huid (zoals verbranding) nog veel slechter is voor je tattoo.