Tanden bleken in Amsterdam: thuis, in de salon of bij de tandarts?

Tanden bleken in Amsterdam

Heb jij er al over nagedacht om je tanden te laten bleken in Amsterdam? Je bent zeker niet de enige. Een jaar of vijf geleden is deze trend gestart. Sindsdien hebben steeds meer mensen een bezoek gedaan aan een tandenbleeksalon of aan de tandarts om diezelfde reden. Het aantal bedrijven die ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel met betrekking tot tanden bleken is aanzienlijk gestegen. Daarnaast vind je op internet en op internationale marketplaces steeds meer speciale middeltjes om je tanden te bleken. Kan je deze thuis-tandenbleeksetjes veilig gebruiken? Of is het beter om naar een tandenbleeksalon te gaan of naar een tandartsenpraktijk? Antwoord op dit soort vragen vind je in dit artikel over tanden bleken in Amsterdam.

Thuis tanden bleken: niet zo aan te raden

Iedereen mag tanden bleken, dus dit kan je ook zelf doen. Veel bedrijven zijn hierop ingesprongen door tandenbleeksets te maken voor eigen gebruik thuis. Of het gebruik van andere ‘wondermiddelen’ om je tanden witter te maken. Trap hier vooral niet in! 

Tanden bleken wordt vaak gedaan met de stof waterstofperoxide. Het is een extreem goed middel om je tanden te bleken, maar deze stof kan bij onjuist gebruik ook je tandglazuur aantasten. Om die reden zijn er in Europa in 2012 regels gekomen om het gebruik van waterstofperoxide in te dammen. Alleen bleekmiddelen met een percentage van 0,1% waterstofperoxide of lager zijn toegestaan om gebruikt te worden door mensen zonder bevoegdheid. Dit geldt dus ook voor de ‘wondermiddelen’ die in de winkels te verkrijgen zijn. 

Het probleem? De concentratie waterstofperoxide van 0,1% is veel te laag om een goed bleekeffect te creëren. Alleen erkende tandartsen of mondhygiënisten zijn toegestaan om grotere hoeveelheden waterstofperoxide te gebruiken, namelijk tot 6%. Toch zou het kunnen zijn dat je tanden na het gebruik van een thuis-tandenbleekset witter zijn. Dan kom je helaas bedrogen uit, want na een korte tijd zal dit witte effect alweer verdwenen zijn.

Je kan dus veel beter je tanden bleken in Amsterdam bij een erkende tandarts of salon. Wist je bijvoorbeeld dat je ook thuis bleeksetjes mee kan krijgen bij de tandarts? Weet wel dat deze behoorlijk verschillen met de bleeksets die je elders kan verkrijgen. Haal thuis bleeksets dus enkel bij de tandarts.

Tanden bleken Amsterdam: in de salon of bij de tandarts

Thuis je tanden bleken is dus geen verstandige keuze. Dan blijven er nog twee opties over: tandenbleeksalons en normale tandartsen. Beide zijn goed vertegenwoordigd in Amsterdam en beide kunnen, in principe, prima jouw tanden wit maken. 

Toch zul je ook hier goed moeten oppassen. Ten eerste kun je bij elke salon navraag doen of er een tandarts werkt. Wanneer dat zo is weet je zeker dat hij of zij met 6% concentraties van waterstofperoxide mag werken. Op die manier ben je verzekerd van een stukje veiligheid (de tandarts weet wat hij moet doen) en een stukje kwaliteit (je tanden blijven langdurig witter door gebruik van de juiste stof). Er werken echter niet altijd tandartsen in tandenbleeksalons. Heel kort door de bocht: geen tandarts betekent geen 6% waterstofperoxide en betekent daardoor ook geen wittere tanden bij het bleken. Dus ook in de salons moet je goed oppassen dat je niet wordt opgelicht met ‘wondermiddelen’.

Daarom blijft de meest veilig keuze simpelweg de tandarts. Tanden bleken in Amsterdam kan nagenoeg bij elke tandarts. Ook geldt hier weer: neem goed de tijd om navraag te doen hoeveel ervaring ze hebben met het bleken van tanden. Een ervaren tandarts kan een groot verschil maken in het resultaat van het tanden bleken. Wees dus kritisch, stel vragen en ga naar een andere plek toe als je het niet vertrouwt. Het gaat tenslotte om jouw gebit.