Surfen in Portugal; dit zijn de beste surfspots!

Surfen in Portugal

Als je liefhebber bent van golfsurfen, is Portugal the place to be! Dat dit land gezien wordt als surfwalhalla van Europa is logisch, het hele westelijke- en zuidelijke kustgebied van dit land ligt aan de Atlantische Oceaan. Je hebt dus volop keuze als je een geschikte surfspot in Portugal wilt uitzoeken maar voor welke surf regio kies jij? Wij nemen de beste Portugese surfspots met je door.

Surfvakantie Portugal? Een absolute aanrader!

Waarom Portugal een absolute aanrader is voor een surfvakantie is eenvoudig te verklaren. Dit land is omgeven door de Atlantische Oceaan waarmee je een “golf zekerheid” hebt. Door het mediterrane klimaat van het Iberisch schiereiland is het er het grootste deel van het jaar goed toeven. Portugal is een van de warmste landen van Europa waardoor prima surfweer is gegarandeerd. 

De 3 Portugese surf regio’s 

Als je op zoek bent naar een geschikte surfspot in Portugal, zul je merken dat het land grofweg verdeeld is in 3 surf regio’s:

  • Noord Portugal, het gebied wat boven Porto ligt (surfspots als Matosinhos, Moledo en Espinho)
  • West Portugal, het gebied dat ligt rond de regio’s van Lissabon, de Alentejo en het noordelijk deel van de Algarve
  • Zuid Portugal, het gebied in het uiterste puntje van het land (en Europa) met Sagres en Lagos als bekendste surfspots.

Een reis langs de beste surfspots in Portugal

De meest bekende surfspots liggen in het zuiden van Portugal (Algarve). Dit komt uiteraard mede doordat het water in de Algarve warmer is dan het geval is aan de westkust waarbij een koude stroom vanuit de Atlantische Oceaan zorgt voor wat lagere watertemperaturen. Het is desondanks ook zeker de moeite waard om deze “kou” te trotseren en ook het noordelijke deel van het land te bezoeken. 

Als we je meenemen van noord naar zuid, is Matosinhos onze eerste tip. Dit is de surfsport van de stad Porto. Je kunt hier een combinatie maken tussen een surftrip en een citytrip en dat is zeker een aanrader. De stad Porto is een bezoek waard. Als je een gevorderde surfer bent, hoe je niet veel zuidelijker om een perfecte surfspot te bezoeken. Nazaré staat bekend om zijn big waves. Een ander bekend gebied in deze regio (ruim genomen) is Peniche, een van de bekendste surfplekken in Portugal. Als je zuidelijker gaat, zijn plekken als Ericeira (op een uurtje rijden van Lissabon), Sao Torpes, Odeceixe (een van de mooiste stranden van Portugal), Amoreira (erg rustige plek), Arrifana en Carrapateira geschikte plekken. Voor beginners die willen leren surfen in Portugal is er in Arrifana volop gelegenheid. In dit gebied wordt veel surfles gegeven.

Surfen in de Algarve

Er zijn uiteraard volop mogelijkheden om te surfen in de Algarve (Zuid-Portugal). Zowel beginners als gevorderden kunnen in gebieden als Carrapateira en Praia do Amado goed terecht. Sagres is ook zeker de moeite van het bezoeken waard. Dit is het gebied in het uiterste zuidwestelijke puntje van het land waardoor je altijd een goede omstandigheden treft. Tonel beach (aan de westkant) ligt immers op 5 minuten lopen van Mareta dat aan de zuidkant ligt. Tot slot mag Zavial niet in het rijtje ontbreken. Deze surfspot wordt gezien als de parel in de zuidwesthoek van de Algarve. Als je lekker in de avond wilt uitgaan kun je uiteraard in Albufeira terecht. Dit is de echte uitgaansplaats in dit gebied.  

Overnachtingsplaatsen zijn er genoeg in Portugal. In ieder gebied heeft wel een groot aanbod als je op zoek bent naar een geschikte surfhouse of andere locatie om te overnachten. Dit land biedt ook volop mogelijkheden om met een camper rond te trekken. Het voordeel hiervan is dat je de een combinatie kunt maken van het bezoeken van de beste Portugese surfspots. De kans is namelijk groot dat je niet kunt kiezen tussen al deze gave opties!