7 manieren om van het nagelbijten af te komen

Nagelbijten

Hoewel nagelbijten wordt gezien als teken van perfectionisme, is dit vooral een slechte gewoonte waar je vanaf moet komen. De voornaamste reden hiervoor is dat het nagelbijten je in geen enkel opzicht aantrekkelijker maakt als man. Stop nagelbijten dus! We weten allemaal dat slechte gewoontes het hardnekkigst zijn maar er zijn mogelijkheden om te kunnen stoppen met nagelbijten. In dit artikel delen we 7 manieren met je om van het nagelbijten af te komen.

Wat zegt het bijten op je nagels over je persoonlijkheid?

Het bijten op je nagels wordt gezien als zenuwtrekje. Het kan gezien worden als een impulsstoornis dus een drang die vraagt om een dwangmatige handeling. Uit diverse onderzoeken die gedaan naar dit “gedrag” komt nagelbijten vooral voor bij mensen die perfectionistisch zijn en zich moeilijk kunnen ontspannen. Dit betekent dat de motivatie om een doel te bereiken ten grondslag ligt aan het nagelbijten. Volgens de onderzoeken zijn nagelbijters gevoelig voor emoties, zijn ze ongeduldig en kunnen gefrustreerd raken als het doel niet op de gewenste manier wordt bereikt. Daarnaast zijn nagelbijters volgens de onderzoekers sneller verveeld. Het bijten op je nagels zegt dus zeker iets over je persoonlijkheid.

Waarom nagelbijten stoppen?

Er zijn een aantal redenen te benoemen waarom je moet stoppen met nagelbijten, buiten dat het er onverzorgd uitziet. Waarom nagelbijten stoppen? De belangrijkste reden is uiteraard dat er veel bacteriën rond je nagels huisvesten die hierdoor in je mond terecht komen. Dit is ook het geval als je veelvuldig je handen wast. Je begrijpt uiteraard dat je een veel grotere kans hebt om ziek te worden doordat je deze bacteriën binnen krijgt. Daarnaast is de kans groter dat je een slechte adem krijgt door het bijten van nagels. Tot slot geeft je met het bijten op nagels een signaal af dat je onzeker bent en gevoelig voor stress. Deze uitstraling naar de buitenwereld wil je uiteraard niet hebben.

Is het nagelbijten af te leren?

Wereldwijd bijten zo’n 600 miljoen mensen op hun nagels. Zoals aangegeven is dit een slechte gewoonte waar je maar moeilijk van af kunt komen maar het kan! Het is immers onderzocht dat 30% van de kleuters gezien kan worden als een nagelbijter. 10 tot 15% van de volwassenen in Nederland heeft nog steeds last van deze (vaak onbewuste) drang. Het is dus af te leren. 

Als je nog niet zo lang “last hebt” van nagelbijten kun je vaak eenvoudig de oorzaak achterhalen en hier wat aan doen. Er zijn diverse alternatieve “uitlaatkleppen” waarvoor je kunt kiezen. Wat dacht je van lekker sporten, in je tuin werken of een vrijpartij met je lief? Dat zijn uiteraard interessante mogelijkheden. 

7 manieren om te stoppen met nagelbijten

Als je wat langer last hebt van deze slechte gewoonte, kun je (ook) voor andere manieren kiezen om van nagelbijten af te komen. Voorwaarde is uiteraard wel dat je er zelf ook echt vanaf wil komen. Hieronder delen we een 7 tips met je om te kunnen stoppen met nagelbijten als je niet onder hypnose wilt of van een app gebruik wil maken.

Hoe stop je met nagelbijten?

  • Bewustwording van de momenten dat je gaat nagelbijten en in die trigger situaties zorgen voor afleiding, zoals met een stressballetje.
  • Het afplakken van je vingers met pleisters.
  • Hou je nagels kort (met een nagelknipper uiteraard)
  • Het gebruik van die vieze anti bite nagellak
  • Kiezen voor een of meer acupunctuur behandelingen
  • Bezoek een tandarts, dit lijkt een vreemde tip maar wist je dat het veel tandschade (afgebroken tanden, verschoven kaken en gezwollen tandvlees) kan veroorzaken. Je tandarts kan het je laten zien. 
  • Niet te streng zijn voor jezelf en een meer realiseerbaar verwachtingspatroon aan jezelf stellen