Waarom Stand UP Paddling steeds populairder wordt in Nederland

Stand UP Paddling

Het zal je niet ontgaan zijn. Steeds meer mensen bewegen zich over het water voort op Stand Up Paddling (SUP) boards. Het suppen is een van de meest trendy watersporten van de laatste tijd. Het is eenvoudig te verklaren waarom Stand UP Paddling steeds populairder wordt in Nederland. De term “bewegen” kun je immers best letterlijk nemen hierbij. Suppen is een heerlijke workout waarbij je in ons land alle ruimte tot je beschikking hebt.

Waarom een stand up paddling board voor iedereen geschikt is

Je ziet ze steeds vaker voorbij komen: een peddelende polonaise van suppers. Veel sloten, meren en kanalen worden overgestoken door suppers. Er zijn zelfs suppers die zich op zee wagen! Als je nog nooit op een stand up paddling board gestaan hebt, lijkt dit een enorme uitdaging. In de praktijk valt dit reuze mee. Het houden van je evenwicht op een stand up paddling board vraagt wat gewenning maar als je het gevoel te pakken hebt, valt het suppen in de praktijk wel mee. Het water om je heen maakt het suppen altijd wel een beetje spannend maar tegelijkertijd ook ontspannend. Ook het voortbewegen op deze plank terwijl je slechts over één peddel met maar één blad beschikt valt mee. Stand Up Paddling is een vrij laagdrempelige sport.  

Waarom is stand up paddling zo enorm goed als workout? 

Laten we één misverstand wegnemen bij de term “vrij laagdrempelig”. Stand up paddling is een enorm goede workout want is zeker wel een actieve sport. De stelregel is heel eenvoudig: als je geen inspanning levert kom je niet vooruit. Er wordt dus wel wat gevraagd van je armspieren en de kans is groot dat je wat spierpijn zult ervaren nadat je jezelf de eerste paar keer op het board hebt voortbewogen. Je zult merken dat suppen een combinatie is van een cardio- en krachtsport. 

Stand up paddling is zo’n enorm goede workout omdat je van top tot teen fysiek bezig bent. Je quads, hamstrings en bilspieren moeten een perfecte samenwerking met elkaar vormen. Als je de techniek een beetje onder de knie hebt en je kunt lekker gaan “touren” op het stand up paddling board, verbrand je zo maar 400 á 600 calorieën per uur. Met een beetje tegenwind, stroming of andere vertragende factoren zal dit aantal zomaar flink kunnen toenemen. 

Een hydro force sup board, ideaal om overal te kunnen suppen

Een waterland als Nederland is uiteraard een zeer geschikt land om lekker te suppen. We hebben zeer veel meren, sloten, kanalen en andere waterwegen die je kunt bevaren. Let wel op de veiligheid bij het maken van je keuze. Op de zee suppen is lang niet altijd een veilige keuze, zeker niet als je een beginner bent. In dat geval is het wel goed om minimaal één les te nemen om de juiste techniek onder de knie te krijgen. 

Veel enthousiaste suppers kiezen ervoor om een hydro force sup board aan te schaffen. Dit is een opblaasbaar board. Dit board is licht van gewicht, uitstekend wendbaar en daardoor prima geschikt voor kalm en licht golvend water. Je kunt hiermee dus letterlijk alle kanten op in ons land! 

Het is zeker de moeite waard om het suppen uit te proberen als je dit nog niet gedaan hebt. Er zijn diverse plekken waar je voor een beste voordelige prijs een supboard kunt huren. Buiten je evenwicht heb je dus weinig te verliezen!