10 redenen om een koude douche te nemen

koude douche

Wist je dat er best veel mensen zijn die met grote regelmaat vrijwillig een koude douche nemen? Dit lijkt een straf maar het tegendeel is het geval. Een koude douche nemen geeft een enorme boost. Daarnaast zijn er meer goede redenen om een koude douche te nemen. We nemen er 10 met je door. De kans is groot dat ook jij ervoor kiest om de temperatuurregelaar naar de blauwe zone te draaien.

Koud douchen goed voor je?

Op een warme zomerdag verlang je misschien naar niets anders dan koud douchen. Er zijn mensen die hier in de winter ook voor kiezen, wanneer jij (net als vele anderen) toch echt een warme waterstraal prefereert. De kans is heel groot dat je je afvraagt of koud douchen wel goed is voor je. Koud douchen heeft effect op je neurobiologische paden die invloed hebben op je hormoonstelsel. Dit zorgt er weer voor dat je zenuwstelsel geactiveerd wordt. 

In de praktijk zul je merken dat de kou een kort stressmoment veroorzaakt. Dit komt omdat je hartslag en bloeddruk even omhoog gaan. Na dit acute stressmoment (die welbekende boost) gaat je lichaam terug in een ontspannen modus. Deze activering van het zenuwstelsel is gezond, al is dit uiteraard niet aan te raden voor ouderen en hartpatiënten.

Waarom onder een koude douche gaan?

Het nemen van een koude douche is “hot” maar zeker geen trend. Het is een eenvoudig wondermiddel waarvan we de voordelen al lang geleden ontdekt hebben. De voordelen van het koud douchen is iets wat we in de oudheid al kenden. Vormen van hydrotherapie (het mens-verbeterende koud-water-dompelen) is iets wat de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen al deden. Deze voordelen lijken wij in de vorige eeuw plots vergeten te zijn. Het feit dat een koude douche onder andere bevorderend is voor het immuunsysteem, de bloedcirculatie, de thermoregulatie, gewichtsverlies, de huid en andere prestaties zijn goede redenen waarom het zeker geen kwaad kan om onder een koude douche te gaan. Even tanden op elkaar dus…

10 redenen om een koude douche te nemen

  1. Koud douchen versterkt je weerstand, de prikkeling van het immuunsysteem resulteert in een verhoogde aanmaak van witte bloedcellen.
  2. Koud douchen verbetert je bloedsomloop. Je bloedvaten zullen in eerste instantie vernauwen waardoor het bloed krachtiger door je lichaam wordt gepompt. Je hart zal meer bloed naar je organen pompen om de warmte vast te houden.
  3. Koud douchen is goed voor je huid. Spieren en bloedvaten trekken samen waardoor je huid gladder en strakker wordt en minder snel zal uitdrogen.
  4. Je stimuleert de aanmaak van bruin vet. Bruin vet zorgt dat je innerlijke thermostaat kan werken. Daarnaast zorgt bruin vet ervoor dat je meer zal verbranden en kilo’s verliest. Van koud douchen val je dus af.
  5. Koud douchen zorgt voor energie. Dit komt omdat je hart sneller zal kloppen en hierdoor je bloed sneller door je lichaam zal stromen. Dit zorgt ervoor dat je meer alert bent.
  6. Hydrotherapie werkt verlichtend tegen spierpijn. Heb je een flinke sportprestatie geleverd? Door een koude douche te nemen, ben je minder vermoeid en zul je sneller herstellen. Door een goede bloedtoevoer worden afvalstoffen sneller afgevoerd.
  7. Een koude douche werkt tegen depressiviteit. Deze koude ervaring stuurt elektrische impulsen naar je hersenen wat een antidepressivum effect heeft.
  8. Een bewuste confrontatie met koud water, heeft effect op je autonome zenuwstelsel. Hierdoor ben je beter resistent tegen ziektes.
  9. Koud water bevordert de bloedcirculatie en verkleint hiermee de kans op het ontstaan van spataders.
  10. Je zou denken dat je grote vriend alleen maar kleiner wordt van koud water maar uiteindelijk is het tegendeel waar! Koud water verhoogt immers je libido. Koud water zorgt voor een stijging van je testosterongehalte. Alleen dat al is een goede reden om een koude douche te nemen.