PC gamen of console gamen, wat is jouw keuze?

PC gamen of console gamen

Als je liefhebber bent van gamen en je bent van plan om hiervoor een device aan te schaffen, wacht je een belangrijke overweging: kies je voor PC gamen of heeft console gamen jouw voorkeur? Hierover is al een lange discussie gaande op het internet. Wij gaan ons ermee bemoeien door de voor- en nadelen van beide opties tegen het licht te houden. PC gamen of console gamen, wat is jouw keuze?

Er zijn tijden geweest dat PC gaming het kansloos moesten afleggen tegen het spelen op consoles als Nintendo, Wij, Xbox en Playstation. Er zijn echter ook periodes geweest waarin dit andersom was. Wie kijkt naar de huidige tijd en dan vooral naar het aanbod, ziet dat de er nu sprake is van een nek-aan-nek strijd. De keuze tussen PC gamen of console gamen is dan ook niet eenvoudig.  

Voordelen PC gamen ten opzichte van console gamen

Een van de belangrijkste voordelen van PC gamen heeft betrekking op de geavanceerde mogelijkheden die je hierin hebt. Je kunt een game PC op een relatief eenvoudige manier upgraden door onderdelen te vervangen. Dit is ook het geval als een van de elementen stuk is gegaan. Je hoeft, niet zoals bij een console het geval is, de hele set te vervangen. Juist dit punt zorgt dat je onderaan de streep wellicht wat voordeliger uit bent met een Gaming PC. Een ander groot voordeel van de aanschaf van een PC game is dat deze altijd van jou is en je deze op ieder gewenst moment kunt spelen. Je bent hierin niet afhankelijk van een cloud oplossing. 

Met betrekking tot het aanbod van de games heb je eigenlijk alle mogelijkheden. Van het spelaanbod dat exclusief voor een van de consoles is uitgebracht, komt in de meeste gevallen ook “gewoon” een PC versie uit. Daarbij zit je niet vast aan de keuze tussen een Xbox- of Playstation game. In dit kader is het goed om ook onder je aandacht te brengen dat de prijs van PC games vaak lager is dan de prijs van console games of sneller in prijs zal dalen.  

Voordelen console gamen ten opzichte van PC gamen

Het belangrijkste discussiepunt tussen voor- en tegenstanders van PC gamen en console gamen ligt op gebied van prijs. Deze discussie wordt natuurlijk versterkt als je kijkt naar de prijsstelling van de nieuwe uitgebracht Xbox Series X en de Playstation 5. Deze ligt weer een stukje hoger dan zijn voorgangers. Om een goede vergelijking te maken tussen PC gaming en console gaming, zou je er vanuit moeten gaan dat je het device alleen maar gebruikt voor het spelen van games en nergens anders voor. In dat geval zal deze vergelijking nog altijd in het voordeel uitpakken van console gaming maar het verschil wordt wel steeds kleiner. Als je jezelf gaat verdiepen in de beste game PC’s zie je dat je flink duur uit kunt zijn maar dat er ook een aantal uitstekende low budget spelcomputers zijn die je kunt zien als uitstekende optie. Daarnaast gaat een directe prijstechnische vergelijking op deze manier niet meer op omdat je de game consoles ook mogelijkheden om van internet functionaliteiten gebruik te maken zoals het bekijken van Netflix of Youtube filmpjes en het luisteren naar Spotify. 

Een van de belangrijkste voordelen van console gamen ten opzichte van PC gamen is uiteraard het gebruiksgemak. Het gebruik van een console is veel eenvoudiger dan een gaming PC. Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer digitale multiplayer mogelijkheden. Iets wat in het verleden alleen kon als je gebruik maakte van de PC. Een ander groot voordeel van het gebruik van een console ten opzichte van een PC is de ruimte en mobiliteit hiervan. Je kunt dit device ook gebruiken als je lekker relaxed met je vrienden op de bank wilt gamen. Zijn jouw vrienden géén gamers? Bij het gebruik van een controller is dit geen probleem. Je hebt (in tegenstelling tot een gaming PC met een ingewikkeld toetsenbord) “slechts” de beschikking over een paar knoppen.

PC gaming of console gaming, wat heeft jouw voorkeur?

Zoals je merkt is de keuze tussen PC gaming of console gaming niet eenvoudig. Door alle geavanceerde mogelijkheden is er met betrekking tot spelbeleving steeds minder onderscheid. Daarnaast is dit een punt waarin je persoonlijke voorkeuren van belang zijn. Wellicht zullen de primaire doelstellingen of wensen van het gebruik van je device doorslaggevend zijn. Zoals aangegeven is een console erg handig voor het gebruik van ander internetaanbod zoals het gebruik maken van streamingdiensten. Ben je iemand die graag foto’s of video’s bewerkt? Dan heb je een krachtige computer nodig waarin je niet meer hoeft te investeren als je een gaming PC hebt staan.