Zo voorkom je de overlast van ingegroeide haren

ingegroeide haren voorkomen

Bij veel mannen die zichzelf regelmatig scheren is het een bekend probleem: de overlast van ingegroeide haren. Het is een probleem dat overal op het lichaam (waar je jezelf scheert) kan voorkomen. Ingegroeide haren irriteren en zien er niet verzorgd uit. Daarom is het goed om te weten hoe je de overlast van ingegroeide haren op een relatief eenvoudige wijze kunt voorkomen. 

Hoe ontstaan ingegroeide haren?

Om een goed beeld te krijgen hoe je ingegroeide haren kunt voorkomen, is het goed om te weten hoe ingegroeide haren ontstaan. Een ingegroeide haar is immers een haar dat opgesloten raakt als gevolg van het scheren. Het is goed om te weten dat je je huid onder lichte spanning zet door het scheren. Door de bewegingen die je maakt, worden de haren iets uit elkaar getrokken. Daarnaast maak je door het scheren een scherp puntje aan het haar. Dit komt omdat de haar afgesneden wordt. Op het moment dat een haar niet volledig wordt afgesneden, zal de haarpunt in een haarzakje kunnen pikken en hiermee de uitgang blokkeren. De haar groeit vervolgens niet meer naar buiten, zoals het hoort, maar naar binnen. Hierdoor komt de haar onder het huidoppervlak te zitten omdat het toch een weg zoekt om te groeien. Ingegroeide haren ontstaan vooral op plekken waar de haren wat dikker zijn en waar je jezelf scheert. Dit is dus je baard en je intieme zone. 

Een ingegroeide haar kan leiden tot een ontsteking aan een haarzakje. Hierdoor zal het rood, ontstoken en gezwollen aanvoelen. Daarnaast kan er een bultje ontstaan die je het liefst zou willen uitknijpen. Dat is geen verstandige keuze in verband met huidbeschadiging en littekenvorming. De beste manier om de ingegroeide haar te verwijderen is met een gedesinfecteerde pincet. Voorkomen is dus beter dan genezen. 

Oorzaken ingegroeide haren

Er zijn twee belangrijke oorzaken te benoemen van het ontstaan van ingegroeide haren. De eerste oorzaak is het gebruik van botte scheermesjes. Een bot scheermes trekt de haren uit je huid in plaats dat deze afgeschoren worden. Hierdoor kunnen je haren ook afbreken en gaan ingroeien. Lees hier wanneer je toch echt jouw scheermes moet vervangen

Een andere oorzaak van ingegroeide haren is het scheren tegen de haargroeirichting in. Dit zou een keuze kunnen zijn om een beter scheerresultaat te krijgen maar je betaalt er wel de (ingegroeide haren) prijs voor. Je haartjes kunnen dan kort afgesneden worden en opgesloten raken onder de huid. Om dit te voorkomen is het belangrijk om met de haargroeirichting mee te scheren. Hierdoor voorkom je immers de kans op infecties onder de huid.

Dit kun je ook doen om ingegroeide haartjes te voorkomen

Naast het regelmatig vervangen van je scheermesje en het hanteren van de juiste scheertechniek zijn er andere tips om ingegroeide haartjes te voorkomen:

  • Scheer na het douchen. Dit is een logisch punt. Warm water zorgt voor het kalmeren van de gezichtshuid, het openen van de poriën opent en het zachter maken van de baardharen. Hierdoor zul je jezelf makkelijker kunnen scheren en verklein je de kans op ingegroeide baardharen.
  • Reinig je huid grondig. Door je huid grondig te reinigen zorg je dat stof en andere viezigheid verwijderd wordt. Daarnaast voorkom je hiermee verstopte poriën (lees: mee-eters en puistjes). Tot slot maak je door je huid goed te wassen je huid én baardharen gladder, stralender en zachter. Hiermee voorkom je de kans op ingegroeide haren.
  • Kies voor het gebruik van één mes. Dit is wellicht een verrassend punt want de schappen van de drogist zijn voornamelijk gevuld met geavanceerde scheersystemen met meerdere mesjes. Dit lijkt heel praktisch maar het tegendeel is het geval. Het eerste scheermes zal de baardhaar immers afscheren en de opvolgende messen zullen de huid alleen maar irriteren.
  • Hydrateer je huid goed. In veel gevallen kun je met een goede hydratatie van je huid de kans op ingegroeide haren een flink stuk verkleinen. Er zijn diverse speciale gezichtscrèmes die je kunt gebruiken om je huid te hydrateren, verzachten en kalmeren. Als je last hebt van ingegroeide haren en je houdt je keurig aan de bovenstaande tips, is het gebruik hiervan zeker het aanraden waard!