Verschillen tussen operational lease en financial lease

operational lease en financial lease

Heb je een mooie auto op het oog maar staat er een bedrag op het prijskaartje dat boven je budget ligt? In veel gevallen is leasen een uitstekend alternatief. Steeds meer hebben interesse in een leaseconstructie zeker nu je kunt kiezen uit diverse leasevormen. De meest gekozen opties zijn operational lease en financial lease maar wat zijn nu de verschillen tussen deze twee opties? Wij vertellen je het in mannentaal.

Waarom overwegen om een auto te leasen?

Het leasen van een auto wordt steeds populairder? Waarom je zou moeten kiezen om een auto te leasen is in een zin uit te leggen: een leaseconstructie biedt jou de mogelijkheid om zorgeloos in een nieuwe auto te rijden. Het is uiteraard ideaal als je werkgever je op deze manier een auto van de zaak aanbiedt maar helaas is niet iedere werkgever hiertoe bereid. Gelukkig kun je ook kiezen voor privé lease, een leaseconstructie dat toegespitst is op particulieren.

Voordelen van het leasen van een auto

Het belangrijkste voordeel van het leasen van een auto is dat je niet in een keer een fors bedrag moet uitgeven om een auto aan te schaffen. Even praktisch: je kunt zonder dat je spaargeld hebt een nieuwe auto rijden. Daarnaast hoef je je geen enkele zorgen te maken als er reparaties moeten worden uitgevoerd of als je betrokken raakt bij een ongeluk. Een goede en betrouwbare leasemaatschappij regelt alles voor je. 

Het eerstgenoemde voordeel is meteen wel het belangrijkste nadeel van deze constructie. Je hoeft niet meteen een fors bedrag te betalen om in een nieuwe auto te kunnen rijden maar je hebt wel een maandelijkse kostenpost waar je niet eenvoudig onderuit komt ook niet als je bijvoorbeeld je baan kwijtraakt. Er zijn overigens wel contracten waarbij dit kan maar uiteraard niet zonder het afdragen van een afkoopsom. Daarnaast moet je van tevoren inschatten hoeveel kilometers je gaat rijden en mag je niet je auto even uitlenen. Daarnaast zien veel mensen het als groot nadeel dat ze niet de eigenaar zijn van de auto en ook niet worden. Dit laatste hangt echter af van je keuze tussen operational lease en financial lease.

Wat is operational lease?

Operational lease is een leaseconstructie waarbij je een vast bedrag aan de leasemaatschappij betaalt om de auto te mogen gebruiken. Aan het eind van de looptijd lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij. Het voordeel van deze optie is dat de kosten voor zaken als motorrijtuigenbelasting en verzekering in je maandbedrag zijn inbegrepen.

Wat is financial lease?

Financial lease is een leaseconstructie dat veel gelijkenissen kent met een lening. Ook bij deze constructie betaal je een vast maandbedrag aan de leasemaatschappij maar hiermee betaal je de auto eigenlijk af. Op het moment dat alle termijnen zijn voldaan ben jij de eigenaar van de auto. Bij deze constructie ben je wel zelf verantwoordelijk voor het afdragen van de motorrijtuigenbelasting en de verzekeringskosten. Daarnaast moet je er zelf voor zorgen dat de auto wordt onderhouden.

Operational lease vs financial lease

Operational lease vs financial lease is een keuze die wellicht niet voor jou van toepassing is. Financial lease is alleen een optie als je in het bezit bent van een (actief) KvK nummer. Als dit het geval is, zal operational lease vs financial lease wel een keuze voor je zijn. Hoeveel waarde hecht jij aan eigenaarschap en/of gemak? Deze factoren zullen bepalend zijn voor jouw keuze.