Na het zien van de reünie weten we: Friends is veel meer dan ‘s werelds populairste sitcom

Na het zien van de reünie weten we: Friends is veel meer dan 's werelds populairste sitcom

Sinds 2004 zijn de fans aangewezen op hun dvd-boxen of streamingdiensten om eindeloos ‘s werelds populairste sitcom Friends te kijken. In dat jaar was de laatste aflevering te zien. Onlangs was er een langverwachte reünie van alle acteurs, met videoboodschappen van kijkers die lieten blijken hoeveel de serie betekend heeft, en nog steeds betekent.

Burn-out en depressies overwonnen

Het kijken van Friends heeft geholpen bij het overwinnen van burn-outs en depressies. Zo bleek uit videoboodschappen van kijkers wereldwijd. Veel stress wordt weggenomen door de technologie, maar diezelfde digitale wereld zorgt weer voor andere drukte onder de hersenpan. Het is moeilijk om weerstand te bieden aan je smartphone, het apparaat waarmee we zo veel regelen. Social media onderhouden, eten bestellen, autoverzekering en energie vergelijken, vergaderen. Maar waarmee we dus ook een serie als Friends kunnen streamen, die alle prikkels het zwijgen oplegt. Grappig genoeg putten kijkers blijkbaar positieve energie uit stressverschijnselen bij Ross (David Schwimmer), die doodsangsten uitstaat als Rachel (Jennifer Aniston) achter het stuur van zijn auto plaatsneemt en – over autoverzekeringen gesproken – veel te hard rijdt.

Een Chandler in elke vriendengroep

De serie over de dynamiek van een random vriendengroep uit New York is een rol gaan spelen in het leven van de fans, omdat het allemaal zo herkenbaar in beeld wordt gebracht. Wat tot gevolg heeft dat kijkers zich naar hun tv-vrienden gaan gedragen. De pick-up line ‘How you doin’? van de ontwapenende casanova Joey (Matt LeBlanc), hoe vaak zal die intussen al niet gebruikt zijn? Om nog maar te zwijgen over de invloed op de mode, al waren het vooral vrouwen die de kapsels van Rachel en Monica (Courteney Cox) kopieerden, de enorme slobbertruien en oversized broeken van de mannen zie je niet zo snel meer terug. Wel heeft iedereen een type Chandler (Matthew Perry) in zijn vriendengroep: die gast van wie eigenlijk niemand weet wat hij precies voor werk doet.

Nieuwe generaties fans blijven toestromen

Tijdens de reünie waren er ook videoboodschappen van beroemdheden die toegaven de serie als ultiem relaxmiddel te gebruiken. David Beckham bijvoorbeeld. En Lady Gaga voerde met Lisa Kudrow (zweeftype Phoebe in de serie, met haar onafscheidelijke gitaar) de hit Smelly Cat live uit. De speciale modeshow met fans Cindy Crawford en Justin Bieber liet nog maar eens zien dat de serie niet leeftijdgebonden is. Waar andere typische 90’s comedyseries nauwelijks meer bekeken worden, is Friends de Queen onder de sitcoms: terwijl hun actieve periode allang voorbij is, blijven nieuwe, jonge generaties fans toestromen.