Jouw gids bij het kopen van een mountainbike; tips & waar op letten

mountainbike kopen

Dat Nederland een fietsland is hoeven we je niet te vertellen. Voor veel mensen is fietsen een van de favoriete vrijetijdsbestedingen. Dit zie je dan ook direct terug in het aanbod van bijvoorbeeld mountainbikes. Je hebt hierin zoveel keuze dat je snel het overzicht kwijtraakt. Lees daarom deze gids als handleiding bij het kopen van een mountainbike. We delen een aantal tips en laten je weten waar op letten bij de aankoop van een mountainbike.

De eerste stap bij het kopen van een mountainbike

Een mountainbike heeft een speciale korte bouw en een strak frame die de fiets zeer stevig en bestand maken tegen ruige omstandigheden. Hoe zien deze omstandigheden eruit? Het bepalen hiervan vormt de belangrijke eerste stap bij het kopen van een mountainbike. Je maakt immers een verschil of je jezelf niet door de weersomstandigheden laat tegenhouden en ook in de regen (en de modder) gaat biken of dat je een mooi weer fietser bent. Daarnaast maakt het een verschil of je een beginner bent en wilt ontdekken of je met een mountainbike uit de voeten kunt of een gevorderde biker bent. 

Hoewel de meeste mensen kiezen voor een ATB (All Terrain Bike) is dat geen vanzelfsprekendheid. Er zijn immers meer modaliteiten waarvoor je kunt kiezen. We zetten de opties voor je op een rijtje:

  • Een ATB (All Terrain Bike) is een fiets dat uitstekend geschikt is voor het doorkruisen van onverharde paden of door bossen en duinen te rijden. Deze veelzijdige functionaliteit maak je als beginner of recreatieve fietser een uitstekende keuze om  een ATB aan te schaffen.
  • De naam downhill bike geeft precies aan waar je deze fiets voor kunt gebruiken. Deze fietsen zijn volledig ontworpen voor snelle afdalingen. 
  • Een Cross Country bike is een optie als je het mountainbiken professioneel aanpakt. De XC bike is een fiets voor gevorderden of wedstrijdrenners.
  • Een enduro bike is een fiets om goed me te kunnen klimmen en dalen. Als je veel aan het biken bent in een bergachtige omgeving (dus in het buitenland) is dit een optie.

Door voor een mountainbike te kiezen die past bij de manier waarop je de fiets gaat gebruiken maak je automatisch een keuze tussen een fiets met een verende voorvork of een volledige vering. Als je kiest voor een hardtail mountainbike dus met een starre vering kies je voor een lichte fiets die wat sneller en dynamischer is maar zeker niet het comfort biedt waarop je op zoek bent om lange afstanden af te leggen. Een fiets met een full suspension (ook wel dual suspension) is hier veel beter geschikt voor.

Mountainbike kopen waar op letten?

Een zeer belangrijk punt waar je op moet letten bij het kopen van een mountainbike is de juiste maatvoering. De framemaat van een fiets wordt aangegeven in inches, 1 inch = 2,54 centimeter. Je kunt op een relatief eenvoudige wijze de juiste framemaat bepalen. Dit is uiteraard afhankelijk van de lichaamslengte. Hierbij wordt de binnenbeenlengte met 0.226 vermenigvuldigd om de juiste framehoogte in inches te bepalen. Kom je hierbij iet precies uit en moet je afronden? Dan hangt het af wat voor type fietser je bent of je naar boven of naar beneden moet afronden. Sportieve fietsers kiezen voor de kleinere optie, tour fietsers zijn juist beter af als ze naar boven afronden.

Als je de banden van een mountainbike vergelijkt met de banden van een gewone fiets, zie je dat deze dikker en breder zijn en een grover profiel hebben. Dit zorgt voor extra comfort en grip op onverharde wegen. Je kunt hier wel een keuze in maken waarbij de wielen bijvoorbeeld 26 of 29 inch kunnen zijn. Ook dit is zeker iets om op te letten bij het kopen van een mountainbike. Uiteraard speelt ook hier je lichaamslengte weer een rol maar realiseer je dat een bike met wat grotere wielen wat stabieler is. Dit is handig voor oneffen terrein. Mountainbikes met kleinere wielen zijn wat lichter in gewicht, wat wendbaarder op een technisch parcours en je kunt er meer snelheid mee maken.

Belangrijk om te weten bij de keuze voor een geschikte mountainbike

Iets wat ook belangrijk is om te weten bij de keuze voor een geschikte mountainbike is dat de remmen, de vering en de versnellingen gemaakt kunnen zijn van verschillende materialen. Als we ons richten op de versnellingen is het goed om te weten dat een mountainbike beschikt over het algemeen over 24 of 27 (hele lichte) versnellingen, drie bladen voor en acht of negen bladen achter. Deze bewegende onderdelen worden gemaakt van verschillende materialen zoals staal (heel erg sterk), aluminium (gunstig in gewicht) of het duurdere titanium of carbon. Ook de frames zelf worden van deze materialen gemaakt.

Mountainbike kopen tips

Ons belangrijkste punt in de tips die we je mee willen geven over het kopen van een mountainbike is dat je goed de tijd neemt om een goede vergelijking te maken. Door het grote aantal modellen zijn er veel factoren die hierbij een rol spelen. Door een overwogen keuze te maken, zul je niet alleen meer plezier hebben aan je fiets maar ook de kans op ongelukken bij het beoefenen van je hobby beperken. Denk hierbij dus goed na over de juiste maatvoering van de fiets en maak een overwogen keuze met betrekking tot de kwaliteit van de onderdelen. Een besparing hierop is niet altijd een goede keuze. Niet iedere mountainbike aanbieding is dus even geschikt.

Tweedehands mountainbike kopen waar op letten

Als je geld wilt besparen en besluit om een tweedehands mountainbike te kopen, kan dat beste een prima keuze zijn. Let wel op dat je jezelf niet laat leiden door een aantrekkelijke prijs. Doe geen concessies op het allereerste punt die we onder je aandacht hebben gebracht: koop een fiets die aansluit op jouw niveau, de juiste maat heeft en past bij de omstandigheden waarin jij gaat fietsen. Let als je een tweedehands mountainbike goed op de staat van onderdelen als het frame, de wielen, de voorvork, de remmen, de versnellingen, de banden en de vering. 

Zoals je merkt heb je volop keuzemogelijkheden als je een mountainbike wilt kopen. Als je als semi prof de bossen door wilt fietsen, moet je geen enkele concessie doen en moet je vooral niet bezuinigen op je fiets. Als je het lekker vindt om met je hond op pad te gaan en ook een onverhard paadje door willen kunnen fietsen, hoef je zeker niet te kiezen voor het duurste model.