Meer mannen kampen met alcoholverslaving door machocultuur

Meer mannen kampen met alcoholverslaving door machocultuur

Alcoholisme komt in verhouding veel meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Eigenlijk best vreemd. Zowel mannen als vrouwen mogen immers drinken. Waarom lijken mannen dan eerder verslaafd te raken? Dit heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste oorzaak is misschien wel de zogenaamde machocultuur waar wij in leven. Hoe we zelf denken dat een man moet leven. Een man moet drinken, moet zeker niet al te veel over zijn gevoelens praten of laten zien dat hij het moeilijk heeft. Dat heeft grote gevolgen.

Merk jij dat je steeds meer drinkt en dat dit gevolgen heeft voor je omgeving en jezelf? Afkicken alcohol lukt meestal niet alleen. Schakel dus echt tijdig hulp in. Hoe eerder je handelt, hoe beter. 

Verschil in gedrag

Toch is de machocultuur niet de enige oorzaak van het toenemende alcoholgebruik onder mannen. Dit heeft ook alles met het mannelijk lichaam te maken. Het is een feit dat het mannenbrein minder snel ontwikkelt. Zo ontwikkelen de gebieden die verantwoordelijk zijn voor het plannen en inschatten van risico’s bij jongens zich later dan bij meisjes. Hierdoor kunnen jongens in de puberteit een stuk impulsiever zijn en zijn ze ook sneller geneigd om te experimenteren met drank en andere middelen. Wanneer dit al op jonge leeftijd begint, wordt het heel lastig om dit op latere leeftijd uit het systeem te krijgen.

Verschillen in verwachtingen

Dan is het ook nog eens de boodschap die we aan jongens mee geven. Vaak onbewust. Een jongen of man die drinkt wordt vaak als stoer beschouwd. Bij een vrouw geldt dit veel minder. Sterker nog: vaak wordt van de vrouw verwacht dat zij minder alcohol drinkt. Gek eigenlijk, dat we dit jongens van jongs af aan al mee zullen geven. Op een verjaardag staan de mannen met een fles bier in de hand en een vrouw wordt met minder vleiende termen aangesproken als zij eens te diep in het glaasje heeft gekeken.

Verborgen problemen

Dan is het ook nog zo dat mannen zich over het algemeen minder gemakkelijk durven te uiten. Hierdoor ontstaan er ook meer verborgen problemen. Ook dit ontstaat door de cultuur die wijzelf hebben gecreëerd. De vrouw mag huilen, mag praten over haar gevoelens en wordt er niet op aangekeken als zij hulp zoekt.

Bij de man geldt vaak ‘stoerdoenerij’. Ze gaan maar door, totdat het echt niet meer anders kan. Bovendien reageren ze vaak anders op problemen. Zitten ze niet lekker in hun vel? Dan is de kans groot dat ze boos worden, ruzie gaan zoeken of inderdaad naar alcohol of andere middelen grijpen.

Belangrijk is dat hulp bij alcoholisme zeker geen zwakte is. Heel veel mensen kampen hiermee. Man én vrouw. Het is juist een teken van kracht om hulp te zoeken. Dat is iets wat we jongens van jongs af aan moeten meegeven. Ze mogen huilen, ze mogen over hun gevoelens praten en ze mogen hulp zoeken. Als we onze machocultuur weten op die manier weten om te toveren, dan kan dat alleen maar heel veel goede gevolgen hebben.