Lang leven op de planning staan?

Lang leven op de planning staan

Gezond leven is natuurlijk hartstikke belangrijk zodat je redelijk wat jaren kan genieten van alles wat het leven te bieden heeft. Nou zijn er tal van diëten en trends om ervoor te zorgen dat je zo veel mogelijk jaren rond kan blijven lopen. Wat je vaak voorbij ziet komen zijn omega’s. Maar waar hebben we het nou eigenlijk over?

Omeg-wat?

Laten we voorop stellen dat niemand nog het geheim van het eeuwig leven heeft ontdekt. Wel is er uit onderzoek gebleken dat er stoffen zijn die goed voor je lichaam zijn en stoffen die dat niet zijn. Het is bijvoorbeeld aan te raden om verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten om je hart gezond te houden. Aangezien deze spier iedere minuut 4 a 5 liter bloed door je lichaam pompt is het wel zo handig om dit onderdeel goed te verzorgen. Door het letten op de inname van omega’s bevorder je je gezondheid, maar wat zijn omega’s nou eigenlijk en waar vind je die?

Vetzuren

Veel producten bevatten omega’s, het zijn vetzuren. Nou gaan bij de meeste mensen alarmbellen af bij het woord vet met name in combinatie met dieet en gezond leven. Maar dat is nu niet aan de orde. Onverzadigde vetzuren zijn namelijk juist bevorderlijk voor je gezondheid. Gezonde vetten, klinkt goed toch?

Tafel van 3

Er zijn verschillende soorten omega’s te weten omega 3, 6 en 9. Omega 3 is te vinden in vette vis. Soorten zoals zalm, makreel of haring bevatten veel gezonde vetten en zijn daarmee goed voor je. Het verlaagt je cholesterol en verlaagt het risico op hart- en vaatziektes. De hartstichting adviseert om minstens één keer per week te genieten van een vette vis.

Omega 6

Olie bevat omega 6 en dan de olie die in het keukenkastje staan om mee te koken. Zonnebloemolie is een van deze olies, maar je zou ook een keer wat anders kunnen proberen zoals bijvoorbeeld sesamolie. Sesamolie heeft behoorlijk veel smaak om bijvoorbeeld lekker mee te wokken. Ook omega 6 werkt cholesterol verlagend en verlaagt de kans op hart en vaatziektes. Tijdens de zwangerschap is omega 6 belangrijk om de groei van de baby te ondersteunen. Maar ook daarna is het goed voor kinderen om omega 6 binnen te krijgen.

Omega 9

Deze variant hoef je niet in te nemen maar maakt je lichaam zelf aan. Natuurlijk kan je je lichaam wel ondersteunen door het eten van bijvoorbeeld noten. Omega 9 doet zijn best om diabetes te voorkomen en wordt daarbij ondersteund door de 3 en 6 varianten. Ook de afwezigheid van diabetes is iets wat ouder worden makkelijker maakt.

Als je dus van plan bent om oud te worden is het niet onverstandig om te letten op de inname van omega vetzuren. Je kan dit ondersteunen door het gebruik van supplementen maar meer dan het ondersteunen van een gezonde levensstijl doen deze niet. Daarnaast is een algehele gezonde levensstijl uiteraard aan te raden, een wekelijkse haring doet de gevolgen van roken niet teniet.