Let hierop bij het kopen van een kajuitsloep

kajuitsloep kopen

Heb je plannen om een kajuitsloep te kopen? Je hoeft jezelf er maar even in te informeren om te merken dat je hierin veel opties hebt. Hoewel dit erg lastig is, kan dit ook veel keuzestress bezorgen. Wat is nu de voor jou beste keuze en waarop moet je letten bij het kopen van een kajuitsloep? Je leest hier de antwoorden op deze vragen.

Kajuitsloep kopen? Een populaire keuze!

Je bent zeker niet de enige die besloten heeft om een kajuitsloep te kopen. Het is in deze periode zelfs een zeer populaire keuze. Varen is immers een ideale manier om je lekker te ontspannen waarbij je alle social distance regels moeiteloos kunt respecteren. Nederland is immers een waterland. Op het water is er nog ruimte genoeg! Het lekker rondvaren op een kajuitsloep is dan ook een prima keuze. Je kunt hier een motor achter hangen maar een zeilsloep met kajuit is wellicht ook een leuke optie, of een combinatie hiervan uiteraard.  

Waarom kiezen voor een kajuitsloep?

Een kajuitsloep is een zeer geschikte keuze om door de kanalen, grachten, meren en andere binnenwateren van Nederland te varen met je gezin, familie of vrienden. Een kajuitsloep is vaak niet langer dan 15 meter en je vaart er niet sneller mee dan 20 kilometer per uur. In dat geval heb je ook geen vaarbewijs nodig om lekker te varen. Een ander groot voordeel van kajuitsloepen is dat deze bootjes een beperkte luxe bieden en voor een redelijke prijs te koop zijn, zeker als je de keuze maakt voor een tweedehands optie. Voorwaarde is uiteraard wel dat je de keuze maakt voor een geschikte kajuitsloep anders wordt goedkoop snel duurkoop en dat is niet de bedoeling.

Waar let je op bij het kopen van kajuitsloepen?

Als je een kajuitsloep helemaal nieuw gaat kopen, hangt er vaak een best fors prijskaartje aan. Het voordeel hiervan is dat je zeker weet dat de boot technisch in goede staat is, je gebruik kunt maken van een garantieperiode en dat de boot helemaal aansluit op je wensen. Het is soms zelfs mogelijk om een kajuitsloep helemaal naar wens te laten maken.

Als je een tweedehands kajuitsloep (een occasion inderdaad) koopt, is het belangrijk dat je bepaalde zaken in acht neemt. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het kopen van kajuitsloepen. Uiteraard is de technische staat van de boot het belangrijkste punt. Je kunt hiervoor een aankoopkeuring laten doen door een HISWA expert. Dit is wel even een bijkomende investering maar je zorgt hiermee wel dat je niet achteraf voor onaangename verrassingen komt te staan. Daarnaast is het goed om te vragen naar de eigenaarshandleiding, onderhoudsfacturen en garantiebewijzen. Dit hoeft een verkoper niet verplicht aan je over te dragen maar geeft je wel een indicatie hoe verkopende partijen zijn omgegaan met hun kajuitsloepen. Daarnaast is het slim om naar de reden te vragen waarom deze persoon de betreffende kajuitsloep te koop heeft gezet. 

Opstellen van een koopcontract voor een kajuitsloep

Als je met de verkopende partij tot overeenstemming bent gekomen over de eigendomsoverdracht van de kajuitsloep is het verstandig om een koopcontract op te stellen. Hierin kun je zelfs ontbindende voorwaarden in opnemen. Dit is bij deze overeenkomsten zeer gebruikelijk en geeft je meer zekerheid op een behouden vaart.