Hoeveel slaap heb je gemiddeld nodig?

Hoeveel slaap heb je nodig

We lijken het tegenwoordig steeds drukker te hebben. Tijd om te slapen schiet er nog wel eens bij in. Dit is op zich geen probleem maar structureel te kort slapen gaat op een gegeven moment wel tegen je werken. Hoeveel slaap heb je gemiddeld nodig? Je ontdekt hier of het misschien wel noodzakelijk is om de snooze-functie van je wekker te gebruiken. Een goed excuus!

Hoeveel uur slaap heeft een mens nodig?

Het zal je ongetwijfeld opgevallen zijn dat een kind van 1 jaar veel slaapt, een kind op jongere leeftijd veel te vroeg naar je zin wakker is, een puber niet zijn of haar bed uit te krijgen is en dat volwassenen een heel ander slaappatroon hebben dan ouderen. Daarnaast kan het zomaar zo zijn dat jij veel meer of minder slaap nodig hebt dan je partner die toch dezelfde leeftijd heeft! Hoeveel uur slaap heeft een mens nu eigenlijk nodig?

In veel gevallen wordt er aangenomen dat een mens gemiddeld 8 uur slaap nodig heeft om het lichaam in topconditie te houden. Waarschijnlijk zit de snooze-functie hierbij inbegrepen want de realiteit ligt net even anders. De meeste mensen maken gedurende de nacht 5 slaapcycli door van gemiddeld anderhalf uur. Als je de rekensom maakt kun je de conclusie trekken dat een gemiddeld persoon 7,5 uur slaap nodig heeft gedurende per etmaal. Als jouw cycli korter zijn, heb je blijkbaar minder slaap nodig. 

Behoefte aan slaap genetisch bepaald

De behoefte aan slaap is genetisch bepaald zoals dat ook het geval is met de behoefte aan eten. Een hongerig gevoel bepaald dat we gaan eten zoals een behoefte aan slaap bepaald dat we ons bed in willen stappen. De intensiteit van deze slaapbehoefte is wel bepalend hoelang de slaapcycli duurt. 

Als we honger en slaapgebrek met elkaar vergelijken, komen we tot misschien wel en verrassende conclusie. Je sterft eerder aan slaapgebrek dan aan honger. Een gemiddeld persoon zal overlijden na 10 dagen zonder slaap, in geval van honger is dat enkele weken.

De gevolgen van te weinig slaap

Vooral vroege vogels of nachtbrakers zijn vaak slechte slapers. Als jij tot deze groep hoort, ben je niet de enige want 20% van de bevolking heeft chronische slaapproblemen. Vooral slapeloosheid (insomnia) komt veel voor. Het omgekeerde (mensen die overdag opeens in slaap vallen – narcolepsie) is ook veel voorkomend.

De gevolgen van te weinig slaap zijn merkbaar op het neuro-cognitieve vlak. Mensen met te weinig slaap kunnen zich niet goed concentreren. Daarnaast kunnen mensen met slaaptekort veel minder makkelijk zaken onthouden en zijn veel vaker chagrijnig. Uit de buurt blijven dus.

Hoeveel slaap heb ik nodig? Test het uit!

Als je jezelf afvraagt hoeveel slaap je nodig hebt, zal je eigen lichaam je het meest betrouwbare antwoord kunnen geven. Je kunt hiervoor een test doen. Het is hierbij goed als je 10 dagen, op een vaste tijd in de avond gaat slapen en zorgt dat je 7,5 uur slaap krijgt. Als je 7 uur op moet ga je dus 23:30 uur slapen. Word je na verloop van tijd nét voor de wekker wakker, dan is dat het signaal dat je (onder normale omstandigheden) voldoende hebt aan 7,5 uur slaap. Als je nog steeds de wekker nodig hebt, kun je de slaaptijd een half uurtje verleggen (eerdere slapen) en op deze manier aan je lichaam vragen hoeveel slaap jij nodig hebt.