Hoe verzorg ik mijn tattoo voor het beste resultaat?

Hoe verzorg ik mijn tattoo voor het beste resultaat

Een beetje vent heeft wel een of meerdere tattoo’s op zijn lichaam staan. Of niet. De keus voor een goede artist is natuurlijk essentieel voor een mooi plaatje, maar de verzorging moet je niet onderschatten! Hoe hard de artiest zijn best ook doet, jij kan het portret van je moeder nog steeds op Shrek laten lijken en dat is voor niemand leuk!

Keepin’ it moist

Je verse inkt mag je niet laten uitdrogen maar ook niet te nat houden, balans is key. Als het droog wordt geneest het minder snel en komen er eerder korsten op. Korsten kunnen scheuren en zo je tatoeage beschadigen. Tijdens het helen van de tatoeage is het heel belangrijk om deze regelmatig in te smeren, er zijn speciale producten op de markt voor deze nazorg. De eerste vier dagen smeer je om de vier uur of in ieder geval tweemaal daags. Voor je denkt ik gooi er een flinke laag tegenaan, niet doen. Een te vochtige wond heeft een verhoogd risico op een infectie. Daarnaast belemmert het de tatoeage om te luchten en om goed te helen.

Poetsen als Assepoester

Naast smeren is poetsen ook van belang. Door de tatoeage schoon te maken verwijder je uiteraard bacteriën maar ook de overtollige inkt, het bloed en wondvocht. Door dit te verwijderen komen er minder korsten op de wond. Een zeepvrije en neutrale wasgel is het meest vriendelijk voor je plaatje.

Als een vis op het droge

Lang douchen is even niet aan de orde, zwemmen en een bad nemen ook niet. Het water kan bacteriën bevatten die in de wond kunnen komen en de inkt kan eruit trekken. Twee dingen die je niet wil dus. Zweet wil je liever ook niet in je wond krijgen, ook dit kan leiden tot een ontsteking. Hou hier met sporten ook rekening mee en maak het goed schoon.

Als sneeuw voor de zon

Zonlicht kan schadelijk zijn, dat weten we allemaal wel. Felle straling kan ervoor zorgen dat je tatoeage verkleurt of zelfs verbrandt, wederom niet iets waardoor het mooier wordt. De zonnebank mag je in de eerste periode dus ook vermijden. Daarna is het verstandig om zonnebrandcrème te gebruiken op de tattoo, je wil niet dat de schoonheid van portret verbleekt?

Weersta kriebels

Als een wondje jeukt dan heelt het, dat zei mijn moeder in ieder geval altijd. Tijdens het helen gaat je tatoeage ook jeuken, moeders hebben meestal gelijk. Maar je blijf er vanaf, houd je in en krab niet! Als je aan de korstjes peutert kan je de inkt er letterlijk uit trekken. Niet alleen kan je de tatoeage zo beschadigen maar het verhoogt ook het risico op infecties of ontstekingen.

De strekking van het verhaal is dat je van je tatoeage af moet blijven zolang het nog niet geheeld is. Niet peuteren, niet krabben en dus ook geen strakke kleding aan die voor wrijving kan zorgen, dan krijg je het beste resultaat.