Hoe krijg je een sixpack? 5 verrassende tips die écht werken

Hoe krijg je een sixpack

Het is de vraag die elke man, en stiekem ook elke vrouw, bezighoudt. Hoe krijg je een sixpack? Het is dan ook niet zo gek dat hier duizenden artikelen over te vinden zijn. Het probleem is alleen dat het overgrote deel van deze artikelen je eigenlijk niet verder helpt. Die sit-ups die je al jaren doet waar in elk artikel over gerept wordt hebben je namelijk eigenlijk niets opgeleverd. Daarmee hoef je jouw droom om toch die sixpack te krijgen nog niet op te geven. Het is alleen belangrijk dat je nu eindelijk eens een keer de juiste informatie krijgt. Daarom willen wij je graag helpen. We hebben in dit artikel namelijk 5 verrassende tips voor je die écht werken. Op die manier kan je eindelijk die blokjes op je buik tonen als je deze zomer het strand bezoekt!

1. De juiste voeding

2. Een afwisselende training

3. Steek er werk in

4. Neem voldoende rust

5. Kies de juiste oefeningen

Wil je weten hoe deze 5 verrassende tips in de praktijk werken? Lees dan snel verder in dit artikel. Zo leer je hoe ze in elkaar zitten en hoe je ze moet toepassen om er profijt van te hebben.

Een sixpack wordt vaak genoemd als het meest sexy kenmerk dat een man kan hebben. Meer nog dan grote biceps of een wijde borst is een sixpack het gespierde lichaamsdeel waar de vrouwen wild van worden. Het is dus ook niet vreemd dat je hier graag een stapje extra voor wilt zetten. Tegelijkertijd is het ook één van de moeilijkst te bereiken zaken. Dat komt onder andere door de manier waarop het lichaam vet opslaat en wat voor effect dit op je heeft. Dat neemt niet weg dat het wel kan.

Ik ben zelf ook jaren op de verkeerde manier bezig geweest als het om het kweken van een sixpack ging. Ik zag alle andere spieren maar groeien en groeien, maar die blokjes kwamen maar niet tevoorschijn. Tot ik anders ging trainen, rusten en eten. Toen ik dat eenmaal begreep veranderde mijn hele lichaam en kwam dus ook mijn sixpack ineens naar voren. Dit is ook voor jou gewoon haalbaar als je alles doorneemt en je eraan houdt!

Hoe krijg je een sixpack? 5 verrassende tips die écht werken

De juiste voeding

In tegenstelling tot wat je in veel artikelen wordt wijsgemaakt is het niet de training die het grote verschil maakt. Juist dat wat je eet maakt het grote verschil. Dat begint bij het beperken van je calorie-inname. Wanneer je namelijk meer calorieën verbrandt dan er binnenkomen, val je af. En dat is dan weer nodig om je buikspieren bloot te leggen. Dit betekent niet dat je rigoureus moet snijden in je dieet. Let bijvoorbeeld wel op dat je voldoende eiwitten blijft eten. Wel is het slim om iets terug te zakken in je algehele calorie-inname verdeeld over de gehele dag. Je zal dan iets afvallen en dit maakt de kans op een sixpack flink groter.

Een afwisselende training

Een andere belangrijke tip als het gaat om het krijgen van een sixpack is dat je anders naar het trainen van je buikspieren moet kijken. Die sets van 200 sit-ups die je doet hebben je tot nu toe niet veel gebracht, toch? Dit is ook logisch, want buikspieren blijven natuurlijk ook gewoon spieren. Die hebben net als alle andere spieren zo nu en dan een andere prikkel nodig om te blijven groeien. Er zijn talloze soorten oefeningen voor de buik. Doe daar dus ook je voordeel mee. Wissel om de paar weken, bijvoorbeeld 6 of 7, je oefeningen. Zo blijven je spieren de juiste prikkels krijgen om te groeien.

Zie hier een uitgebreide dagelijkse workout om fit te blijven

Steek er werk in

Het is ook belangrijk om te beseffen dat een sixpack niet vanzelf komt. De vele artikelen die je leest over buikspieren in 10 minuten houden je voor de gek. Het is niet mogelijk om in 10 minuten voor een wasbordje op je buik te zorgen. Het is juist iets waar je heel veel tijd en werk in moet steken. Zoals gezegd moet je dieet altijd precies op maat zijn. Daarnaast moet je jouw training ook heel serieus nemen. Pak je buikspieren net zo aan als je andere spiergroepen. Besef je daarbij ook dat er een verschil is tussen de bovenste en onderste buikspieren en de schuine buikspieren. Die moet je dus ook wel allemaal goed aanpakken. Alleen wanneer je over langere periode consistent bent zal dit succes brengen.

Neem voldoende rust

Je spieren groeien niet als je traint. Je spieren groeien als ze herstellen. Dat weet je en daarom train je jouw borst, biceps, schouders en andere spieren maximaal twee keer per week. Daarom is het ook zo vreemd dat je jouw buikspieren wel elke dag wilt aanpakken. Je denkt misschien dat dit je helpt om de groei te versnellen. Het omgekeerde is echter waar. Wanneer je ze nooit rust gunt, dan krijgen ze geen kans om te herstellen. Waardoor ze dus ook niet kunnen groeien. Je kan het befaamde dagelijkse buikspierkwartier dus beter achterwege laten. In plaats daarvan kan je beter tweemaal per week een goede training van je buikspieren doen, zoals je dat ook met je andere spiergroepen doet. Dit zal je op de lange termijn veel meer opleveren.

Kies de juiste oefeningen

Tot slot is het belangrijk dat je kijkt naar welke oefeningen je eigenlijk moet doen. Die sit-ups hebben we al een paar keer afgeschreven, maar wat moet je dan wel doen? Voor de bovenste buikspieren kan je verschillende variaties van de crunch doen. Voor de onderste buikspieren is vooral het tillen van de benen, ofwel de leg raise, van waarde. Deze kan je op de grond op je rug doen, maar ook hangend aan een pull-up bar. Een Russian twist, spiderman of schuine plank kan je gebruiken om de schuine buikspieren te raken. Door alles in 3 setjes te doen, 2 keer per week, zal je snel zien dat je voortgang boekt.

Trap niet in de mythe

Nu je weet wat je wel moet doen, is het ook goed om je te wijzen op wat je niet moet doen. Zo is het in de eerste plaats belangrijk dat je niet valt voor één van de meest hardnekkige mythes die bestaat. Het is namelijk niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden. Je weet nu dat je een sixpack krijgt door je buikvet terug te dringen. Het is echter niet zo dat je door je buik te trainen ook het vet op die plek verbrand wordt. Zo werkt het menselijk lichaam niet. Dat gaat volgens last in, first out. Heeft jouw lichaam het laatst wat vet opgeslagen in je onderkin? Dan gaat dat het eerst weer weg. Daarom is consistentie ook zo belangrijk, want je zal laagje voor laagje bij je buikspieren komen.

Gewoon thuis trainen

Er is ook een groot voordeel te noemen als het gaat om het kweken van buikspieren. Waar je voor de meeste spiergroepen toch wel wat hulp nodig hebt, bijvoorbeeld van halters of apparaten, en dus vaak naar de sportschool moet, is dat voor buikspieren eigenlijk niet nodig. Wanneer je goed gezond eet en je training volhoudt en varieert, dan kan je al voldoende doen om te zorgen dat je een mooi wasbordje krijgt. Natuurlijk kan het wel helpen wanneer je je crunch of legraise met een klein beetje gewicht kan doen voor wat meer weerstand. De dure apparaten en personal trainers die in veel artikelen worden aangeprezen zijn echter nauwelijks van meerwaarde als het om de buikspieren gaat. Let wel op, want dit geldt dus specifiek voor de buikspieren. Voor de andere spiergroepen gelden wel wat andere voorwaarden.

Het gevaar van cardio

Cardiotraining biedt veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Je wilt dit misschien inzetten om te zorgen dat je meer calorieën verbrandt zodat je wasbordje eerder zichtbaar wordt. Dat is immers hoe je een sixpack krijgt, toch? Het gevaar met veel cardiotraining is echter wel dat je jezelf opblaast. Zeker wanneer je ook al anders gaat eten, zoals je in onze tips hebt kunnen lezen. Op dat moment blijft er namelijk niet veel over om op te leven. Zo raak je dus uitgeput en dat is nu ook weer niet de bedoeling. Denk dus niet dat een streng cardioprogramma 5 dagen per week ineens voor een superboost zorgt voor het krijgen van een sixpack. Natuurlijk kan een beetje cardio wel goed zijn voor je conditie en weerstand en wat verbranding van calorieën, maar maak het niet te gek.

De balans vinden

Tot slot komen we nog even terug op het eten. Je hebt inmiddels geleerd dat dit toch wel een hele grote rol speelt in hoe je een sixpack krijgt. Het is alleen wel belangrijk dat je de balans weet te vinden. Denk bijvoorbeeld niet dat je al je koolhydraten moet vermijden. Denk ook niet dat je nooit meer een biertje mag drinken. En vooral: voorkom dat je veel te weinig gaat eten. Zoals gezegd groeien je spieren door herstel. Herstel komt van rust en voeding. Je moet dus je calorie-inname wat terugdringen, maar wel met mate zodat je lichaam nog wel gewoon gevoed wordt. Het punt is juist dat we vaak veel meer tot ons nemen dan we nodig hebben. Daar kan je wat aan doen met beperking van de inname.

Veelgestelde vragen: Hoe krijg je een sixpack? 

Kan je snel een sixpack krijgen?

Snel een sixpack krijgen is op zich mogelijk, wanneer je de juiste dingen doet. Wanneer je gezond eet, goed traint en voldoende rust, dan zal je al binnen enkele weken resultaten gaan zien van je inspanningen. Binnen 10 minuten of 24 uur een sixpack krijgen is echter een mythe.

Kan ik ook een sixpack krijgen?

Het is goed om te weten dat een sixpack krijgen voor iedereen mogelijk is. Je denkt misschien dat jij nooit zichtbare blokjes zal krijgen omdat je het al zolang probeert. Wanneer je echter ziet wat je tot nu toe fout hebt gedaan, weet je ook wat je moet doen om dit aan te pakken.

Waarom is mijn sixpack niet zichtbaar?

De belangrijkste reden waarom je sixpack niet zichtbaar is, is dat er nog teveel buikvet in de weg zit. Wanneer je je dieet verandert, dan is de kans groot dat je wasbordje wel zichtbaar wordt. Het gaat vooral om het beperken van je calorieën op de juiste wijze.

Helpt en crashdieet voor een sixpack?

Een crashdieet volgen voor een sixpack is nooit een goed idee. Een crashdieet is een tijdelijke oplossing die ook nog eens niet zo goed voor je gezondheid is. Je kan beter je calorieën aanpakken en zo geleidelijk je buikvet verliezen voor blijvende resultaten.

Hoeveel buikspieroefeningen moet ik doen?

Buikspieroefeningen doen helpt om je spieren te laten groeien. Dat doe je op dezelfde manier als met elke spiergroep. 3 oefeningen in 3 sets 2 keer per week doen helpt je om de juiste stimulans te geven aan de spieren. Door de balans tussen inspanning en rust zullen ze dan gaan groeien.

Conclusie

Hoe krijg je een sixpack? Met de hulp van onze 5 verrassende tips die echt werken wordt dit in ieder geval een stuk gemakkelijker haalbaar. Je zal in de eerste plaats moeten begrijpen dat het niet alleen maar om training gaat. Het is juist zo dat je moet zorgen dat je buikvet naar een lager percentage gaat. Daarom is wat je eet minstens zo van invloed als wat je doet waar het om training gaat. Het is dus zaak om je calorie-inname terug te dringen op een gezonde manier. Daarnaast is het natuurlijk wel belangrijk dat je ook goed gaat trainen. Doe de juiste oefeningen op de juiste manier. Dus geen dagelijks buikspierkwartier, maar 2 keer per week een normale training zoals je ook met je andere spiergroepen doet. Pas op met cardiotraining en met crashdiëten. Dit zijn niet perse wapens om het krijgen van een sixpack te versnellen. Houd je je aan al deze tips en zorg je ook dat je dit met regelmaat doet en volhoudt? Dan kan je er zeker van zijn dat ook jouw sixpack zichtbaar wordt en dat je eindelijk die sexy blokjes kan tonen.