Het mannelijk principe volgens de leer van Tao: Een diepgaande verkenning

Mannelijk principe

De leer van Tao is een filosofische traditie uit het Taoïsme. Volgens deze traditie wordt ook op een bepaalde manier naar het mannelijk principe gekeken. Maar wat is volgens de leer van Tao het mannelijk principe? Het is natuurlijk interessant en belangrijk om vanuit verschillende invalshoeken te kijken naar wat een man eigenlijk is of moet zijn. Zeker in deze tijden waarin mannelijkheid soms weleens als giftig wordt omschreven en veel mannen het lastig vinden om hun identiteit te vinden. Dan is het fijn om te weten hoe daar in andere tijden filosofisch tegenaan gekeken werd.

Het is fijn om houvast te hebben. Dat is ook de reden waarom dit soort principes ooit zijn ontworpen door filosofen. Op die manier heb je als man een leidraad die je kan volgen voor een goed leven.

Ik heb zelf ook zo mijn eigen ideeën bij het mannelijk principe. Veel dingen komen wel overeen met de filosofie van Tao. Het is natuurlijk wel zo dat we inmiddels in andere tijden leven en dat je met sommige zaken net even anders om moet gaan. Je kan het echter op moderne wijze toepassen.

Het mannelijk principe volgens de leer van Tao

Het concept Yang

Wanneer je kijkt naar het mannelijk principe volgens de leer van Tao, dan is het concept Yang heel belangrijk. Dit is één van de twee fundamentele natuurlijke krachten, naast Yin. Yang staat voor assertiviteit, expansie, helderheid en kracht. Dit geeft je een abstract beeld van wat een man moet zijn. Het is dus ook goed om te kijken welke eigenschappen daarbij horen.

Welke eigenschappen horen bij het mannelijk principe?

Welke eigenschappen horen volgens deze filosofische visie bij het mannelijk principe, of Yang? Eigenlijk is dit niet heel anders dan hoe het in veel moderne principes ook nog wordt gezien. Actie, assertiviteit, doelgerichtheid en wilskracht zijn belangrijke eigenschappen die je als man kan bezitten. Het gaat er vooral om dat je dynamisch en krachtig bent. Daarnaast moet je natuurlijk ook aansluiten op de eigenschappen van Yin. Dit is een volgend punt van aandacht.

Complementair zijn aan Yin

Als Yang moet je complementair zijn aan Yin, de andere van de twee krachten. Dit is het vrouwelijk principe. Deze heeft als eigenschappen passiviteit, intuïtie, zachtheid en ontvankelijkheid. Het is dus goed te begrijpen waarom Yang en Yin goed bij elkaar passen wanneer de juiste eigenschappen aanwezig zijn en ontwikkeld zijn. Dit vertegenwoordig dualiteit, maar benadrukt ook de verbondenheid in de tegenstrijdigheden in de natuur volgens Tao.

Harmonieus maar niet superieur zijn

Als Yang is het belangrijk om harmonieus samen te leven met Yin volgens deze leer. Het is alleen wel minstens zo belangrijk om niet superieur te zijn aan Yin. Het gezonde evenwicht moet voor balans zorgen. Door complementair in plaats van superieur te zijn, is de noodzakelijke kracht te verzorgen die nodig is voor de orde in de natuur. Dit is dan ook precies de reden waarom er volgens deze filosofische leer twee krachten zijn, waarvan het mannelijk principe er één is.

Veelgestelde vragen: wat is volgens de leer van Tao het mannelijk principe?

Hoe uit zich het mannelijk principe?

Het mannelijk principe uit zich in de gedragingen van de man. Door wilskracht te tonen en assertief te zijn kan je doelen bereiken. Het is dus belangrijk om een doel te hebben en daar dan voor te gaan als man. Dit hoor je ook tegenwoordig nog altijd.

Wat is de rol van Yin en Yang?

Volgens de leer van Tao is de balans tussen Yin en Yang heel belangrijk. Wanneer het mannelijk principe vrij spel zou hebben, dan zou dat de natuur verstoren. Wanneer het vrouwelijk principe de overhand zou hebben, dan zou hetzelfde gebeuren.

Conclusie

Wat is volgens de leer van Tao het mannelijk principe? Dit is Yang. Dit ken je waarschijnlijk wel van Yin en Yang. Het is belangrijk om als man de juiste eigenschappen te hebben. Dit zijn bijvoorbeeld kracht, doorzettingsvermogen en assertiviteit. Deze eigenschappen moeten dan weer in balans zijn met Yin, bijvoorbeeld passiviteit, zachtheid en ontvankelijkheid. Op die manier zijn de twee grote natuurkrachten in balans en is alles in balans volgens deze filosofie. Het is dus ook belangrijk om complementair te zijn, in plaats van superieur. Wanneer dit niet het geval is, dan zal de natuur flink verstoord worden volgens de leer van Tao.