Wat te doen tegen haaruitval bij mannen?

haaruitval mannen

Eén van de onvermijdelijke lichaamsveranderingen die ons als mannen te wachten staat, is kaalheid. Meer dan de helft van de mannen zal voor zijn vijftigste levensjaar een vorm van haaruitval krijgen. Veel mannen denken hier hetzelfde over, kalen is balen. Maar wat te doen tegen haaruitval bij mannen? We vertellen je er hier alles over.

Haaruitval mannen, dit staat je te wachten

Kaalheid is een term die rigoureus overkomt, maar het is een langzaam natuurlijk proces wat je in eerste instantie misschien zelfs helemaal niet in de gaten hebt. Het haarverlies proces kan al rond je twintigste of dertigste levensjaar ontstaan en kan jaren duren. Als je kijkt naar de oorzaak, zijn er diverse factoren die hierbij een rol spelen. Eén van deze oorzaken is uiteraard erfelijkheid maar de meningen zijn verdeeld of dit voortkomt uit de genetische lijn van de moeder of dat je mannelijke kaalheid van beide kanten van de familie kunt erven. Feit is dat je dit niet kunt veranderen en je moet weten wat helpt tegen haaruitval.

Wat te doen tegen haaruitval?

Om te weten wat je kunt doen tegen haaruitval, is het goed om je te verdiepen in de oorzaken hiervan, als we de erfelijkheid even buiten beschouwing laten. Stress, roken en het drinken van veel alcohol zijn immers andere oorzaken dat je sneller kaler wordt. Uiteraard kunnen medische redenen ook een rol spelen. Tot slot is het goed om het dragen van een strakke paardenstaart, cornrows of vlechtjes je hoofdhuid en je haar beschadigen. Ook je haar moet immers kunnen ademen. Om nog even een fabel weg te nemen: het dragen van een pet is géén oorzaak van haaruitval bij mannen.

Haaruitval voorkomen

Er zijn een aantal manieren waarop je haaruitval kunt voorkomen. Je zult ongetwijfeld begrijpen dat je voedingspatroon hierbij een rol speelt. Fruit, groente, volkoren producten en eiwitrijke voedingsmiddelen moeten op je boodschappenlijstje staan. Je moet immers zorgen dat je biotine, omega 3-vetzuren en ijzer binnen krijgt. Het gebruik van zuivelproducten kun je beter minimaliseren om het dunner worden van haar te voorkomen. 

Door het drinken van voldoende water, zorg je dat de hoofdhuid gehydrateerd wordt. Dit is van groot belang om haaruitval te voorkomen. Denk bij voldoende water aan een hoeveelheid van 2 liter per dag. Uiteraard zijn er ook producten tegen haaruitval verkrijgbaar. Met aanvullende vitamines of hormoonpreparaten, kun je het onvermijdelijke proces een beetje uitstellen.  

Wat te doen bij haaruitval?

Als deze tips niet meer werken, heb je diverse opties wat je kunt doen bij haaruitval. Denk aan haarimplantaten en het gebruik van een haargroeimiddel. Er zijn diverse haargroeimiddelen die goed werken. Mocht je twijfelen over het gebruik van een bepaald product, neem dan even contact op met je huisarts. Een andere optie die je hebt is jezelf de vraag stellen waarom je hier moeite mee zou hebben. Haaruitval bij mannen is een natuurlijk proces wat iedere man te wachten staat. Je bent dus niet anders dan andere mannen als je merkt dat dit proces zich ook op jouw hoofd aan het voltrekken is. Kalen is balen maar waarom eigenlijk?