De 7 grootste fouten die je kunt maken tijdens het scheren

grootste fouten scheren

Hoewel mannen zich al sinds de oertijd scheren, beheersen we deze lichaamsverzorging nog altijd niet foutloos. Natuurlijk, er zijn uitzonderingen maar nog altijd zijn er mannen die regelmatig met een rood gevlekte huid of met sneetjes rondlopen. Behoor jij ook tot de groep mannen die wel eens een “scheerongelukje” heeft? Dan is het goed om deze 7 grootste fouten die je kunt maken tijdens het scheren eens door te nemen. Van fouten leert men immers….toch?!

1. Scheren met koud water 

Natuurlijk, de mannen uit de oertijd hadden weinig keuze maar jij gelukkig wel. Even aan de rode knop draaien en er stroomt warm water uit de kraan waarmee je jezelf kunt scheren. Natuurlijk, soms duurt het even maar het is goed om daar even op te wachten. Warm water zorgt er immers voor dat je baardharen zachter worden waardoor je deze makkelijker en sneller af kunt scheren. Daarnaast is dit uiteraard prettiger voor je huid.

2. Scheren zonder water 

Er zijn mannen die altijd zoveel haast hebben dat ze besluiten om zelfs te scheren zonder water. Dit is een van de grootste fouten die je kunt maken. Je stelt hiermee je huid nog meer op proef. Je huid wordt toch al op de proef gesteld door het schrapen van een scheermes. Scheer dus niet zonder warm water en een goede scheercrème of een scheerschuim.

3. Er een slechte scheertechniek op nahouden 

Een goede scheertechniek is met de haargroeirichting mee. Als je tegen de haargroeirichting in gaat scheren, breng je de huid in een kwetsbare positie en vergroot je de kans op ingegroeide baardharen. Het is ook belangrijk om niet te veel te drukken op je scheermes. Je loopt hiermee het risico dat je jezelf zal snijden. In dat geval is aluin het middel wat je binnen handbereik moet hebben. 

4. Te lang over één plek scheren 

Dat je een glad scheerresultaat wilt, dat is logisch. Dit resultaat bereik je niet door een aantal keer over dezelfde plek te gaan, iets wat veel mannen proberen. Het enige resultaat wat je bereikt is dat je de huid alleen maar meer gaat irriteren. Als je scheerresultaat minder wordt, kan dit wellicht ook te maken hebben met je scheermes? Lees hier alles over wanneer je je scheermes moet vervangen.

5. Scheerproducten van een minder goede kwaliteit gebruiken 

Ook het besparen op de kwaliteit van je scheerproducten is geen goede keuze. Een scheerproduct van goede kwaliteit is ontwikkeld en samengesteld met een specifiek doel voor ogen: het bieden van een goede huidverzorging  tijdens het scheren. Als je hier concessies in doet, doe je dus ook een concessie in het verzorging van je huid met alle bekende gevolgen van dien.

6. Te hard drukken op scheermes 

Veel mannen denken dat ze door harder te drukken op hun scheermes, een beter resultaat (meer haren worden korter afgesneden) krijgen. Niets is minder waar! De meeste scheersystemen zijn ontwikkeld om optimaal te functioneren bij een lichte druk. Hard drukken op je scheermes geeft het tegenovergestelde resultaat.

7. Je gezicht niet wassen voor het scheren 

Hoewel het logisch is dat je je gezicht eerst wast voor het scheren, slaan vrijwel de helft van de mannen deze handeling over. Is dit gemakzucht, het feit dat we altijd haast hebben of onwetendheid? Als dit laatste het geval is, is het goed te weten dat je door het wassen van je gezicht voor het scheren de kans op irritaties na het scheren, ingegroeide baardharen en ontstekingen verminderd. Hiermee voorkom je….(jawel) die rood gevlekte huid.