Gezond werken op kantoor: hier moet je aan denken

Gezond werken op kantoor hier moet je aan denken

Gemiddeld brengen we ongeveer acht uur per dag door op het werk. Naast deze tijd wil je natuurlijk ook gewoon genoeg energie overhouden voor je gezin en om leuke dingen te doen. Daarom is het een must dat je veilig en gezond kunt werken. Maar wat maakt een werkplek gezond? Dit wordt door verschillende factoren bepaald. Hierbij kunnen we bijvoorbeeld kijken naar de luchtkwaliteit, de kantoormeubelen, maar ook of mensen gemotiveerd worden om in beweging te blijven.

Ben jij toe aan een nieuw kantoor of een nieuwe kantoorinrichting en wil je graag extra werken aan een gezonde omgeving? Dan ben je vast benieuwd waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij. 

Ergonomische kantoormeubelen 

Op de eerste plaats is het belangrijk dat er op de ergonomie wordt gelet. Kies daarom altijd voor een kwalitatief bedrijf bij het kopen van nieuwe kantoormeubelen. Goed voorbeeld is www.havic-kantoormeubelen.nl/. Hier vind je kantoormeubelen in werkelijk alle soorten en maten. Belangrijk is dat de meubels in elk geval stuk voor stuk verstelbaar zijn. Besef goed dat niet iedereen hetzelfde is. Het zou dan ook vreemd zijn als een standaardmaat iedereen zou passen. Het moet dus voor elke werknemer mogelijk zijn om zijn of haar bureaustoel en bureau geheel naar wens en maat aan te passen. 

Ergonomische meubels dwingen de gebruiker een betere positie aan te nemen. Hierdoor wordt het lichaam minder zwaar belast en ontstaan er minder snel fysieke klachten. Door gebruik te maken van ergonomische meubels zul je dus minder snel vermoeid zijn of lichamelijke klachten ervaren. Daarnaast draagt het ook bij aan een hogere productiviteit. Genoeg reden om hier extra in te investeren dus. 

De juiste temperatuur 

Iets wat ook vaak wordt vergeten is het realiseren van de juiste temperatuur. Het is niet prettig werken als de temperatuur te hoog of juist te laag ligt. De ideale temperatuur op kantoor ligt ergens tussen de 18 en 21 graden. Ook een schommelende temperatuur kan de productiviteit verstoren. Probeer daarom de nodige maatregelen te treffen om de temperatuur op kantoor zo constant en aangenaam mogelijk te houden. 

Bewegen stimuleren 

We zijn door de jaren heen steeds meer zittend werk gaan doen. En dit terwijl het lichaam eigenlijk van nature niet gemaakt is om langdurig te zitten. Dit kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je op kantoor ook uitgedaagd wordt om meer in beweging te komen. Zit sta bureaus kunnen hier bijvoorbeeld bij helpen. Zo kun je zittend en staand werken met elkaar afwisselen. 

Luchtkwaliteit 

Opvallend genoeg maken we ons vaak zorgen over de schadelijke deeltjes die we buiten inademen, terwijl de luchtkwaliteit binnen vaak nog veel slechter is. Zeker nu gebouwen steeds beter worden geïsoleerd en ondertussen de ventilatiesystemen niet verder worden aangepast. Hierdoor blijft er te veel vervuilde lucht hangen. Door te weinig frisse lucht kun je minder productief worden en zelfs sneller ziek worden. Ziektekiemen blijven door een gebrek aan ventilatie immers gemakkelijker in de lucht hangen. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de luchtkwaliteit en waar nodig maatregelen te treffen.