Hier moet je rekening mee houden bij het zetten van je eerste tattoo

Tattoo

Door het laten zetten van een tattoo, geef je je body een extra stukje identiteit of zorg je ervoor dat een herinnering altijd in leven wordt gehouden. Hoewel veel mensen één of meerdere tattoos hebben laten zetten is het laten zetten van een eerste tatoeage een hele stap. Wij zetten hieronder voor je op een rijtje waar je hierbij rekening moet houden.

Wat voor tattoo wil je en waar laat je die zetten?

De betekenis van je tatoeage speelt een belangrijke rol bij de keuzes die je hierin maakt. Aan deze lichaamsversiering is ook vaak een symbolische- of emotionele waarde verbonden. Verdiep je hier goed in, voordat je de keuze maakt, om te voorkomen dat je later spijt krijgt. 

Daarnaast moet je goed afwegen op welke plaats je de lichaamsversiering laat aanbrengen. Je kunt hierbij denken aan de keuze tussen een opvallende- en onopvallende plek maar niet iedere tattoo kan overal geplaatst worden. Jouw lichaamsvormen, de grote van de tatoeage en de hoeveelheid details in de tatoeage, spelen hierbij een belangrijke rol. Laat je hierover vooraf goed informeren door je tatoeëerder.   

Op welke leeftijd mag je jouw eerste tatoeage laten zetten?

Er zijn strikte regels met betrekking tot de leeftijd waarop je jouw eerste tatoeage mag laten zetten. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar moeten toestemming hebben van hun ouders of verzorgers. Het plaatsen van tatoeages op het hoofd, nek, polsen en handen is op deze leeftijd nog verboden. Veel tatoeëerders plaatsen géén tatoeages bij kinderen tussen de 16 en 18 jaar, zonder dat één van de ouders hierbij is. 

De keuze voor een geschikte tattoo store

Hoewel er tegenwoordig steeds meer tattoo stores zijn en je hier eenvoudig naar binnen kunt lopen om jezelf te laten tatoeëren, is dit wel een stap die je goed moet afwegen. Het is immers een blijvende versiering van je lichaam en niet iets wat je impulsief moet besluiten. Daarnaast moet je even goed onderzoeken door wie je jezelf laat tatoeëren. Iedere tatoeëerder heeft immers een eigen stijl en moet je dus zien als een soort kunstenaar. Vraag de tatoeëerder dus om voorbeelden van zijn werk en beoordeel goed of zijn of haar stijl bij je past.

Daarnaast is het belangrijk dat de tattoo store volledig voldoet aan de hygiënerichtlijnen met betrekking tot het werken in een steriele omgeving en de werkwijze bij het plaatsen van tattoos. Hiervoor zijn erkende werkvergunningen van de GGD opgesteld. Een goede tatoeëerder houdt zich perfect aan deze regels wat deze persoon wil zijn of haar naam niet op het spel zetten door eventuele gezondheidsproblemen.

Wanneer is het plaatsen van tatoeages niet mogelijk?

Het is goed om je te realiseren dat er bij het plaatsen van tatoeages een wond wordt gemaakt. Dit is niet altijd mogelijk of gewenst. Als je door omstandigheden een verlaagde afweer hebt, of antistollingsmedicijnen gebruikt, kun je er beter niet voor kiezen om tatoeages te laten plaatsen. Daarnaast wordt het plaatsen van tatoeages bijvoorbeeld streng afgeraden bij zwangere vrouwen, op plekken waar je bestraald bent, plastische chirurgie hebt gehad of een litteken hebt. Dit heeft uiteraard te maken met iemands weerstand. Ook hiervoor heeft de GGD richtlijnen opgesteld.

Doet het pijn om een tattoos te laten zetten?

Zoals aangegeven, worden er kleine wondjes in je huid gemaakt bij het zetten van tattoos. Hiervoor maakt de tatoeëerder gebruik van kleine naalden en kan het voorkomen dat de huid hierdoor wat gaat bloeden. Het is dus niet te voorkomen dat je altijd wel wat zal voelen als je een tatoeage laat zetten. De hoeveelheid pijn die je zult ervaren is afhankelijk van jouw pijngrens en de plek (gevoelig of niet) waar je de tatoeage laat plaatsen. Als je zorgt dat je goed uitgerust bent als je een tattoo laat zetten, zal dit minder pijn doen. Daarnaast is het belangrijk dat je 24 uur voordat je een tatoeage laat plaatsen géén alcohol of drugs gebruikt omdat dit het herstelvermogen van het lichaam zal beïnvloeden. 

Nazorg als je jezelf hebt laten tatoeëren

Er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken met betrekking tot de nazorg als je jezelf hebt laten tatoeëren. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de tattoo niet uitdroogt. Dit kun je voorkomen door de lichaamsversiering regelmatig in te smeren met crème. Daarnaast is overvloedig vocht niet goed voor een pas geplaatste tattoo en moet je voorkomen dat hier zweet of vuil bij kan komen. Tot slot is het van belang dat je jouw tatoeage niet blootstelt aan de zon.

De 5 belangrijkste tips voor het zetten van een eerste tattoo op een rijtje:

  • Wees eerlijk naar jezelf of je 100% achter je keuze staat en of je in goede gezondheid hiervoor bent.
  • Plaats geen tattoo (op een plek) waar je achteraf spijt van krijgt.
  • Zorg dat je een goed gevoel hebt bij een tattoo store en de tatoeëerder.
  • Zorg dat je uitgerust bent en goed gegeten hebt voordat je jouw eerste tattoo laat plaatsen.
  • Verzorg de tatoeage goed na het plaatsen en geniet ervan!