Om een goede indruk om iemand achter te laten is het van belang dat de eerste indruk positief is en dat is de wijze waarop je iemand begroet. Maar hoe pak je dat nou aan? Er zijn een paar factoren waar je rekening mee moet houden om te zorgen dat je begroeting juist en passend is.
Lichaamstaal
Om de persoon die jij groet een prettig gevoel te geven is het belangrijk dat deze kan zien wat jouw intentie is. Strek je armen uit voor een omhelzing of steek je hand uit om deze te schudden. Zo kan hij of zij anticiperen op insteek en krijg je geen ongemakkelijke luchtkusjes of rare handjes. Kijk vrolijk, kijk de ander aan en straal zelfvertrouwen uit.
Tijd en plaats
Gezond verstand brengt je ook al een heel eind. Dat er verschil zit tussen een zakelijke begroeting of hoe je je beste vriend om 3 uur ‘s nachts in de shoarmatent om zijn nek vliegt moge duidelijk zijn. Houd hier dan ook rekening mee als je op iemand afstapt.
Man of vrouw?
In Frankrijk en Italië kussen mannen onderling heel wat af, in Nederland is dit niet het geval. Vaak worden vrouwen begroet met drie kussen op de wang en geven mannen elkaar een hand. Let hier ook op de setting waarin de begroeting plaats vindt. Mensen begroeten met een kus is niet bepaald professioneel.
Smak-smak-smak
Wist je trouwens dat lang niet iedere vrouw het prettig vindt om begroet te worden met drie kussen? Bij een kennismaking is dit sowieso al veel te amicaal en persoonlijk, een nette hand is dat gepast. Ken je de dame in kwestie ondertussen al lang genoeg om te weten hoe zij begroet wenst te worden dan kan dit feilloos aanpassen aan haar wensen. Eerder is het wel zo netjes om je kussen nog even bij je te houden. In een gezelschap een man groeten met een hand en een dame overslaan is sowieso not done.
Leeftijd
Hoe ouder de persoon in kwestie hoe traditioneler en eerbiediger de begroeting mag of zelf moet zijn. Oudere mensen verdienen respect en er is absoluut niets mis mee om dit te tonen. Een hand geven met een gepaste goedemiddag meneer maakt meer indruk op je toekomstige schoonvader dan nee lullig handje en het mompelen van hoi..
Culturele diversiteit
Een grote valkuil in het buitenland is dat mensen niet weten wat de omgangsnormen daar zijn. Wanneer je naar het buitenland reist is het dus verstandig om je in te lezen om zo niet per ongeluk als een onbehouwen idioot over te komen. Ook bij het ontvangen van buitenlandse gasten in Nederlands is het netjes om te weten wat jouw gasten gewend zijn. Voor sommige moslims is het normaal om als man een vrouw geen hand te schudden, als je dit weet voorkom je ongemakkelijke situaties en daar is iedereen bij gebaat.
Als je het echt niet weet kan je altijd op een vrolijke
manier aankondigen wat je van plan bent, ‘ik ga jou even kussen hoor’, of ‘ik
geef u eerst een hand, goedemiddag’. Als dat niet duidelijk is, dan heb jij in ieder
geval je best gedaan.