Een auto private leasen, wat is dat precies?

Een auto private leasen, wat is dat

De leasebak van je baas is iets wat iedereen wel kent. Hoe bijtelling precies werkt is misschien minder bekend. Momenteel worden er heel veel auto’s gereden die private lease zijn, maar wat houdt dat nou eigenlijk in?

Geen auto op afbetaling

De naam zegt het eigenlijk al, deze auto lease je privé dus gewoon als jezelf.  Deze vorm is niet hetzelfde als het aanschaffen van een auto op afbetaling, daar is het doel om de uiteindelijke eigenaar te worden van de auto. Bij lease gebruik je de auto en als het contract is afgelopen lever je hem weer in. Bij private lease ga je een contract aan met een leasemaatschappij waar je voor één vast bedrag per maand de auto rijdt. Bij de dealer zoek je de auto uit die aan jouw wensen voldoet en na een check of je financieel oké bent rij je weg.

Opbouw bedrag

Het maandbedrag begint bij een basic uitvoering van de auto, een standaard looptijd en aantal kilometers wat je per jaar kan rijden. Kilometers boven het contract worden na een jaar in rekening gebracht. Je kan de auto aankleden zoals jij zelf wil, je kiest de kleur, bekleding en eventuele extra opties zoals navigatie of een panoramadak. Misschien heb je liever lichtmetalen velgen of een sportinterieur. De looptijd van het contract, het aantal maanden, of aantal kilometers per jaar is ook aan te passen. Over het algemeen is een kortere looptijd per maand duurder en jaarlijks meer kilometers rijden ook. Dit heeft te maken met de restwaarde van de auto als het contract afgelopen is.

Transparante kosten

Het grote voordeel is dat je precies weet wat je per maand aan kosten hebt voor je auto. Het enig wat hier nog bij komt zijn de benzinekosten. Het maandbedrag is inclusief wegenbelasting, onderhoud en verzekering. Het onderhoud is vaak inclusief pechhulp, optioneel met vervangend vervoer. Gezien het feit dat je een nieuwe auto rijdt is de kans echter klein dat je met pech langs de weg komt te staan.

Werkelijke kosten

Misschien schrik je van de kosten per maand, dat is niet heel vreemd wat het is best een flinke kostenpost. Als je de kosten van jouw auto op jaarbasis berekent, verzekering, belasting, onderhoud, reparaties en afschrijving dan kan het goed zijn dat je daarvan ook schrikt. Wat je per jaar afschrijft aan je auto is afhankelijk van het merk auto en de leeftijd van de auto. De kosten van lease verschillen uiteraard per merk net zoals dat in de aanschaf is.

Nieuwe auto rijden

Ben je iemand die graag wil weten wat hij van te voren voor een kosten maakt of is klussen aan de auto niet jouw hobby dan kan het echt interessant zijn om je te verdiepen in de mogelijkheden van private lease. Vergeet niet dat je op deze manier een gloednieuwe auto rijdt die je daarna mag inruilen voor weer een nieuwe!