Wat te doen tegen dun haar?

dun haar

Dun haar, vrijwel iedere man krijgt er vroeg of laat mee te maken. Er komt een moment dat je voor de spiegel staat en ziet dat je inhammen krijgt, je haargrens zich aan het terugtrekken is of dat je last krijgt van haaruitval. Wellicht attendeert iemand anders je erop dat je haar steeds dunner wordt. Je bent lang niet de enige ijdele man die zich afvraagt wat je kunt doen tegen dun haar. In dit uitgebreide artikel ontdek je hét antwoord op deze vraag. Daarnaast geven we je ook inzicht wat je juist niet moet doen tegen dun haar. Er worden in dit opzicht namelijk nog wel eens de verkeerde keuzes gemaakt! 

Wat is dun haar?

Dun haar is een term die betrekking heeft op het aantal haren (of het gebrek hieraan) per vierkante meter op het hoofd te beschrijven. Als de haardichtheid vanuit de hoofdhuid minder dan het gemiddelde is, is er dus sprake van dun haar. In geval van haaruitval, een terugtrekkende haargrens of het ontstaan van inhammen wordt er dus gesproken over dunner wordend haar.  

Verschil fijn en dun haar

Het is goed om direct een veelgehoord misverstand weg te nemen. Je hoort immers vaak dat de termen “fijn haar” en “dun haar” door elkaar worden gebruikt. Er zit echter een duidelijk verschil tussen fijn en dun haar. De term fijn haar heeft betrekking op de diameter van één enkele haar en niet op de haardichtheid vanuit de hoofdhuid. 

De hoeveelheid haren per vierkante centimeter en de dikte van je haren staan volledig los van elkaar. In de praktijk betekent dit dat je zeker wel een volle haardos kunt hebben als je weinig haar hebt maar dan moeten dit wel dikke haren zijn. Daarnaast zul je ook een volle coupe kunnen hebben als je heel veel dunne haren hebt. Als zowel het aantal haren als de dikte van deze haren minder dan gemiddeld is, zal het opvallen. In dat geval wordt er vaak gesproken over “dun haar”.

Wanneer ontstaat dun haar bij de man?

Zowel mannen als vrouwen constateren op een bepaald moment in hun leven een duidelijke verandering aan hun haar. De haardos op hun hoofd wordt dunner. Bij mannen gebeurt dit vaker dan bij vrouwen het geval is. Om dit in cijfers uit te drukken: 70% van de mannen heeft te maken met dit verschijnsel terwijl dit bij 40% van de vrouwen het geval is. 

Dunner wordend haar is een natuurlijk verschijnsel waar dus miljoenen mannen mee te maken krijgen maar dit maakt dit proces uiteraard niet eenvoudiger. Daarom geven we verderop in dit artikel het inzicht wat je kunt doen tegen dun haar. We richten eerst onze blik op het moment wanneer dun haar bij een man ontstaat. We kunnen ons zomaar voorstellen dat je jezelf wat zorgen maakt als jij al op jonge leeftijd ontdekt dat je “de gelukkige bent”. In dat geval ben je niet de enige. Ongeveer eenderde van de mannen ervaart al voor zijn dertigste levensjaar dunner wordend haar. Bij meer dan de helft van de mannen zal dit proces pas na het vijftigste levensjaar beginnen. 

De mannelijke kaalheid (laten we het zo maar even benoemen) begint bij je slapen en op de kruin van je hoofd. Hoe snel dit proces verloopt verschilt van man tot man. Een haaruitval-proces kan zomaar vijf tot tien jaar duren. bij sommige mannen duurt dit echter nog veel langer.    


Oorzaken dunner wordend haar man

Je bent de eerste niet die aan dokter Google de volgende vraag stelt: “Oorzaken dunner wordend haar man”. De zoekmachine zal je hier veel informatie over verstrekken. De kans is groot dat je hier ons andere artikel op deze website over inhammen en dunner wordend haar tegenkomt. Helaas zal zelfs een zoekmachine als Google je géén eenduidig antwoord kunnen geven over wat voor jou de oorzaak is als je haar dunner aan het worden is. Ook dit is immers voor iedere man verschillend. Factoren als je levensstijl, het milieu (vervuiling van lucht en water), hormonen en erfelijkheid kunnen allemaal wel bijdragen aan het verminderen van de hoeveelheid haar. Daarnaast kunnen extreme diëten en ondervoeding gezien worden als oorzaken van dunner wordend haar bij een man en kunnen medische aandoeningen en/of behandelingen ook het ontstaan hiervan veroorzaken. 

De hierboven genoemde factoren liggen ten grondslag aan het dunner wordend haar bij een man. Er ontstaat in veel gevallen een onderbreking van de haargroeicyclus. Deze haargroeicyclus kent drie fasen te weten:

  1. De anagene fase, dit is de groeifase
  2. De catagene fase, dit is de fase waarin de haarzakjes vernieuwd worden
  3. De telogene fase, dit is de rustfase 

In geval van dunner wordend haar bij een man zal het haar niet uitvallen aan het einde van de telogene fase maar al voortijdig. In dit geval zal er sprake zijn van een verstoorde haargroei. Nieuwe haargroei zal immers ook pas optreden aan het einde van de telogene fase. Het haar zal dus al uitvallen voordat de groei voltooid is.

Erfelijkheid als belangrijkste oorzaak dunner haar

Erfelijkheid kan zeker gezien worden als belangrijkste oorzaak van dunner haar. Hoe het kaalheidsgen precies wordt geërfd is nog niet bekend. Feit is wel dat kaalheid in de familie kan zitten. Als haaruitval voorkomt in je familie, is het zeker niet uitgesloten dat jij dit proces ook bij jou zal plaatsvinden. Je leest wel eens dat dunner wordend haar voortkomt uit de genetische lijn van de moeder. Dit is echter niet waar. Mannelijke kaalheid kun je van beide kanten van de familie erven. 

Wat is alopecia androgenetica? 

De term alopecia androgenetica is een Latijnse naam die vaak wordt gebruikt om mannelijke kaalheid aan te duiden. In dit geval wordt deze kaalheid veroorzaakt door hormonale veranderingen. Vooral een stijging van het mannelijke geslachtshormoon dihydrotestosteron (DHT) kan een gevoeligheid van de haarzakjes veroorzaken. Dit is immers een vrij sterke biologisch actieve stof. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen uiteraard ook leeftijd gerelateerd zijn.

dunner haar

Kan het dragen van een pet of een specifiek kapsel de oorzaak zijn van dun haar?

Laten we één zorg van veel mannen direct even wegnemen: je wordt niet kaal door het veelvuldig dragen van een pet, een hoed of een ander hoofddeksel. Het langdurig dragen van een specifiek kapsel kan echter wél de oorzaak zijn van het ontstaan van dun haar. Als je je haar vaak en langdurig draagt in een paardenstaart, cornrows of vlechtjes, kun je je hoofdhuid beschadigen. De hoofdhuid kan hierdoor té strak gespannen komen te staan.   

Het is goed om je te realiseren dat je jouw lokken wel geregeld moet laten ademen!

Dit kun je doen om de kans op haaruitval te beperken, 5 praktische tips

Zoals je uit de genoemde oorzaken van haaruitval kunt opmaken, is haaruitval niet altijd te voorkomen. Je hebt het immers niet helemaal voor het zeggen in het leven. Je kunt wel voor een groot gedeelte invloed op “je lot” uitoefenen. Dit is met betrekking tot ontstaan van dun haar niet anders. Er zijn veel keuzes die je kunt maken om de kans op haaruitval te beperken. 

5 praktische tips om de kans op haaruitval te beperken

  • Let op je voeding 

Een gezond dieet is zeker een goede behandeling tegen haaruitval bij mannen. Als je in de supermarkt kiest voor producten die een ruime hoeveelheid fruit, groente, volkoren producten en eiwitrijke voedingsmiddelen die gezonde vetzuren bevatten, zet je al een prima stap. Ook het gebruik van vitaminen en mineralen zoals biotine, omega 3-vetzuren en ijzer is een prima keuze om haaruitval tegen te gaan. Het overmatig gebruik van zuivelproducten is overigens juist geen goede keuze in dit opzicht. 

  • Zorg dat je voldoende drinkt 

Hydratatie is zeer belangrijk om dunner wordend haar te voorkomen. Hiermee doelen we uiteraard het drinken van water. Er wordt in dit opzicht geadviseerd om minimaal 2 liter water per dag te drinken. Daarnaast is het ook van groot belang dat je voor de juiste haarverzorgingsproducten (bijvoorbeeld de producten van Mr. Coté) kiest om je hoofdhuid te hydrateren. Veel haarverzorgingsproducten bevatten immers chemicaliën die het vocht in je hoofdhuid onttrekken. Hierdoor zal het haar droog en beschadigd raken waardoor de kans op schade in vorm van dunner wordend haar veel groter wordt. Hierop komen we verderop in dit artikel terug.

  • Voorkom stress 

Je zou zeggen dat je van spanning en stress grijze haren krijgt maar dit is niet het enige gevolg. Onder de andere stress gerelateerde kwalen valt ook dunner wordend haar. Hoewel het in onze hectische maatschappij wellicht makkelijker opgeschreven is dan gedaan, is het voor je kapsel een goede zaak om stress te voorkomen. Lichaamsbeweging, meditatie of het lezen van een goed boek (in combinatie met het uitzetten van je digitale devices) zijn prima manieren om te ontstressen.

  • Ga zorgvuldig met je haar om 

Wat weinig mensen beseffen, is dat je door het maken van overwogen keuzes met betrekking tot je haarverzorging al een belangrijke stap zet om de kans op haaruitval te beperken. Vermijd dus het gebruik van slechte haarverzorgingsproducten (hierover verderop in dit artikel veel meer), het veelvuldig en langdurig dragen van strakke kapsels en het gebruik van warmte. Je haar föhnen is dus niet de beste keuze als je bang bent voor dunner wordend haar. Daarnaast is het helemaal niet goed om je haar met grote regelmaat te wassen. Het haar wordt immers beschadigd en kan uitvallen als gevolg van het wassen. Was het haar niet meer dan drie keer per week.

  • Pas op met UV straling 

Ook al ben je nog zo’n zonaanbidder, je moet zeker oppassen met UV straling als je de kans op haaruitval wilt beperken. Langdurige UV-blootstelling verzwakt en breekt de lagen in je haar af. Hierdoor word je haar broos en dun. Dit is uiteraard precies wat je niet wilt hebben. Het is dus aan te raden om je haar te beschermen door bijvoorbeeld een pet te dragen.   

Welke kapsels kun je het beste kiezen als je dun haar hebt?

Heb je voor de spiegel ontdekt dat je inhammen krijgt, last krijgt van haaruitval of je haargrens zich aan het terugtrekken is? Dan zijn er nog voldoende kapsels waarvoor je kunt kiezen om je kale plekken te maskeren en er toch stylish uit te zien. Welke kapsels kun je het beste kiezen als je dun haar hebt? Als je een trendy kapsel wilt, kies je voor een natuurlijke look. Je hoeft je haar in dat geval minder strak te stylen wat voor mannen met dun haar uiteraard een pluspunt is. Hiervoor kun je het beste een speciale clay voor dun haar zoals die van Mr. Coté te gebruiken. Dit is een matte clay die rijk is aan voedende ingrediënten, zoals kaolien klei. Hiermee krijgt je haar een vollere look en dat is precies de bedoeling.

Als we kijken naar de kapsels die uitstekend geschikt zijn als je dun haar hebt, is de “undercut” een prima optie. Bij dit kapsel scheer je de zijkanten kort maar laat je aan de bovenkant van je hoofd je haar juist wat langer. 

Als je een inham te verbergen hebt, is het een prima keuze om je haar naar één kant te dragen. Dit kun je prima doen door een scheiding in je kapsel te laten zetten. De andere inham waar de scheiding komt moet je laten verdwijnen door er een scheiding in te scheren. 

De comb-over is een kapsel waarbij je je haar lang laat groeien. Dit is een prima kapsel om de kale plekken op je hoofd te verbergen. Als je merkt dat het haaruitval proces heel snel bij je gaat, is dit overigens geen goede optie. Je gaat dan snel geforceerd met je haar de kale plekken op je hoofd bedekken wat ten koste gaat van je uitstraling.

dunner wordend haar

Wat te doen tegen dun haar of om dun haar dikker te maken?

Naast de bovengenoemde kapsels waarvoor je kunt kiezen als je dun haar hebt, zijn er nog een aantal andere stappen die je kunt zetten. Je zou bijvoorbeeld een keuze kunnen maken voor haarimplantaten maar voor veel mannen is dit een te rigoureuze stap. Een andere keuze is om een haargroeimiddel te gebruiken. Er zijn diverse haargroeimiddelen op de markt die de haargroei stimuleren en haarverlies tegengaan door de haren steviger in de haarwortel te verankeren en de levenscyclus van het haar verlengen. Deze middelen zijn ontwikkeld om de haarwortels gezonder te maken en de fase waarin de haren groeien (dit is dus de anagene fase) te verlengen. De groep haargroeimiddelen bevat een veelzijdigheid aan producten waaronder shampoos, conditioners, haarlotions, haarwater en serums. Als je voor dit soort producten kiest, is het goed om te realiseren dat niet ieder product de gewenste werking heeft. Dit kan immers sterk per persoon verschillen.

Hieronder vind je 3 veel gebruikte haargroeimiddelen:

Een andere keuze die je kunt overwegen om te doen tegen dun haar of om dun haar dikker te maken, is het gebruik van vitamines of specifieke haargroei capsules. Vitamine C, B-vitaminen zoals biotine (vitamine B7 of vitamine H) en niacine (vitamine B3) zijn essentiële vitamines voor de haargroei. Daarnaast kun je de keuze maken uit specifieke producten die ontwikkeld zijn om het haar vanuit de haarwortels te voeden. Hierdoor zal de haarconditie sterk verbeteren, de haargroei gestimuleerd worden en zelfs haaruitval kunnen worden voorkomen. Er zijn zelfs haarkuren die worden aangeboden die haaruitval als gevolg van erfelijkheid, onevenwichtige voeding of stress tegengaan. Ook in dit geval zal niet ieder product bij iedere man de gewenste werking hebben.

Hieronder vind je 3 veel gebruikte haargroei capsules:

Maak deze verkeerde keuzes niet als je dun haar hebt!

Zoals je al uit de bovenstaande tekst hebt kunnen opmaken, zijn er best veel verkeerde keuzes die je kunt maken als je dun haar hebt. Aan een van de verkeerde keuzes hebben we nog géén aandacht besteedt in deze tekst. Dit is jouw keuze in haarverzorgingsproducten. 

Je zou zeggen dat ieder haarverzorgingsproduct dat je bij de gemiddelde drogist kunt kopen, prima geschikt is om je haar mee te verzorgen. Helaas is dat lang niet altijd het geval. Het is dan ook goed om naar de ingrediënten van het haarverzorgingsproduct te kijken. In veel haarverzorgingsproducten zijn de wat goedkopere bestanddelen verwerkt. Dit is logisch omdat haarverzorgingsproducten anders niet tegen de gewenste scherpe prijsstelling kunnen worden aangeboden. Als je kiest voor een wat meer exclusief haarverzorgingsproduct, heeft deze een samenstelling die gericht is op een specifieke doelstelling. De ingrediënten van deze producten kunnen niet worden aangeboden in producten die bestemd zijn om massale verkoopcijfers mee te realiseren. 

Als je dun haar hebt is het dus een verkeerde keuze om gels en pomades die je veelvuldig bij de gemiddelde drogist tegenkomt te gebruiken. Deze haarverzorgingsproducten bevatten veel alcohol en polymeren. Dit zijn juist ingrediënten die je haar laten uitdrogen. Zoals je nu weet is dit een van de redenen waardoor het haar dunner wordt! Bij dezelfde drogist kun je ook terecht voor haarolie maar hiermee maak je vaak snel een verkeerde keuze als je dun haar hebt. De meeste soorten haarolie bevatten immers veel niet oplosbare siliconen. Dit ingrediënt zal je haar verzadigen waardoor het breekbaar wordt. Ook dit moet je juist niet hebben bij dunner wordend haar! Je moet echt speciale repair oil for thin hair hebben om dun haar goed te kunnen verzorgen. Deze olie is niet verkrijgbaar bij de drogist. Hiervoor moet je terecht bij de speciaalzaken.  

Wat voor producten gebruiken als je dun haar hebt?

Zoals je uit het bovenstaande kunt opmaken, is het van groot belang om een overwogen keuze te maken welke haarproducten je gebruikt als je dun haar hebt. Niet ieder haarverzorgingsproduct is even geschikt omdat dun haar zo kwetsbaar is. In dit geval is het verstandig om een keuze te maken voor haarproducten die voldoende voedende ingrediënten bevatten. Daarnaast moeten deze producten uiteraard een natuurlijke samenstelling hebben. Chemische bestanddelen zijn vanzelfsprekend grote boosdoeners voor dun haar! Hierdoor zal je haar immers niet voldoende hydrateren waardoor je haar niet alleen dunner wordt maar ook droog en breekbaar wordt. 

De beste wax en gel om te gebruiken als je dun haar hebt

Als je op zoek bent naar de beste wax en gel om te gebruiken als je dun haar hebt, raden wij de haarverzorgingsproducten van Mr. Coté aan. De oprichter van dit merk is Vincent Coté. Hij heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van haarverzorgingsproducten voor mannen met dun haar. Je kunt best stellen dat het ontstaan van het merk “uit nood is geboren”.  Vincent heeft zelf dun haar en ontdekte dat er geen geschikte stylingsproducten voor dit haartype te vinden waren. 

Inmiddels worden de Mr. Coté haarstylingsproducten als de paste for thin hair, de repair oil for thin hair en de clay for thin hair veelvuldig gebruikt. Daarnaast worden deze producten aangeboden in verschillende barbershops in Nederland, Duitsland en de VS. Alle producten bevatten natuurlijke, voedende ingrediënten voor een optimale verzorging van dun haar. Daarnaast hebben de items unieke geuren en voorzien van duurzame verpakkingen. Je betaalt misschien wel wat meer voor dit soort high-end haarverzorgingsproducten maar je zorgt hiermee wel voor een optimale verzorging van dun haar. 

Nu je weet wat voor voordelen de Mr. Coté haarstylingsproducten bieden, weet je ook direct het antwoord op de vraag wat je het beste kunt doen tegen dun haar!