Waarom het goed is om de dag te beginnen met een gembershot

gembershot

Je dag beginnen met een gembershot. Misschien moet je er niet aan denken maar geloof ons: het is echt goed voor je. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat gember gezonde eigenschappen heeft voor de mens. Aan de smaak zul je wellicht even moeten wennen. Smaken verschillen immers. Feit is wel dat je jouw dag niet beter kunt beginnen dan met een gembershot.

Waar is een gembershot goed voor?

Het kan zomaar zo zijn dat er mensen in je omgeving zijn die hun dag beginnen met het nemen van een gembershot. Wellicht heb je jezelf stiekem afgevraagd waar een gembershot goed voor is. Toch is deze gewoonte zeker de moeite waard om te overwegen. Gember is een van de meest gebruikte kruiden van de wereld. Het is bijvoorbeeld een uitstekende antioxidant, werkt verlagend voor de bloedsuikerspiegel, is cholesterolverlagend, werkt tegen misselijkheid en levert een positieve bijdrage aan het immuunsysteem. Daarnaast is deze pittige wortel een uitstekend hulpmiddel bij het afvallen. 

Dat gember gezond is, daar is geen twijfel over mogelijk. Het is wel zo dat je het gebruik van gember niet moet overdrijven. Als je teveel gember gebruikt, kan dit een negatieve invloed hebben op je maag/ darmkanaal. Als je op internet zoekt naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden gember, zul je merken dat de adviezen vrij uiteen lopen. Het is daarom ook goed om “op veilig” te gaan en niet meer te gebruiken dan een kleine eetlepel poeder per dag. Dit komt neer op zo’n  3 tot 5 gram.

Gembershot maken of kopen?

Je kunt uiteraard voor het gemak gaan en een gembershot kopen. Je kunt hierbij kiezen voor een voedingssupplement maar er zijn ook steeds meer winkels waar je terecht kunt voor een drankje dat gemaakt wordt uit een kleine hoeveelheid gemberwortel. Het is wel goed om te realiseren dat het verschil in prijs-kwaliteit erg groot is. Daarnaast is het relatief eenvoudig om een gembershot zelf te maken. Het voordeel van deze optie is dat je precies weet welke ingrediënten in je drankje zitten. 

Zelf gember shot maken

Je kunt op een redelijk eenvoudige manier zelf een gembershot maken als je de beschikking hebt over een relatief krachtige slowjuicer. Hiermee kun je immers het sap uit een verse gemberwortel persen. Hiervoor hoef je de gember nog niet eens te schillen omdat de slowjuicer de schil en het pulp van het vocht zal scheiden. Als je niet over een slowjuicer beschikt, kun je een blender gebruiken maar deze optie heeft niet de voorkeur. 

Let op, de smaak van een gembershot is wat peperachtig. Voor veel mensen is dit echt even te pittig, zeker in de ochtend. Je kunt het gembersap verdunnen met citroen- of sinaasappelsap. Hiermee voorzie je jezelf van een zeer gezonde en vooral vitaminerijke ochtend boost. Een betere manier om je dag te beginnen is er dus niet!