Cheaten als beloning? Zo doe je het

Cheaten als beloning? Zo doe je het

De meeste mensen worden niet geboren met een goddelijk lichaam, al denken sommigen dat onterecht wel. Het creëren van een verleidelijk lichaam vereist over het algemeen wat discipline, werk en diëten. Soms mag je jezelf laten gaan als beloning voor al je harde werken en opofferingen en mag je genieten van een cheat meal. Dit beloningssysteem kan bijdragen aan een meer succesvolle wijze om je persoonlijke doelen te bereiken. Maar als je je dan laat gaan doe het dan goed en verantwoord.

Mindfull cheaten

Een cheat meal wordt een beloning en daarmee iets wat op de planning staat. Hoe minder impulsief je cheat hoe kleiner de kans dat je helemaal over the top gaat. Een cheat als beloning structureert je dieet en laat je harder werken om doelen te bereiken. Omdat je al die tijd uit kijkt naar de maaltijd is het de bedoeling dat je er intens van geniet. Neem je tijd om te eten en geniet van iedere hap, alle smaken en geuren. Hoe bewuster je bent van de beloning hoe minder snel je weer verleid wordt om een misstap te begaan omdat de herinnering intens en bijna te proeven is.

No limits

Waar je normaal precies weet wat je binnen krijgt mag je je nu laten gaan. Niks calorieën tellen, geen etiketten uitpluizen op zoek naar addertjes onder het gras en je hoeft niets te wegen in de keuken. Zorg dat je jezelf voorziet in de behoefte aan deze welverdiende maaltijd en neem gerust wat extra eten. Liever een schepje meer dan drie dagen later weer een cheatmeal naar binnen werken. Wees wel zo verstandig om jezelf niet super snel vol te duwen. Je brein heeft twintig minuten nodig voordat het signaal wordt afgegeven dat je vol zit. Door rustig aan te doen kan je je inname beperken.

Eenmalig

Je kijkt misschien al wel een hele tijd uit naar dit moment maar probeer het te beperken. Dus geen hele dag vol ijsjes, hamburgers en snoep maar één maaltijd. Probeer die dag ook gewoon te gaan sporten en houd je aan de andere regels, zo voorkom je dat de maaltijd alleen maar in vet wordt omgezet. Het sporten verbrandt uiteraard ook nog calorieën en voedingsstoffen zijn nodig voor je vermoeide spieren. Over het algemeen kan een maaltijd natuurlijk niet al het harde werk van de hele periode daarvoor teniet doen. Als je vaker dan eens per week cheat is de kans groter dat je lichaam vet opslaat.

Geen zonde

Je hebt je cheat verdiend. Vergeet dat niet. Het is dus niet nodig om je schuldig te voelen over de maaltijd. Juist de constructie van beloning werkt psychologisch goed. Maak je je geen zorgen over de gevolgen van de maaltijd. Heb je echt veel behoefte aan iets extra’s dan kan je ook kiezen voor een gezonder alternatief, je kan jezelf vol eten aan komkommer. Wees niet te streng voor jezelf, het moet ook wel leuk blijven.