Buiten schilderen in de zomer: waar moet je op letten?

De zomer is in volle gang en dat betekent ook dat mensen massaal buiten aan het werk zijn. Er zijn echter klussen die je beter kunt laten liggen in de zomer. Of waarbij je in elk geval de temperatuur en luchtvochtigheid goed moet afwachten. Dat geldt met name voor buitenschilderwerk.

Toch wordt dit juist wel vaak gedaan in het late voorjaar of de zomer. Voordat je echter de juiste sigma verf koopt en aan de slag gaat, is het wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Buiten schilderen in de zomer brengt namelijk wel de nodige voorbereidingen met zich mee.

Kies voor kwaliteitsverf

Dit klinkt misschien als een open deur, maar het zal je nog verbazen hoe vaak dit wordt vergeten. Maar waar er binnen nog wel eens bespaard wordt op de kwaliteit van de verf, wordt dit buiten ten zeerste afgeraden. Bedenk goed dat het buitenschilderwerk weer en wind moet trotseren. Als je niet elk jaar op een ladder wil klimmen, is het belangrijk dat je voor kwaliteitsverf kiest. Bekend merk is natuurlijk Sigma. Deze wordt zowel door particulieren als professionele schilders vaak gebruikt.

Houd het weerbericht in de gaten

De zomer lijkt qua weer misschien het ideale moment om te gaan schilderen, maar niets is minder waar. Juist dan moet het weerbeeld goed in de gaten gehouden worden. Extreem hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid kunnen namelijk een gevaar vormen voor het resultaat van de klus. Aanbevolen wordt om enkel te schilderen bij temperaturen tussen de 5 en 25 graden en bij een luchtvochtigheid van maximaal 85%.

Let op: dit verschilt wel per verfsoort. Sommige verfsoorten zijn ook bij andere temperaturen te gebruiken. Zo is sigma facade topcoat satin te gebruiken tot een buitentemperatuur van dertig graden. Dat biedt dus al meer ruimte in de zomer.

Schilder in de ochtend en de late middag/avond

Maak niet de fout om tijdens de heetste uren van de dag te gaan schilderen. Afgezien van het feit dat het dan veel te warm is, heeft dit ook geen gunstig effect op de verf. Wanneer deze te snel droogt, kan de verf veel minder egaal dekken. Soms bladdert de verf zelfs af. Houd er rekening mee dat de temperatuur in de volle zon sneller op kan lopen dan dat het weerbericht heeft aangegeven. Schilder daarom bij voorkeur enkel in de ochtend, late middag en/of avond en kies indien mogelijk voor een bewolkte dag.

Begin ook weer niet te vroeg in de ochtend met schilderen. Luchtvochtigheid speelt immers ook een belangrijke rol. Als je te vroeg begint, dan liggen er misschien nog dauwdruppeltjes op de muren. De luchtvochtigheid is op dat moment vele malen hoger dan later op de dag. Zie je nog dauw liggen? Wacht dan nog minimaal een uurtje voordat je begint.