Ben ik nog op tijd om te starten met Bitcoins of cryptomunten?

Bitcoins of cryptomunten

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn: het handelen of beleggen met Bitcoins en/of cryptomunten is helemaal hot op dit moment. Dit roept bij veel mensen de vraag op of ze nog op tijd zijn om te starten met Bitcoins of cryptomunten. In dit artikel ontdek je het antwoord op deze vraag en geven we je inzicht hoe het handelen in Bitcoins of cryptomunten werkt.

Wat zijn cryptomunten welke verschillende soorten zijn er?

Cryptomunten zijn digitale- en op cryptografie gebaseerde munteenheden. Je kunt deze munteenheden zien als alternatief voor de reguliere munteenheden zoals de Euro maar hierbij moeten we wel vermelden dat dit toekomstmuziek is. Dit tijdperk hebben we nog lang niet bereikt en hiermee geven we deels als antwoord op de vraag of je nog op tijd bent om te starten met Bitcoins of cryptomunten. De algemene verwachting is dat cryptocurrency langzaam maar zeker de plaats van de reguliere munteenheden in gaan nemen maar hier gaat zeker nog wel enige tijd overheen. De handel en de mogelijkheden om te beleggen in cryptocurrency staat nog in de kinderschoenen. 

Handelen of beleggen in cryptocurrency?

Je kiest ervoor om te traden in cryptocurrency als het doel hebt om hier binnen een kort tijdsbestek geld mee te verdienen. in dat geval is het een vereiste om actief met deze handel bezig te zijn. Je kiest voor het beleggen in digitale munteenheden als je als doel hebt om op langere termijn hier geld mee te verdienen. In dat geval loop je iets minder risico maar ligt het rendement vaak iets lager.   

Twee soorten cryptocurrency

Er zijn grofweg twee soorten cryptocurrency te onderscheiden. Dit zijn de Bitcoin en de altcoins. De Bitcoin is de eerste cryptomunt die op de markt is gekomen. Op basis van het succes van deze Bitcoin en de hieruit voortkomende stijgende interesse in deze digitale munteenheid zijn er andere cryptocurrency op de markt gekomen. Deze cryptocurrency worden ook wel altcoins genoemd. De term “altcoins” is een verwijzing naar “alt” dus “alternatief”. 

Zo werkt de handel in cryptomunten

De karakteristieke eigenschappen van cryptomunten en de manier waarop de handel hierin werkt kunnen we het beste omschrijven door hiervoor twee termen uit te lichten:

  • De term “digitaal” verwijst naar het feit dat je alleen online met deze munteenheid kan betalen. Je hebt dus geen fysieke munt in je portemonnee maar je werkt met een digitale wallet. Dit kun je zien als je digitale portemonnee. Deze wallet beheer je vaak in cryptocurrency exchange. Dit is een online trading platform (een soort broker) waar je kunt handelen in cryptomunten en je euro’s kunt omzetten in digitaal geld en andersom.
  • De term “cryptografie” heeft betrekking op het coderen of versleutelen van bepaalde gegevens. Dit is van belang om cryptomunten op een veilige manier te gebruiken. Op basis hiervan zijn dus termen als “cryptovaluta”, “cryptomunt” of “cryptocurrency” ontstaan. Voor de handel in cryptomunten wordt gebruik gemaakt van blockchain technologie. Dit is een ingewikkelde constructie die gebruikt wordt om data op de meest veilige- en efficiënte manier op te slaan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een grote database. Deze database kun je zien als een groot digitaal kasboek waarin alle transacties worden opgeslagen. Een van de belangrijkste karakteristieke eigenschappen van de blockchain technologie is dat de blokjes informatie (dus bijvoorbeeld de transacties met een cryptomunt) digitaal kunnen worden ondertekend door beide partijen waarna de transactie direct wordt opgeslagen in de database. Hier is géén tussenkomst van een derde partij voor nodig. De handel in digitale munteenheden heeft dus een decentraal karakter.

Welke factoren zijn bepalend voor de waarde van een digitale munt?

Als je van plan bent om te starten met het handelen of beleggen in cryptomunten is het uiteraard van belang om te weten wat de waarde is van de digitale munt en (nog belangrijker) wat de verwachtingen hierin zijn. Er zijn namelijk duizenden soorten cryptomunten waarin je kunt handelen of beleggen en lang niet iedere cryptomunt is even interessant. Het is in dit opzicht goed te weten dat de waarde van cryptocurrency voor een groot deel wordt bepaald door de verhouding van vraag en aanbod. De waarde van de digitale munteenheden wordt dus bepaald door de gebruikers zelf. Daarnaast spelen factoren als de acceptatiegraad van het grote publiek, de invloeden van social media, het beleid van overheden en het aanbod van cryptocurrency exchanges een behoorlijke rol hierin.

Hoe maak je een keuze in welke cryptomunten je het beste kunt investeren?

Zoals aangegeven zijn er naast de Bitcoins nog vele andere cryptocurrency waarin je kunt investeren. Bekende voorbeelden zijn Ethereum, Litecoin, Chainlink, Enjin Coin, Cardano, VeChain en Tezos. Uiteraard is het niet mogelijk om hier een eenduidig antwoord op te geven op de vraag welk cryptogeld voor jou het meest interessant is om in te investeren. Onder andere je leeftijd, je vermogen en je risicoprofiel zullen een rol spelen bij deze keuze. Als je wat jonger bent zul je wellicht sneller bereid zijn om wat meer risico te nemen dan als je wat ouder bent en een specifieke doelstelling hebt om te investeren in cryptomunten. Daarnaast is het wellicht een goede optie om een portfolio met meerdere verschillende cryptomunten samen te stellen om eventueel risico te spreiden. Hierbij is het wellicht een optie om je investering te verdelen over grote, middelgrote en kleine cryptomunten. 

Voorwaarden voor het handelen en/of beleggen in Bitcoins of altcoins 

Het handelen of beleggen in Bitcoins of altcoins is zeer toegankelijk geworden. Als je hierbij de keuze maakt om gebruik te maken van de diensten van een (Nederlandse) broker als Bitvavo is de handel en of een belegging in cryptomunten relatief eenvoudig. Het is wel goed om te realiseren dat deze handel of belegging niet zonder risico’s is. Je kunt hier geld mee verdienen maar ook (al je) geld mee kwijtraken. Investeer dan ook alleen het geld dat je echt kunt missen! Daarnaast is het belangrijk om te beschikken over de benodigde kennis over het handelen en beleggen in cryptocurrency om hierin succesvol te zijn. 

Ben ik nog op tijd om te starten met cryptomunten?

Veel mensen vragen zich af of ze nog op tijd zijn om te starten met cryptomunten. Door de stijgende populariteit hiervan vragen mensen zich af of ze niet te laat op deze “zilvervloot” zijn gestapt. Ook dit is een vraag is lastig te beantwoorden omdat dit per persoon verschillend kan zijn. Als een munteenheid nu hoog staat, is het immers juist beter om even te wachten met het investeren hierin. De toenemende populariteit van cryptocurrency is zeker hoopgevend voor deze markt. In dit opzicht maak je een toekomstgerichte keuze. Daarnaast “dwingen” de banken je tegenwoordig om een andere keuze te maken met je gespaarde euro’s. Het staken van cryptomunten is bijvoorbeeld een zeer goed alternatief voor het bewaren van je geld op een regulier bankrekening, waarbij er steeds vaker sprake is van een negatieve rente saldo. Je investeert dan in een digitale munt die voor deze inzet beloningen biedt. Deze handelswijze komt op behoorlijk veel gebieden sterk overeen met het onderbrengen van je geld bij een bank. Het grote verschil is echter dat je door het maken van deze keuze wél een vergoeding krijgt en geen kosten hoeft te betalen. De ROI (return on investment) als je kiest om gebruik te maken van staking rewards is gemiddeld 6% per jaar. Er zijn diverse cryptomunten die deze staking rewards aanbieden. Daarnaast is het voor deze digitale munteenheden een uitstekende methode om te groeien. Dit is dus een mogelijkheid waar ook in de toekomst veelvuldig gebruik van zal worden gemaakt. Nu je dit weet kun je gerust de conclusie trekken dat je absoluut nog op tijd bent om te starten met cryptomunten, als je bereid bent om het risico van deze vorm van handelen of beleggen te nemen uiteraard.