Dit is de beste whisky van 2024

beste whisky

Whisky is een van de oudste drankjes die er bestaan. In veel culturen is het een absolute traditie. Het is een drank om een zware dag op een heerlijke manier af te sluiten. Het drinken van whisky is steeds meer in opmars. Steeds meer mensen vinden het heerlijk om een glas whisky in te schenken. Door de veelzijdigheid aan keuzemogelijkheden is het zeer lastig om een whisky te vinden die bij je past. We helpen je een klein beetje op weg door je inzicht te geven welke verschillende soorten whisky’s er zijn. Daarnaast delen we een aantal suggesties van whisky’s met je die wat ons betreft in aanmerking komen voor de beste whisky van 2024. Je zult merken dat je helemaal niet veel hoeft te betalen voor een goede whisky.

De beste whisky van 2024

Als we je een aantal whisky’s presenteren die wat ons betreft in aanmerking komen als de beste whisky van 2024, zul je misschien verrast zijn. In deze lijst zijn lang niet alleen maar soorten van meer dan 50 euro opgenomen. Ook een fles van onder de 30 euro kan wat ons betreft in aanmerking komen als beste whisky van 2024. Goedkope whisky kan ook een goede fles zijn. Daarom hebben we een veelzijdige lijst voor je samengesteld met onze whisky top 10 van 2024. Al deze soorten zijn verkrijgbaar bij de Gall en Gall maar ook bij Bol.com.

Dit zijn wat ons betreft de beste whisky’s van 2024:

 • Dalwhinnie 15 Years Old
 • Monkey Shoulder Blended Malt Whisky
 • Jack Daniel’s Old N0.7 Tennessee Whisky
 • Lagavulin 16 years
 • Highland Park 12 Years of Viking Honour
 • Talisker 10 Years
 • Johnny Walker Green Label
 • Tullamore Dew Irish Whisky
 • Speyburn Bradan Orach
 • Glenfiddich Solera 15 Years

Hoe kun je een goede whisky onderscheiden?

Whisky is een drank die wordt verkregen uit distillatie van gefermenteerd mout uit gerst, tarwe en rogge. De drank wordt minimaal 3 jaar gerijpt in eikenhouten vaten. Het is een drank die overal ter wereld wordt gestookt, mits er granen groeien uiteraard. Juist hierdoor zijn er zeer veel verschillende soorten te verkrijgen. Je beoordeelt een goede whisky op basis van het aantal jaren rijping, type hout, geur en kleur. Uiteraard speelt de smaak ook een belangrijke rol maar het hout waarin de drank wordt opgeslagen, is de belangrijke beïnvloedende factor voor de aroma en de smaak van de drank. De manier van droging van de ingrediënten van het destillaat heeft vanzelfsprekend ook effect op de uiteindelijke smaak.

Verschillende whisky soorten

Whisky is een van oorsprong Schotse drank. In dit land wordt het zelfs gezien als nationale drank. Het is een traditie die ook snel buiten de schotse grenzen is ontdekt. Ook in Ierland (en de rest van het Verenigd Koninkrijk) wordt er bijvoorbeeld veelvuldig whisky gestookt. Daarnaast is het drankje ook in Japan, de Verenigde Staten en Canada ontdekt. In deze twee laatstgenoemde gebieden wordt het echter bourbon genoemd. Daarnaast is er het grote verschil dat gerst een belangrijk ingrediënt is van de originele whisky terwijl bourbon uit maïs of rogge wordt gemaakt.

We zetten de verschillende whisky soorten voor je op een rijtje:

 • Malt whisky. Wordt geproduceerd uit gemoute gerst en gestookt in koperen ketels. 
 • Single malt whisky. Wordt ook gemaakt uit gerst maar is afkomstig uit één enkele distilleerderij.
 • Blended malt whisky. Dit is een mix van malt whisky’s uit verschillende distilleerderijen. Wwordt ook wel “vatted malt whisky” of als “pure malt whisky”.
 • Grain whisky. Wordt gemaakt van een ongemoute gerst of van maïs of andere granen. Ook hierin wordt onderscheid gemaakt tussen single en blended.
 • Blended whisky. De veruit meest gedronken whisky soort met Johnny Walker als bekendste soort en de Officer’s Choice uit India als meest verkochte blended whisky. Zoals de naam al aangeeft bestaat deze whisky uit een mix van gerijpte malt whisky’s van gerijpte malt whisky’s van gemoute gerst en gerijpte grain whisky(‘s) van andere granen. De gekozen mix verschilt per merk.  

Welke smaak whisky past bij jou?

Een goede whisky kan een hele intense smaak hebben. De smaak, nuance en aroma van elk type mout is anders. Dit merk je meteen als je een whisky of een bourbon zou vergelijken. Whisky heeft een smaak die je al snel doet denken aan hout en turf, waarbij de smaak van de verschillende soorten onderling sterk verschillen. Het drankje van de andere kant van de grote plas is wat zoeter.

Deze verschillen zorgen er ook voor dat je de verschillende soorten op een andere manier drinkt. Er zijn soorten waarvan je echt zult genieten door deze puur “on the rocks” (dus met ijs) te drinken, andere soorten kun je beter gemixt drinken. Dat kan met water, frisdrank, in een cocktail of enkel met een schijfje citroen. De echte whiskyliefhebbers die kunnen genieten van een intense smaak, gaan op zoek naar een drank die wat langer gerijpt is. De whisky’s die wat kortere tijd in het vat hebben gezeten, hebben vaak een meer toegankelijke (zachter en lichtere) smaak. Dit is de betere keuze voor beginners onder ons. Voor mensen die weinig tot geen alcohol drinken, kan whisky te droog, te sterk of te bitter lijken.

De fijnproevers onder ons moeten zeker een Japanse whisky eens proberen want uit dit land komen soorten volgens veel mensen ook in aanmerking komen als de beste whisky van 2024. De soorten die uit het land van de rijzende zon komen, hebben immers een kenmerkend verfijnd, kraakhelder en evenwichtig karakter. Men zegt dat dit komt omdat er tijdens het productieproces géén vaten worden gewisseld zoals in bijvoorbeeld in Schotland het geval is. De whisky’s van een distilleerderij worden in Japan in eigen huis gestookt.  

Handige tips om zelf te beoordelen wat de beste whisky’s van 2024 zijn

Tot slot nog even een tip om zelf te beoordelen wat de beste whisky van 2024 is. Als je de gratis app met de naam Whisky Suggest installeert, heb je de beschikking over ongeveer 50.000 reviews en tasting notes. Daarnaast kun je via de flavour profiles eenvoudig zoeken welke soort past bij jouw smaak. 

Een andere optie is om de Jim Murrays Whisky Bible te raadplegen. Deze man heeft zich voor je “opgeofferd” om duizenden Whisky soorten voor je te proeven en zijn oordeel op papier vast te leggen. Het leukste is uiteraard om dit zelf te doen! Quality time op z’n best!