Dit is de beste rode wijn van 2024

beste rode wijn 2020

Veel mannen kunnen echt genieten van een goed glas rode wijn. Wanneer is een rode wijn goed en wat is de beste rode wijn van 2021? Dit is uiteraard lastig aan te geven om het simpele feit dat smaken verschillen. Jij bent dus de enige die kunt bepalen wat voor jou de beste rode wijn is van 2021. Met dit artikel helpen we je hiermee een eind op weg met het vormen van je smaak. Uiteraard delen we ook een aantal tips van rode wijnen die zeker in aanmerking kunnen komen voor de titel ”beste rode wijn van 2024”.  

De beste rode wijnen van 2024


Onderstaande informatie is uiteraard zeer interessant maar als je bij de wijnhandel staat, moet je wel weten welke wijnen voor je in aanmerking komen. Dit is vanaf de buitenkant van de fles lastig waar te nemen. Het is zelfs niet nodig om veel geld uit te geven bij de wijnhandel voor een goede rode wijn. Er staan wijnen in de schappen van bijvoorbeeld Lidl, Albert Heijn of Jumbo die veel mensen bestempelen als de beste rode wijn van 2021.  Naast deze supermarkten kun je ook terecht bij Gall en Gall om een goede rode wijn te vinden. Als je niet de deur uit wilt, is dat geen probleem. Je kunt uiteraard uitstekend terecht bij Gall.nl om via internet een “doosje rood” te bestellen om één van de beste rode wijnen van 2021 te proeven. Op deze site worden zeer veel goede rode wijnen aangeboden tegen een zeer redelijke prijs.

Edele druiven die het karakter van een rode wijn bepalen 

Slechts één stap bij een goede wijnhandel is voldoende om te realiseren dat je zeer veel keuzemogelijkheden hebt als je op zoek bent naar een goede rode wijn. Het karakter van de wijn wordt bepaald door de omstandigheden waarin de rode druiven zich ontwikkelen. Dit is dus bepalend of er sprake is van een goed- of minder goed wijnjaar. Daarnaast speelt de bereiding van de wijn een belangrijke rol. Hoe langer rode wijn in het vat blijft, hoe donkerder de kleur en ook voller de smaak zal zijn.

Uiteraard brengt het bovenstaande je nog niet veel verder op het moment dat je als niet wijnkenner een goede wijn wilt kopen. Wat je echter wel in de goede richting zal brengen, is als je weet wat de structuur is van de druiven die als edele druivensoorten worden aangemerkt. Deze 9 edele druivenrassen worden wereldwijd verbouwd en vormen de basis van veruit het grootste deel van de internationale rassen. Dit is (in een restaurant en bij de wijnhandelaar) bepalend of je voor een soepele- of krachtige rode wijn kiest. 

We zetten de edele druivensoorten voor je op een rijtje:

  • Cabernet Sauvignon, de bekendste druivensoort voor rode wijn. Uit deze druivensoort komt een volle- en krachtige rode wijn waarin je de tinten van zwarte bessen duidelijk proeft. 
  • Merlot, de bekendste druivensoort voor een wat soepele- en fruitige wijn. Je proeft hierin duidelijk de zeer toegankelijke tannines.
  • Tempranillo, de druivensoort waaruit een wat volle- en aardse wijn wordt gemaakt. Deze wat donker gekleurde rode wijn is uitstekend te combineren met vlees. Tempranillo heeft een wat hoger gehalte aan tannines.
  • Grenache (Garnacha) een druivensoort dat veel wordt gebruikt in combinatie met andere druivensoort. Een 100% Grenache wijn zie je zelden.  
  • Syrah, een edele druivensoort voor een meer kruidige- en stevige wijn. De afdronk van deze wijn is echter wel soepel. Je ervaart geen explosie van smaken in je mond.
  • Sangiovese, een druivensoort dat een wijn een wat soepeler- en meer fruitige smaak geeft. Het is een zeer aromatische tafelwijn waarin je tonen van bessen en kersen herkent.
  • Pinot Noir, de lichtste druivensoort uit het rijtje. De smaak van deze wijn is zeer fruitig en slobbert lekker weg. Dit komt ook omdat deze wijn een heel laag tanninegehalte heeft.
  • Nebbiolo, een druivensoort voor de echte liefhebbers. Onderschat de Nebbiolo echter niet. Hoewel de wijn uit deze druivensoort heel licht is van kleur, heeft de Nebbiolo een zeer volle- en sterke smaak.
  • Malbec, een druivensoort waarmee een volle- en stevige rode wijn wordt gemaakt. In deze wijn proef je de ondertonen van kersen, zwarte bessen en ander rood fruit. Deze wijn komt het beste tot zijn recht bij stevige gerechten.

Hoe beoordeel je een goede rode wijn?

Er zijn diverse beoordelingen en sterren kwalificaties die aan rode wijn worden toegekend. Je hoeft maar een wijngids open te slaan of een “rode wijn website” aan te klikken om je te laten inspireren als je een goede rode wijn zoekt. Omdat smaken verschillen vinden veel mensen het leuk om zelf een oordeel te vormen.

Een goede rode wijn beoordeel je op basis van kleur, geur en smaak. Uit de kleur van de wijn kun je vaak al een conclusie trekken over de intensiteit en de viscositeit, mits je niet direct voor een Nebbiolo kiest. Een Pinot Noir is bijvoorbeeld bijna doorzichtig, een Tempranillo heeft juist een diep rode kleur.

Door een rode wijn te “walsen” (rond te draaien) door je glas en er even aan te ruiken, kun je kennismaken met het karakter van de wijn. Je herkent zonder twijfel het verschil tussen een fruitige Sangiovese en de volle Malbec. Wijnkenners hanteren hierbij de volgende stelregel: hoe meer belegen aroma’s je ruikt, hoe meer kwaliteit je in je glas hebt.

Tot slot beoordeel je een goede rode wijn door te proeven. Het is nu aan jou om te beoordelen of een rode wijn zoet of juist wat zuurder smaakt. Hoe je de aanwezige tannines (bitters) ervaart en vooral of de wijn voor jou voldoende power heeft of te flets smaakt. Let op, de smaak van een rode wijn ontwikkelt zich in je mond. Pas op met overhaaste conclusies. Juiste deze smaakontwikkeling maakt het proeven van rode wijn zo leuk en interessant. Daarnaast moet je de afdronk niet onderschatten. Hoe lang hou je de pure smaak van de wijn in je mond? Hoe langer dit het geval is, hoe beter de kwaliteit van de wijn is.