De beste natuurlijke deodorant en waarom het gebruik een goede keuze is

deodorant

Het gebruik van een natuurlijke deodorant past perfect in een maatschappij waarin we graag overwogen keuzes maken. Bij het maken van deze overwogen keuzes denk je misschien aan veganistisch eten, elektrisch rijden of het verduurzamen van je woning maar wellicht niet aan de deodorant die je gebruikt. Het is immers niet meer dan een gewoonte dat je in de ochtend wat deodorant onder je oksels doet ter voorkoming dat je aangenaam geurend de dag door moet. Heb je er wel eens over nagedacht wat een gewone deodorant voor werking heeft? Wij leggen je dit uit en geven je inzicht waarom het gebruik van een natuurlijke deodorant een goede keuze is voor iedere moderne man.

We zweten om een reden

Voordat we ingaan op het maken van een bewuste keuze voor een deodorant is het goed te weten dat we zweten om een reden. Dit doen we door onze zweetklieren waarbij we onderscheid kunnen maken tussen de eccriene zweetklieren en de apocriene zweetklieren. De eccriene zweetklieren zitten verdeeld over je hele lichaam en bevinden zich met name in je handpalmen en je voetzolen. Dit zijn de thermostaten die vocht produceren om je lichaamstemperatuur te reguleren. Je begrijpt wel dat de eccriene zweetklieren het meest actief zijn als het heel warm weer is of als je aan het sporten bent. Het zweet dat geproduceerd wordt door de eccriene zweetklieren is geurloos. 

Dit is het zweet dat zo stinkt

De apocriene zweetklieren bevinden zich uitsluitend onder je oksels, tussen je liezen en rond een aantal andere plekken. Het zweet dat geproduceerd wordt door de apocriene zweetklieren heeft een andere samenstelling en bevat onder andere meer cholesterol, vetzuren en triglyceriden. Deze vetten gaan een reactie aan met bacteriën op je huid zodra het zweet aan de huidoppervlakte komt. Het gevolg hiervan is dat dit zweet gaat stinken. Uiteraard willen we dit graag voorkomen door deodorant op te spuiten. Lossen we hiermee niet een probleem door het creëren van andere problemen? Dit hangt af van de keuze voor welke deodorant je gebruikt.

Effecten van een chemische deodorant

De kans is groot dat je ooit wel eens deodorant hebt gekozen op basis van een lekkere geur of zelfs wel eens gekozen hebt voor een anti-transpirant om het zweten helemaal te voorkomen. Wellicht gebruik je dit soort middelen nog steeds. Het is goed om je af te vragen of dit wel de juiste keuze is. De meeste chemische deodorants bevatten immers alcohol, parfum en chemische toevoegingen zoals parabenen en conserveermiddelen. Dit zijn stoffen die de huid onder de oksels kunnen uitdrogen waardoor er irritatie kan ontstaan. Daarnaast werken deze stoffen prikkelend voor de zweetklieren waardoor deze juist nog meer zweet zullen produceren. Een anti-transpirant is een stofje dat het zweten moet stoppen. Deze deodorant soorten worden vaak gemaakt op basis van aluminium wat ervoor zorgt dat de zweetklier uitvoergangen juist verstopt raken. Met een anti-transpirant zorg je er inderdaad voor dat het zweten stopt maar heb je ook een kans dat de afvalstoffen zich opstapelen voor de zweetklier uitvoergangen en dat is geen gezonde situatie.

Waarom kiezen voor de beste natuurlijke deodorant?

Als je het bovenstaande leest wil je uiteraard weten wat het beste alternatief is voor een chemische deodorant. Wat ons betreft is dit een natuurlijke deodorant. Dit is een deodorant die vrij is van aluminium, parabenen, methylisothiazolinone, alcohol (ethylalcohol, ethanol) en kunstmatige geuren. De werking van een natuurlijke deodorant verklaart waarom dit de beste keuze voor je is. Een natuurlijke deodorant bevat vaak aluin. Wellicht heb je ons artikel over aluin als scheerproduct gelezen en ken je dit natuurlijk voorkomende mineraal. Aluin breekt de bacterie die zorgt voor een vervelende lichaamsgeur af. Hiermee behoud je een natuurlijk zweetproces en zal de normale flora onder je oksels in topconditie blijven. Je huid zal op deze manier gewoon kunnen blijven ademen. De beste natuurlijke deodorant is dus absoluut niet schadelijk of verstoppend. Daarnaast heb je ook geen last van gele vlekken die gewone deodorant op basis van drijfgas en alcohol wél veroorzaken. Als je dit weet is de keuze om een natuurlijke deodorant te gebruiken snel gemaakt, zelfs als je weet dat je hiervoor net even iets meer moet betalen. Je gezondheid en de uitstraling van je favoriete shirts zijn veel belangrijker!