Belangrijke aandachtspunten bij het kopen van een occasion

Belangrijke aandachtspunten bij het kopen van een occasion

Als je een nieuwe auto koopt, kun je er met een gerust hart vanuit gaan dat dat deze in topconditie verkeerd. Dat is echter niet het geval als je een occasion aanschaft. Zeker als deze occasion al wat meer kilometers op de teller heeft of van een wat ouder bouwjaar is, is het maar afwachten of deze auto jou zonder problemen van A naar B brengt en dit de komende jaren ook blijft doen. Wij zetten hieronder een aantal belangrijke aandachtspunten bij het kopen van een occasion voor je op een rijtje zodat je op voorhand vast een hoop ellende kunt voorkomen.

Begin met vooronderzoek

Zoals je misschien is opgevallen, staat het internet tegenwoordig bol van tweedehands auto’s. Je hoeft alleen maar auto occasion in de zoekbalk in te geven en je wordt overspoeld met de ene na de andere occasion site. Wees dus kritisch voor jezelf en zorg ervoor dat je je wensen en verwachtingen goed in kaart brengt. Bepaal voor jezelf welke merken en modellen in aanmerking komen en wees je ervan bewust dat sommige auto’s betrouwbaarder zijn dan andere auto’s. Een ander punt om je bewust van te zijn, is dat je vaak de keuze hebt uit verschillende bouwjaren, uitvoeringen en kilometerstanden. Hierdoor lopen de prijzen van occasions vaak flink uiteen.

De kilometerstand is belangrijk bij het kopen van een occasion

De kilometerstand van een occasion is vanzelfsprekend bepalend voor de prijs van een occasion. Zo kan dezelfde auto meer dan twee keer zo duur zijn als de kilometerstand aanzienlijk lager is. Dit is natuurlijk logisch. Minder kilometers is minder slijtage en dus is de auto in betere staat. De ene kilometer is echter de andere niet. Dit komt alleen al door de verschillende motoren die er op de markt zijn. Zo zit er een groot verschil tussen diesel en benzine, maar ook tussen verschillende merken en hoe zwaar de motor is. Zo kun je het motorblok van de Ford Kuga van je vader niet vergelijken met die van de Aston Martin van je werkgever. Daarnaast is het rijgedrag van de vorige eigenaar ook van belang op de kilometerstand. 

Vraag naar het onderhoudsboekje en gebruik je ogen

Als je een occasion gaat kopen, vraag dan altijd naar het onderhoudsboekje. Hierin kun je precies zien wat er gesleuteld is aan de auto. Heeft de eigenaar of de garage waar je toekomstige auto staat het boekje paraat en is alles aanwezig en netjes afgestempeld, dan weet je bijna altijd zeker dat de auto goed onderhouden is. Je kunt er dan van uit gaan dat de auto in een goede staat verkeerd. Als je de auto gaat bekijken en eventueel een proefrit maken, gebruik dan goed je ogen en kijk hoe de auto eruit ziet. Is er weinig schade aan zowel de binnen- als buitenkant en werken alle functies nog naar behoren? Dan is dat vaak een teken dat de eigenaar er zuinig op is geweest. Kijk tot slot ook altijd onder de motorkap ook als je werkelijk geen idee hebt waar welk instrument voor dient. Zelfs een leek kan zien of de motor erg vies is. Is dit daadwerkelijk het geval en ziet het er allemaal niet bepaald netjes uit, ga er dan vanuit dat deze occasion niet goed is onderhouden. Je kunt dan beter op zoek gaan naar een andere tweedehands auto. Je weet nu immer wat de belangrijkste aandachtspunten zijn bij het kopen van een occasion.